ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

«Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει στόχο να συμβάλει στη διεθνή ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού»

Οι πληροφορίες από το 4ο Digital Agenda Cyprus Summit

newsroom must

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικότατο βήμα προς την υλοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών. Στόχος μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα μουσείο αντάξιο των αρχαιοτήτων που διαθέτει. Ένα μουσείο, για το οποίο να αισθανόμαστε περήφανοι» είχε πει ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης τον Μάρτιο του 2019 όταν υπογράφτηκε το συμβόλαιο που δρομολογούσε την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σήμερα, 19 Οκτωβρίου, την 1η μέρα του 4ου Digital Agenda Cyprus Summit είχαμε την ευκαιρία με τη βοήθεια της τεχνολογίας να περιηγηθούμε μέσα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με ''ξεναγό'' την Θεώνη Ξάνθη της XZA Architects. 

Η δημιουργία του νέου Μουσείου θα βασίζεται σε μία σύγχρονη καινοτόμα πρόταση που θα αναδεικνύει ένα μοντέρνο, διαχρονικό, δημόσιο κτήριο-μνημείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις, που θα ανταποκρίνονται στη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της κυπριακής τέχνης.

«Το νέο κυπριακό μουσείο Εχει στοχο να συμβαλει στη διεθνή ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού» λέει η Θεώνη Ξάνθη, μιλώντας στo Digital Agenda. Θα είναι, πρόσθεσε, διαχωρισμένο σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες και αναμένεται να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας, με 6 χιλιάδες εκθέματα στις ενότητες αυτές. 


H Θεώνη Ξάνθη στο 4o Digital Agenda Cyprus Summit.

Οι τρεις ''όγκοι'', όπως τους αποκαλούν, θα εκπροσωπούν ο καθένας και μια συγκεκριμένη θεματική. Ο πρώτος θα λέγεται ''ΤΟΠΟΣ'' και θα αφηγείται την προϊοστορία από τις εποχές δόξας του χαλκού. Ο δεύτερος θα λέγεται ''ΘΑΛΑΣΣΑ'' και θα πραγματεύεται τη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και ο τρίτος, με όνομα ''ΚΟΣΜΟΣ'' θα αφορά στις αλλιλεπιδράσεις των πολιτισμών και στη θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο. O επισκέπτης με την είσοδό του θα συναντά μια σκάλα κυκλική που θα τον οδηγεί στα εκθέματα των τριών αυτών ''όγκων'', οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους και στο τέλος οδηγούν και πάλι στην είσοδο. 

Στη συνέχεια ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, συμπλήρωσε πως η είσοδος του μουσείου θα είναι δωρεάν, έχοντας ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός επισκεπτών στα κυπριακά μουσεία και γι' αυτό, επιπλέον, πρόκειται να είναι ανοιχτό τόσο καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα όσο και τα Σαββατοκύριακα. 

DECO: Τελευταία Ενημέρωση