ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: joggers, μακρυμάνικο κορμάκι και άρβυλα
 

Η Αφροδίτη Δερματά μάς προτείνει 5 must read βιβλία

Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε το διάβασμα, με 5 βιβλία που αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο

newsroom must

Είτε δουλεύουμε από το σπίτι είτε όχι, η αλήθεια είναι πως έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο από πριν. Εκείνες τις στιγμές που θέλεις να χαλαρώσεις και προτιμάς να μην είσαι μπροστά από μια οθόνη, μπορείς να επιλέξεις ένα βιβλίο. Γι' αυτό τον λόγο, ζητήσαμε από την ραδιοφωνική παραγωγό του Love Fm 100.7, Αφροδίτη Δερματά, να μας προτείνει 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις, μιας και η αγάπη της για το διάβασμα και την λογοτεχνία είναι γνωστή.

Αφροδίτη Δερματά:  ''Το διάβασμα πλέον έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα μου. Είναι απαραίτητο όπως ο πρωινός καφές και η γυμναστική. Κάθε απόγευμα μόλις γυρίσω από την δουλειά -αν είναι καλοκαίρι στην αιώρα μου αν είναι χειμώνας στον καναπέ μου-  ταξιδεύω παρέα με ένα βιβλίο και αποφορτίζομαι από την πίεση της καθημερινότητας. Προσπαθώ να αφιερώνω έστω και μισή ώρα σε αυτό. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα ιστορικά και στα φιλοσοφικά μυθιστορήματα. 

Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει άπειρα βιβλία κάποια μου φάνηκαν καλά, κάποια αδιάφορα, κάποια τα άφησα στην μέση και κάποια άλλα ξεχώρισαν τα λάτρεψα και έμειναν έντονα χαραγμένα στο μυαλό μου.  Όπως η τριλογία του Θεοδωρή Παπαθεοδώρου, «Λιανοκέρια της μικρήςπατρίδας» , « Συναξάρια της μικρή πατρίδας», «Γυναίκες της μικρής πατρίδας».  Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που σε μεταφέρει στην περίοδο του Μακεδονικού αγώνα με βασικές ηρωίδες δυο γυναίκες και συνειδητοποιείς ότι αυτός ο αγώνας στηρίχθηκε κυρίως σε εθελοντές οι οποίοι άφησαν τις ανέσεις τους και τις οικογένειες τους και ανέβηκαν στα βουνά τις Μακεδονίας με απόλυτη αυτοθυσία και αυταπάρνηση προκειμένου να πολεμήσουν για τη λύτρωση των ελληνικών χωριών και των σχολείων, από τους θηριώδεις Βούλγαρους Κομιτατζήδες, κάτω από τη μύτη των Οθωμανών. 

Βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, σκοτώθηκαν για ένα όνειρο, για να δουν την Μακεδονία ελεύθερη. Όταν τελείωσα το πρώτο βιβλίο - δεν ήξερα ότι ακολουθούσαν άλλα δυο – ένιωσα τόσο συγκλονισμένη και είχα τόσο μεγάλη αγωνία για την συνέχεια που έσπευσα να αγοράσω ηλεκτρονικά και το επόμενο. Ήταν εν μέσω της πρώτης καραντίνας και πέρασα ένα μήνα να περιμένω να έρθει με αγωνία.  

Το επόμενο είναι η Τετραλογία της Νάπολης της Έλενα Φεράντε η οποία ξεκινάει με το βιβλίο «Η υπέροχη φίλη μου». Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει σε μια φτωχογειτονιά στην Νάπολης της δεκαετίας του ’50. Η Φεράντε με την αριστουργηματική της γραφή καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση.

Άλλο ένα βιβλίο που αγάπησα είναι το «Αυτό που ξέρω σίγουρα» της Όπρα Γουίνφρι.  Πολύτιμες σκέψεις της δημοφιλούς παρουσιάστριας η οποία με ένα μοναδικό τρόπο σου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις για να ανακαλύψεις τον αληθινό- καλύτερο εαυτό σου. Απ΄αυτά τα βιβλία που θες να διαβάσεις ξανά και ξανά.  

Ένα από τα αγαπημένα μου είναι επίσης το βιβλίο «σέρρα» η ψυχή του Πόντου του Γιάννη Καλπούζου. Ένα βιβλίο το οποίο με καθήλωσε και που  εκτός από την αναγνωστική ευφορία που προσφέρει, αναδεικνύει παράλληλα την  ιστορία του Πόντου, ενσωματωμένη αριστοτεχνικά στην περιπετειώδη ζωή των ηρώων. Το τέλος του με συγκλόνισε, ένιωσα την κάθαρση που νιώθουν οι θεατές όταν βλέπουν αρχαία τραγωδία. 

Τέλος το  βιβλίο που διαβάζω αυτό τον καιρό, είναι εξαιρετικά  ενδιαφέρον το έχει γράψει η Λένα Διβάνη και έχει τίτλο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας». Ένα βιβλίο που κατά κάποιο τρόπο παρουσιάζει το παρασκήνιο της ελληνικής ιστορίας και σε βοηθάει να κατανοήσεις τις αποφάσεις κάποιων δημόσιων προσώπων γνωρίζοντας  τις ανομολόγητες ανάγκες τους και τα τραύματά τους.

Αυτά…και όπως λέει κι ο Βίκτωρ Ουγκώ «Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.»''

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση