ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Γωγώ Α. «Η Κύπρος ήταν για μένα μια νέα αρχή»

Η Γωγώ Αλεξανδρινού στο cover Μαΐου, μάς αποκαλύπτεται σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ειρήνη Χριστοφόρου

Ειρήνη Χριστοφόρου

Ήρθε στην Κύπρο για σπουδές πριν από 28 χρόνια περίπου και έμεινε. Έκτισε την καριέρα της, τη ζωή και την οικογένειά της. Με βούλα ή χωρίς, θεωρεί τον εαυτό της Κύπρια και σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μάς αποκαλύπτεται.

Ήρθες φοιτήτρια από την Ελλάδα το 1996 και έμεινες. Όπως η ίδια έχεις δηλώσει παλαιότερα, βρήκες τον τόπο σου. Τι σε έκανε να νοιώσεις αυτή την ασφάλεια; Αυτή την αγάπη για την Κύπρο;
Η Κύπρος αποτέλεσε για μένα μια νέα αρχή, είχα την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθώ και να σταθώ στα πόδια μου, να επιβιώσω βασιζόμενη στις δικές μου δυνάμεις. Εδώ ξεκίνησε η ενήλικη ζωή μου, απέκτησα φιλίες και έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Ήταν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων το δέσιμο με τον τόπο και η εδώ παραμονή μου. 

Φοίτησες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών. Τι αναμνήσεις έχεις από τα φοιτητικά σου χρόνια;
Πολύ όμορφες αναμνήσεις, με σχέσεις που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Αντιμετώπισα και πολλές δυσκολίες, κυρίως πρακτικές, αλλά στο σήμερα, τα θυμάμαι με νοσταγία και χαμογελάω. Για παράδειγμα, έπρεπε να κάνω σωστό υπολογισμό στο budget του μήνα για να «βγει» και συχνά αγωνιούσα αν θα μείνω απένταρη. Σε κάποια χρονική φάση, παράλληλα με τα μαθήματα έκανα δύο δουλειές, τηλεοπτικά αλλά και ως σερβιτόρα, και υπήρχε σωματική εξάντληση. Ή το ότι δεν οδηγούσα τότε και με είχε φάει ο ποδαρόδρομος σε βροχή και σε καύσωνα. Όμως, θυμάμαι με αγάπη την προθυμία συμφοιτών και συμφοιτητριών να βοηθήσουν με τις μετακινήσεις.

Δε βάζω ταμπέλες σε κανέναν, ούτε στον εαυτό μου.

Η καριέρα σου στο χώρο της δημοσιογραφίας ξεκίνησε από όταν ήσουν ακόμη φοιτήτρια, λέγοντας αρχικά το δελτίο καιρού. Πιστεύεις ότι αυτή η περίοδος ήταν σταθμός για σένα;
Η πορεία μου στην τηλεόραση ξεκίνησε από την παρουσίαση του δελτίου καιρού. Σίγουρα αποτελεί ορόσημο γιατί βρέθηκα στην τηλεόραση από καθαρή τύχη, χωρίς να το επιδιώξω και τελικά αυτή η συγκυρία μου άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα πορεία.

Σου έχουν κλείσει πόρτες;
Εισέπραξα «όχι» στην αρχή της πορείας αυτής αλλά ήταν για καλό, με πείσμωναν, με ενδυνάμωναν και με ωθούσαν στο να δουλεύω σκληρότερα, χωρίς την ίδια ώρα να με καταβάλουν και να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την επίτευξη των στόχων μου.

Co-ord set από CHÁRIS Studio

Από το χώρο των media ποια άτομα ξεχωρίζεις και γιατί;
Είναι αρκετά και δεν θα ήθελα να μπω σε ονοματολογία. Θα αρκεστώ να πω ότι τα άτομα αυτά, έχουν μια διαχρονικότητα, κάτι που αποδεικνύει την αξία τους μιας και ο χώρος είναι σκληρός και οι διάττοντες αστέρες καταλήγουν εκτός, κυρίως από επιλογή του κοινού. 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, για μια περίοδο έφυγες από τη δημοσιογραφία, πήγες στο δημοσιογραφικό κομμάτι της πολιτικής και μετά επέστρεψες πίσω στην τηλεόραση. Πόσο εύκολη ήταν αυτή η μετάβαση;
Για εμένα ως Γωγώ ήταν εύκολη, το κοινό χρειάστηκε λίγο χρόνο για να επιβεβαιώσει ότι ήμουν σε θέση να συνεχίσω να κάνω την δουλειά μου αμερόληπτα χωρίς εξαρτήσεις -κάτι που κατανόησα και σεβάστηκα πλήρως.

Πώς βλέπεις την εξέλιξη της δημοσιογραφίας, κυρίως τώρα που είσαι εκτός;
Η μετάβαση των ΜΜΕ στον ψηφιακό κόσμο έχει φυσιολογικά αφήσει το στίγμα της στην οικονομική κατάσταση των παραδοσιακών ΜΜΕ. Διαπιστώνω ότι το επάγγελμα βρίσκεται σε μια φθίνουσα πορεία ως προς τις συνθήκες εργασίας εξ ου και είναι αρκετοί οι συνάδελφοι που το εγκαταλείπουν και στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Τα ωράρια, οι βάρδιες, η υποστελέχωση και οι χαμηλοί μισθοί είναι δυσβάσταχτα για τους παλιούς και μη ελκυστικά για τους καινούριους. 

Tank top από Sfera, D&G  jean παντελόνι από Kult και mules από Gold Boutique

Υπάρχει κάποια πρόταση που θα σε έκανε να επιστρέψεις πίσω στην τηλεόραση;
Δεν έχω μπει στη διαδικασία να το σκεφτώ, πήρα την απόφαση να μείνω εκτός για προσωπικούς λόγους και δε θέλω να μπαίνω σε πειρασμό. Ποτέ μη λες ποτέ όμως. Αν υπάρξει concept που κάποιος θεωρεί ότι μου ταιριάζει, θα το συζητήσω και αν συμβαδίζει με τη ζωή μου σήμερα, τότε γιατί όχι.

Τι σου λείπει περισσότερο από τη μικρή οθόνη;
Η αδρεναλίνη της επικαιρότητας, των έκτακτων ειδήσεων, των εκλογικών μαραθωνίων. 

Ποια ήταν η πιο δημιουργική περίοδος στη δημοσιογραφική σου πορεία και ποια η περίοδος που προτιμάς να μη θυμάσαι;
Έμαθα πολλά στα χρόνια που πέρασα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, φάνηκα τυχερή και είχα την ευκαιρία να κάτσω δίπλα σε μετρ του είδους. Δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι της πορείας μου που να το έχω διαγράψει ή να μη θέλω να το θυμάμαι. Κάθε βήμα ήταν και κομμάτι του παζλ της επαγγελματικής μου ζωής στην οποία νιώθω ότι πορεύτηκα με αξιοπρέπεια -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη ή παραλείψεις. Τα αγκαλιάζω και αυτά.

Την περίοδο που είχες την περιπέτεια με την υγεία σου πώς την έχεις στο μυαλό σου; Τι συναισθήματα σου δημιουργούνται όταν ανατρέχεις εκεί;
Το πρόβλημα υγείας που προέκυψε το 2015, μια κακοήθεια στον θυρεοειδή, το αντιμετώπισα με πολλή ψυχραιμία σε βαθμό που προκάλεσε εντύπωση και στους γύρω μου. Όχι επειδή είμαι γενναία, αλλά προφανώς ενεργοποιήθηκε κάποιος εσωτερικός αμυντικός μηχανισμός. Και στο πέρασμα των χρόνων, ίσχυσε αυτό που μου είχε πει τότε ο γιατρός μου: θα το βγάλεις και θα το ξεχάσεις. Αυτό έκανα.

Γιλέκο και tailored παντελόνι από Gold Boutique

Θέλω να μου πεις λίγα λόγια για το νέο σου project.
Μετά την αποχώρησή μου από τα ΜΜΕ, αποφάσισα να αξιοποιήσω την εμπειρία των δύο και πλέον δεκαετιών, στον τομέα της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων. Έτσι, δημιούργησα δική μου εταιρεία, την PUBLICIST, και αναλαμβάνω projects που έχουν να κάνουν με την εταιρική και πολιτική επικοινωνία, τη διαχείριση κρίσεων, τα Media Relations. Επίσης, έχω εστιάσει στο κομμάτι του Media Coaching και του Public Speaking Training, υπηρεσία μέσω της οποίας κατευθύνω κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και επαγγελματίες για τα dos and don’ts των δημόσιων εμφανίσεών τους, των παρουσιάσεών τους, των ομιλιών τους, των συνεντεύξεών τους στα ΜΜΕ.

Με τη δημοσιότητα πώς τα πας; Σε ακολουθώ στα social media και παρατήρησα ότι σε αρκετά post και stories μπαίνεις στη διαδικασία να γράφεις «Do not repost».
Αν και ήμουν για χρόνια εκτεθειμένη στη δημοσιότητα λόγω επαγγέλματος, ποτέ δεν ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι. Κοιτάζοντας πίσω, απέφευγα τις προσκλήσεις σε εκδηλώσεις, ένιωθα (και νιώθω) άβολα μπροστά σε φωτογράφους. Οξύμωρο ακούγεται αλλά ισχύει, ένιωθα πάντα αμηχανία. Ο λόγος που βάζω το “do not repost” είναι γιατί κάποτε οι δημοσιογράφοι των ψυχαγωγικών sites, που κάνουν την δουλειά τους οι άνθρωποι, μπορεί να αξιοποιήσουν μια ανάρτηση ως θέμα. Και αισθάνομαι ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν πήγα γυμναστήριο ή αν έφαγα κάτι που με εντυπωσίασε και προχώρησα σε ανάρτηση -αντίθετα εκνευρίζεται. Μπορεί να «ενδιαφέρει» τους διαδικτυακούς μου φίλους αλλά όχι τον κόσμο που έχει σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας να διαχειριστεί. 

Βάζεις στον εαυτό σου την ταμπέλα της αντί-σταρ;
Δε βάζω ταμπέλες σε κανέναν, ούτε στον εαυτό μου.

Γωγώ μου είσαι σχεδόν 28 χρόνια στην Κύπρο. Υπηκοότητα έχεις πάρει τελικά;
Είμαι τώρα στη διαδικασία, αλλά πίστεψέ με, με ή χωρίς υπηκοότητα πάλι Κύπρια έχω γίνει!

Να μη ρωτήσω τι θα ψηφίσεις…
Στις Δημοτικές Εκλογές, τον Χαράλαμπο δαγκωτό.

Σε πολιτικό επίπεδο πού τοποθετείσαι; Αν το 10 είναι άκρα αριστερά και το 20 άκρα δεξιά, σε ποιο αριθμό θα έβαζες τον εαυτό σου;
Λόγω της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, προτεραιότητα μου ήταν να αναδεικνύω με αντικειμενικό τρόπο τις πολιτικές τοποθετήσεις των φιλοξενουμένων μου και όχι τις προσωπικές μου απόψεις. Εκτιμώ τον μετριοπαθή πολιτικό λόγο και το σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Θεωρώ κρίσιμη τη σημασία της κοινωνικής συνοχής, αποτελεί την καλύτερη άμυνα προκειμένου ακραίες απόψεις ή εύηχα συνθήματα να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Πάντα πίστευα στην έννοια της συμπερίληψης και επεδίωκα να δώσω βήμα σε άτομα που υφίστανται διακρίσεις προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πιστεύω σε ένα σύγχρονο, ελεύθερο οικονομικό μοντέλο με μέριμνα για όσους έχουν ανάγκη και με έγνοια για τη σμίκρυνση των ανισοτήτων που δυστυχώς διευρύνονται. 

Tank top, blazer και tailored παντελόνι, όλα από Sfera

Ποια η γνώμη σου για το έργο του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη;
Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι της πόλης έχουν προσφέρει και έχουν παράξει έργο. Ο κ. Γιωρκάτζης έχει παράξει σημαντικό έργο πάνω στο οποίο ο επόμενος δήμαρχος θα μπορεί να κτίσει δημιουργικά. Σημαντικό έργο έγινε στο κέντρο της πόλης με δεκάδες εκατομμύρια να έχουν επενδυθεί σε υποδομές και εξωραϊσμούς. Δημιουργήθηκε το Κέντρο Αριστείας CYENS που άλλαξε ολόκληρη τη γειτονιά του νέου Δημαρχείου και προσέλκυσε στο ιστορικό κέντρο νέους ανθρώπους της γνώσης και της καινοτομίας. Έγινε σημαντική δουλειά στο Πολυδύναμο Κέντρο με σωρεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι σημαντικό ο κάθε δημότης να αισθανθεί και να βιώσει τα έργα που έγιναν και αυτό απαιτεί σωστή επικοινωνία και δράσεις με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Είναι πολύ συνηθισμένο το έργο αξιωματούχων να αξιολογείται σε βάθος χρόνου και όχι κατά τη διάρκεια ή με το τέλος της θητείας τους.   

Ποια από τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια ή από αυτά που έρχονται σε έχουν κερδίσει;
Θεωρώ το υπό ανέγερση νέο Αρχαιολογικό Μουσείο το σημαντικότερο έργο των τελευταίων χρόνων για τη Λευκωσία. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα και το πολιτιστικό βάθος της πόλης και της χώρας. Με την προσθήκη του δημιουργείται ένας άξονας ιστορίας και πολιτισμού που περιλαμβάνει και άλλες υποδομές, όπως το Δημοτικό Θέατρο, και μνημεία, όπως τα τείχη της Λευκωσίας. Με το έργο αυτό η Λευκωσία μπορεί να μπει πιο απαιτητικά στον χάρτη των ποιοτικών επισκεπτών. 

Ως πολίτης της Λευκωσίας σε ικανοποιεί η εξέλιξή της;
Από τα έργα που ήδη έχουν γίνει κρίνω σημαντικό το έργο του Πολυδύναμου Κέντρου γιατί δείχνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τις ζωές όλων, παιδιών, ηλικιωμένων, γονέων, μεταναστών, ευάλωτων ατόμων.   

Πιστεύεις ότι η Λευκωσία μπορεί να εξελιχθεί ως πολιτιστικός προορισμός;
Θεωρώ ότι η Λευκωσία δεν έχει ακόμη την θέση που της αξίζει. Αν και πρωτεύουσα, έχει επισκιαστεί από άλλες πόλεις. Έχει όμως προοπτική και έχει γίνει μια αρκετά καλή προεργασία από τις τοπικές αρχές για αναστροφή αυτού του κλίματος. Σίγουρα και προς αυτή την κατεύθυνση δεν αρκούν μόνο τα κτήρια και οι υποδομές. Πρέπει να δοθεί ουσιαστική στήριξη και «χώρος» στους καλλιτέχνες του τόπου ώστε να αναδειχθεί το έργο τους και να ενθαρρυνθεί η συμβολή τους στην ανάδειξη του πολιτισμού στη Λευκωσία.

Ποια κομμάτια της πόλης αγαπάς;
Αγαπώ πάρα πολύ την παλιά Λευκωσία, την περπατάμε με τον Χαράλαμπο και κάθε φορά ανακαλύπτουμε και μια νέα ενδιαφέρουσα γωνιά. Έχω ιδιαίτερη αγάπη στην Αγλαντζιά, γιατί εκεί πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια και ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζω τον Χαράλαμπο με τα συντόμια που ξέρω στην περιοχή (γέλια).

Πού συχνάζεις όταν θέλεις να χαλαρώσεις με φίλους και οικογένεια;
Σε ταβερνάκια ή στο σπίτι.

Ο Χαράλαμπος ρωτάει την άποψη σου σε διάφορα θέματά του;
Συζητάμε τα πάντα στο σπίτι μας εκτός από εκείνα που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο και των δύο. Σε μια οικογένεια, σε ένα ζευγάρι, το θεωρώ λογικό και αναμενόμενο, ιδίως όταν εις εκ των δύο καλείται να πάρει αποφάσεις που τους επηρεάζουν όλους. 

Επικοινωνιακά τον έχεις βοηθήσει με την εκστρατεία του;
Ο Χαράλαμπος είναι εκ φύσεως επικοινωνιακός. Έχει όμως ανθρώπους που τον στηρίζουν και τον συμβουλεύουν σε αυτό το κομμάτι. Αν ήταν πελάτης μου, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος ως προς αυτό το κομμάτι και γιατί έχει το χάρισμα αλλά κυρίως γιατί ακούει και είναι συνεργάσιμος. Σίγουρα, του έχω δώσει αρκετά tips για τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ ή τις δημόσιες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις ή για την διαχείριση πιθανών κρίσεων αλλά το περιεχόμενο του προγράμματος και των θέσεών του, του ανήκει στο 100%.

Με τον Χαράλαμπο είστε δεκατρία χρόνια παντρεμένοι και έχετε δύο υπέροχα κορίτσια. Και οι δύο σας όμως έχετε επιλέξει δύσκολο επάγγελμα, με αρκετές υποχρεώσεις. Άσε που είστε και οι δυο «έντονες» προσωπικότητες. Ποια η χημεία σας όλα αυτά τα χρόνια της συμβίωσης σας;
Χημεία είχαμε όταν πρωτογνωριστήκαμε. Μετά από τόσα χρόνια, η χημεία μετατρέπεται σε κοινή προσπάθεια να διατηρείται η σχέση αλώβητη από την ρουτίνα, την καθημερινότητα και τις ανάγκες των δύο παιδιών. Δεν είναι πάντα εύκολο, πρέπει να υπάρχει θέληση και διάθεση. 

Co-ord set από CHÁRIS Studio

Ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα ξεχωρίζεις στον Χαράλαμπο;
Ο Χαράλαμπος είναι ευφυής και καλλιεργημένος, έχει προσωπικότητα και δεν τον βαριέσαι ποτέ. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι doer, αν βάλει κάτι στο μυαλό του θα το κάνει και μάλιστα όχι από τον εύκολο δρόμο, χωρίς εξαρτήσεις και δοσολοψίες. Έχει μάθει στη ζωή του να δουλεύει σκληρά, δεν βρήκε κάτι έτοιμο και τον χαρακτηρίζει η τιμιότητα.

Ποια τα vibes που παίρνεις για τις εκλογές;
Η ανατροφοδότηση από τον κόσμο είναι συγκινητική. Μου μιλούν με κολακευτικά λόγια για τον Χαράλαμπο και τους κερδίζει με την προσωπικότητά του και με τα χαρακτηριστικά που σου περιέγραψα πιο πάνω. 

Φόρεμα Simkhai από Κult Boutique, γόβες από Zara

Είσαι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα;
Γενικά, είμαι πάντοτε συγκρατημένο άτομο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχω εμπιστοσύνη στον Χαράλαμπο και στις ικανότητές του αλλά και στο κριτήριο του κόσμου, που δείχνει να θέλει κάτι φρέσκο και το βλέπει στο πρόσωπό του. 

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;
Δεν έχω ιδέα! Το πρώτιστο είναι να έχουμε υγεία και να είμαστε ευγνώμονες που για ακόμη μια μέρα πήραμε ανάσα και ανοίξαμε τα μάτια μας.

Creative Director: Ειρήνη Χριστοφόρου
Φωτογραφία: Διονύσης Σιρανίδης
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Styling: Ριάνα Στυλιανού
Μακιγιάζ: Μαίρη Μυριανθοπούλου από Ilona Makeup
Μαλλιά: Άννα Αρέστη από Aressan hair salon

Ευχαριστούμε το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή για τη φιλοξενία

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

COVER STORY: Τελευταία Ενημέρωση