ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: mom jeans, απλό λευκό tee και κόκκινο blazer

Γιατί η Βρετανία τερμάτισε ξανά… τελευταία με μόλις 1 βαθμό

Τα social media πήραν φωτιά, το BBC δέχεται σκληρή κριτική και πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου στη Eurovision.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Για ακόμη μία χρονιά, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στον πάτο της βαθμολογίας της Eurovision και τα βρετανικά media ήδη μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των τελευταίων ετών. Ο Sam Battle, γνωστός ως Look Mum No Computer, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις έναν βαθμό με το τραγούδι «Eins, Zwei, Drei», χαρίζοντας στη Βρετανία άλλη μία τελευταία θέση και επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη σχέση της χώρας με τον διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, αυτή είναι η τρίτη φορά από το 2020 που το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει τελευταίο στη Eurovision, ενώ από το 2010 έχει καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα μόνο μία φορά με τον Sam Ryder το 2022, που είχε φέρει τη δεύτερη θέση και είχε αναπτερώσει προσωρινά τις ελπίδες των Βρετανών Eurofans.

«Άλλη μια χρονιά, άλλη μια αποτυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αυτοκαταστράφηκε ξανά στην Eurovision», γράφει το BBC για το Look Mum No Computer που κατέληξε στην τελευταία θέση της Eurovision 2026.

Η φετινή συμμετοχή ήταν σίγουρα από τις πιο ιδιαίτερες και εκκεντρικές της βραδιάς. Ο Sam Battle εμφανίστηκε στη σκηνή με έντονη ροζ φόρμα εργασίας, synth-pop αισθητική, παραμορφωμένα φωνητικά και ένα performance που έμοιαζε περισσότερο με alternative rave performance παρά με κλασική Eurovision συμμετοχή.

Το BBC προσπάθησε φέτος να ακολουθήσει μία πιο τολμηρή στρατηγική, μακριά από τις «ασφαλείς» και συχνά αδιάφορες pop επιλογές του παρελθόντος. Ωστόσο, το ρίσκο τελικά δεν βγήκε. Το κοινό έδωσε μηδέν βαθμούς στη Βρετανία, ενώ οι επιτροπές μόλις έναν και φυσικά, τα social media δεν άργησαν να πάρουν φωτιά.

Στο X, πρώην Twitter, τα σχόλια ήταν καταιγιστικά, με αρκετούς να κάνουν λόγο για «καταστροφή», ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν το γνωστό βρετανικό χιούμορ για να σχολιάσουν το αποτέλεσμα. «Sam lost the Battle», έγραψαν πολλοί, παίζοντας με το επώνυμο του τραγουδιστή, ενώ άλλος χρήστης σχολίασε: «Ακόμα και αν μπορούσα, δεν θα έδινα ούτε έναν βαθμό στη Βρετανία».

Πολλοί θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το BBC εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη Eurovision είτε σαν «joke entry», είτε σαν κάτι που δεν αξίζει πραγματική επένδυση και ίσως εκεί βρίσκεται όλη η ουσία.

Η Βρετανία είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές δυνάμεις στον κόσμο. Η χώρα των Beatles, της Adele, του Harry Styles, των Arctic Monkeys και της Dua Lipa. Όταν λοιπόν παρουσιάζει συμμετοχές που δείχνουν πρόχειρες, η αντίθεση γίνεται ακόμη πιο έντονη στα μάτια του κοινού. Αυτό ακριβώς σχολίασαν και αρκετοί δημοσιογράφοι και fans του διαγωνισμού μετά τον τελικό.

«Ειλικρινά εύχομαι το BBC να το έπαιρνε πιο σοβαρά», συμφωνεί ο Thomas Tammegger, Αυστριακός φαν της Eurovision που ζει στη Δανία. «Το βλέπουν μέσα από το πρίσμα ότι είναι ένα αστείο γεγονός και έτσι στέλνουν novelty ή joke συμμετοχές, που ποτέ δεν τα πάνε πραγματικά καλά. Όταν όμως προσπαθούν σοβαρά, όπως με τον Sam Ryder, να το! Δεύτερη θέση και πετυχαίνει».

«Όταν η Βρετανία παίρνει τη Eurovision σοβαρά, τα καταφέρνει», ανέφεραν πολλοί, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Sam Ryder. Ακόμη και το ίδιο το BBC παραδέχτηκε ουσιαστικά πως η Eurovision έχει μετατραπεί σε ένα «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο» για τους μεγάλους Βρετανούς καλλιτέχνες, αφού αρκετοί φοβούνται πως μία κακή θέση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα τους, και κάπως έτσι, η χώρα καταλήγει να βασίζεται σε πιο niche ή ανεξάρτητους καλλιτέχνες, χωρίς μεγάλη δισκογραφική στήριξη.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως αρκετοί συγκρίνουν πλέον τη Βρετανία με τη Φινλανδία. Μία χώρα που κάποτε αντιμετώπιζε επίσης τη Eurovision σαν «παράξενο τηλεοπτικό show», αλλά τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητά της και να μετατρέψει αυτή την ιδιαιτερότητα σε δύναμη.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση