

Μαρία Καραμάνου
Φαίνεται πως η ευτυχία... δεν κάνει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο φετινός Δείκτης Ευτυχισμένων Πόλεων (Happy City Index) δημοσιεύτηκε και φέρνει μαζί του πικρές αλήθειες για τις πόλεις που ζούμε – ή προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Μετρώντας δείκτες όπως υγεία, περιβάλλον, διακυβέρνηση, κοινωνική συνοχή και αίσθηση του «ανήκειν», η λίστα ανέδειξε τη Λευκωσία (και όχι μόνη της) στις πιο δυστυχισμένες πόλεις του πλανήτη.
Συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα της Κύπρου τερμάτισε 183η σε σύνολο 200 πόλεων – ισοβαθμώντας με την Αθήνα, που αποδεικνύεται εξίσου «γκρίζα» σε επίπεδο ευτυχίας, παρά το φως του ήλιου της.
Η πιο χαρούμενη πόλη του κόσμου; Η Κοπεγχάγη, φυσικά.
Και ενώ εμείς μετράμε σκόνη, άγχος και γραφειοκρατία, στην Κοπεγχάγη οι πολίτες πίνουν το ζεστό τους καφέ δίπλα στο κανάλι, αγκαλιά με ένα βιβλίο, μέσα σε κουβέρτες, ζώντας το απόλυτο hygge. Δεν είναι τυχαίο που η δανέζικη πρωτεύουσα ήρθε πρώτη, με 1039 βαθμούς και τιμητική «χρυσή» διάκριση. Εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, συμμετοχή στα κοινά και ασφάλεια – όλα δουλεύουν ρολόι.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, αν δεν είσαι ευτυχισμένος στην Κοπεγχάγη, η πόλη… σε βοηθά να επιστρέψεις σπίτι σου. Κυριολεκτικά. Πέρσι ξεκίνησαν καμπάνια που υπόσχεται υποστήριξη σε όσους νιώσουν ότι δεν βρήκαν αυτό που περίμεναν στη «χώρα της ευτυχίας».
Τη δεύτερη θέση κέρδισε η Ζυρίχη (τίποτα δεν μας σοκάρει), ενώ την τρίτη η Σιγκαπούρη, αποδεικνύοντας πως η ασιατική τεχνολογική υπερδύναμη μπορεί να είναι και… ανθρώπινη. Η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Νέα Υόρκη, ακόμα και η Δρέσδη (ναι, η Δρέσδη!) βρέθηκαν στην κορυφή του παγκόσμιου feel good χάρτη.
Στην Ελλάδα, πέρα από την Αθήνα που μοιράζεται τη 183η θέση με τη Λευκωσία, στην κατάταξη μπήκαν και τα Ιωάννινα, στην –σχετικά καλύτερη– 151η θέση. Εντάξει, τουλάχιστον εκεί έχει λίμνη και καλή πίτα.
Το αποτέλεσμα προκαλεί προβληματισμό – ή και ένα γλυκόπικρο γέλιο. Γιατί μπορεί να έχουμε ήλιο 300 μέρες τον χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ευτυχία. Ειδικά όταν το σύστημα υγείας είναι σε κρίση, οι δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, οι υπηρεσίες δύσκολα προσβάσιμες και η καθημερινότητα περισσότερο survival game παρά city living.