ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Ριγέ jumpsuit, κοντομάνικο μπλουζάκι και loafers
 

5+1 τρόποι για μια πιο «πράσινη» καθημερινότητα

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Αυτή η ημέρα αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση και στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ριάνα Στυλιανού

Με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, μετά την καθιέρωσή της το 1970 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, υμνούμε το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη, και σε περισσότερες από 175 χώρες, διοργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Πολλές χώρες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις, εκστρατείες και εκπαιδευτικά προγράμματα για να επισημάνουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και να ενθαρρύνουν δράσεις που συμβάλλουν στη βελτίωσή του.

H στήριξη και η προσπάθεια του must και του ομίλου SPP Media για την Πράσινη Μετάβαση της Κύπρου, με στόχο να καταστεί η χώρα μας παράδειγμα οικολογικού τρόπου ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης, επιβεβαιώνεται από τις πιο κάτω βραβεύσεις.

Την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο των WiZ 50 Best Restaurants το εστιατόριο που τιμήθηκε με το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία, υποστηρικτής του οποίου είναι η εταιρεία Βάσος Ηλιάδης, ήταν το Alley στη Λεμεσό, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε το εστιατόριο The Barn, στη φάρμα The Royal Goat Farm στο Παλιομέτοχο.

Διαχρονική είναι και η στήριξη των Κύπριων παραγωγών που ποντάρουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από τα «Βραβεία Ποιότητας» του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Καθημερινή», αφού κάθε χρόνο στο πλαίσιο της βράβευσης δίνεται και το «ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Το 2023 με το εν λόγω βραβείο τιμήθηκε το βιολογικό κτήμα Το Περιβόλι του Θεόδωρου, ενώ το 2022 το βραβείο κέρδισε ο Βασίλης Κυπριανού για τη δουλειά που γίνεται στη Riverland Bio Farm στα Καμπιά.

Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης δόθηκε για πρώτη φορά και στα «Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards 2023», τον πολύ σημαντικό θεσμό που μετρά 22 χρόνια παρουσίας. Συγκεκριμένα, το βραβείο «Man of the Year 2023» στην κατηγορία Βιώσιμη Ανάπτυξη, κέρδισε ο Άρης Αριστείδου, εμπνευστής και δημιουργός του Aristides Distilling, ένας άνθρωπος που έβαλε τον τόπο καταγωγής του σε ένα μπουκάλι premium ουίσκι, σε ένα μπουκάλι premium gin, σε μια premium βότκα, σε ένα ρούμι, σε ένα brandy και μια ζιβανία.

Αυτός ακριβώς είναι άλλωστε και ο στόχος του επερχόμενου “Green Agenda Cyprus Summit”, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο Hilton.

Στο συνέδριο “Green Agenda Cyprus Summit” θα παρευρεθούν και θα συζητήσουν οι ηγέτες της επιχειρηματικής κοινωνίας της χώρας, ενώ θα παρουσιάσουν, με στόχο να εμπνεύσουν τους παρευρισκόμενους, κορυφαίοι ομιλητές από τη διεθνή σκηνή. Σημαντική θα είναι η παρουσία της κυβέρνησης η οποία θα κληθεί να παρουσιάσει το όραμα και τις δράσεις της για την πράσινη μετάβαση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων και παρουσιάσεων θα βρίσκονται οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη ζωή, στο τραπεζικό σύστημα, τη βιομηχανία, τα ακίνητα και τον ασφαλιστικό τομέα.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αποθήκευση και η βέλτιστη έξυπνη διανομή της, η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, η βιωσιμότητα και η εξέλιξη της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, αλλά και η διαχείριση των αποβλήτων, είναι θέματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο του “Green Agenda Cyprus Summit 2024”.

green plant@unsplash

Γι’ αυτό και εμείς θεωρούμε σωστό να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα την σημαντικότητα της βιώσιμης μόδας, αλλά και άλλων συνηθειών που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στη καταπολέμηση των εκατοντάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη, εννοείται εξαετίας της ανθρωπότητας. 

1. Reusable coffee mug
Ο πρωινός καφές είναι άκρως απαραίτητος, και η συνήθεια του να σταματάμε στο αγαπημένο μας café πριν τη δουλειά είναι μια κοινή συνήθεια πολλών. Σκεφτείτε τα πλαστικά ποτήρια που χρησιμοποιούνται καθημερινά για να εκπληρώσουμε αυτή μας την επιθυμία. Η πιο απλή λύση για να μειωθεί το πλαστικό είναι να έχουμε όλοι από ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τα ροφήματά μας. Στην αγορά θα βρείτε πάρα πολλές επιλογές από reusable cups, τα οποία μάλιστα διατηρούν τον καφέ μας παγωμένο ή ζεστό για περισσότερες ώρες παρά το πλαστικό ή το χάρτινο ποτήρι.

2. Ανακύκλωση
Στη μείωση το όγκου των απορριμμάτων θα βοηθήσει η ανακύκλωση. Χωρίζοντας τις συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν, πάντα με βάση τα σύμβολα που αναγράφονται σε κάθε προϊόν, μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να λειτουργούμε και στον εργασιακό μας χώρο. Εάν δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης καλό θα ήταν να εισηγηθούμε την τοποθέτησή τους.

3. Mείωση της κατανάλωσης ενέργειας
Φεύγοντας από το σπίτι, βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα φώτα είναι κλειστά και οι ηλεκτρικές συσκευές απενεργοποιημένες, εννοείται μόνο αυτές που δε χρειάζεται να λειτουργούν όταν εμείς δεν βρισκόμαστε σπίτι. Επίσης καλό θα ήταν να επιλέγαμε λάμπες LED και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.

4. Αγορά τοπικών προϊόντων
Η μείωση του χρόνου και της απόστασης μεταφοράς τροφίμων μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της μεταφοράς στο περιβάλλον. Έτσι το να ψωνίζουμε από λαϊκές αγορές είναι πολύ πιο βιώσιμο από το να προμηθευόμαστε τρόφιμα από τις υπεραγορές. Φυσικά, είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα supermarkets κτλ, λόγω κυρίως της καθημερινότητας και των γρήγορων ρυθμών ζωής, ωστόσο το να εντάξουμε μια μέρα της εβδομάδας στο πρόγραμμά μας για να κάνουμε full day shopping στην αγορά και τις τοπικές φρουτάρεις, μόνο καλά αποτελέσματα θα φέρει στον πλανήτη μας.

5. Φυσική διατροφή και μείωση της κατανάλωσης κρέατος
Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον. Εννοείται δεν επιβάλουμε σε κανέναν να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής του ή τις διατροφικές του συνήθεις, ωστόσο πέραν από τα οφέλη που θα λάβουμε στο σώμα μας από μια plant based διατροφή εμπλουτισμένη με λαχανικά και όσπρια, η αποφυγή μεγάλης ποσότητες κρατικών στη διατροφή μας μόνο κακό δεν θα μας κάνει. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον διατροφολόγο σας και να πάρετε μια επιπλέον άποψη έπη του θέματος.

6. Ψωνίστε vintage
Tα vintage ψώνια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσετε την ντουλάπα σας, με έναν πολύ πιο συνειδητό τρόπο κατανάλωσης. Η εμπειρία μπορεί να αισθάνεται κουραστική μερικές φορές αλλά η συμβουλή μας προς εσάς είναι να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε αργά, όλα τα ράφια του καταστήματος. Εξάλλου οι θησαυροί είναι πάντα κρυμμένοι καλά, αλλά πάντα αξίζει τον κόπο να τους ψάξετε.

Κοιτάξτε τα ρούχα δύο και τρεις φορές, δοκιμάστε τα και πειραματιστείτε με τους συνδυασμούς. Μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και alternations σε λεπτομέρειες που δεν σας εκφράζουν, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση puffy ώμων αλλά και κουμπιών.
Δώστε προσοχή στο ύφασμα, και αν ανησυχείτε για την υπερβολικά «ρετρό» εμφάνιση, σας συνιστούμε να αναμείξετε τις vintage αγορές σας με νεότερα κομμάτια ή να συνδυάζετε τάσεις από διαφορετικές δεκαετίες για να διατηρείτε το σύνολό σας “φρέσκο”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση