ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Λεία Τορναρίτη: Δεν νιώθω την πολιτική ως αντίπαλο

«Τέχνη για μένα είναι η αίσθηση εντυπωσιασμού, χαράς και θαυμασμού που νιώθω βλέποντας ένα έργο, όχι μόνο σύγχρονης αλλά και διαχρονικά κλασικής τέχνης».

Ειρήνη Χριστοφόρου

Ειρήνη Χριστοφόρου

Η Λεία Τορναρίτη μάς υποδέχεται εγκάρδια στο σπίτι της, ένα ανοιξιάτικο πρωινό, και μας σκλαβώνει με την υπέροχη φιλοξενία και το χιούμορ της. Μεταξύ άλλων, μας μιλάει για την τέχνη που τόσο πολύ αγαπάει.

Θα ήθελα να αρχίσω τη συζήτησή μας με την εξής ερώτηση: Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε αυτούς που δεν σας γνωρίζουν;
Ως μία γυναίκα με πολλά ενδιαφέροντα, αλλά και σκοτούρες και έγνοιες για τα παιδιά και την οικογένειά μου. Πιστεύω πως κουβαλώ πολλές ευαισθησίες. Κυρίως μου δίνει μεγάλη χαρά όταν είναι ευτυχισμένοι οι άλλοι γύρω μου. Είχα την ευλογία να έχω δυο υπέροχους γονείς και μια όμορφη οικογένεια. Αγαπώ την τέχνη και τη ζωή.

Από την Αμμόχωστο στην Αθήνα, και τώρα στη Λευκωσία. Τρεις λατρεμένες πόλεις. Αν σας ρωτούσα να διαλέξετε μία, ποια θα ήταν αυτή;
Λατρεμένες και οι τρεις όντως, αλλά ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου κατέχει σίγουρα η Αμμόχωστος. Η πόλη που γεννήθηκα. Η πόλη που στερήθηκα από πολύ μικρή και που τώρα στέκει εκεί έρημη και βουβή, και εγώ με την ελπίδα του γυρισμού όπως όλοι οι Βαρωσιώτες.

Έχετε καθόλου αναμνήσεις από την Αμμόχωστο;
Ναι, παρόλο που ήμουν πολύ μικρή και μόνο τα καλοκαίρια ζούσα εκεί, αφού η δουλειά του πατέρα μου ήταν στη Σαουδική Αραβία. Έχω πολύ δυνατές μνήμες, τρυφερές και χαραγμένες μέσα μου για πάντα…

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ζείτε ανάμεσα σε δύο πόλεις;
Η βάση μου, τα παιδιά και η καθημερινότητά μου είναι στη Λευκωσία. Όντως, όποτε ξεκλέβω λίγο χρόνο επισκέπτομαι την Αθήνα που αγαπώ πολύ. Παίρνω και από τις δύο πόλεις τα καλύτερα και τις απολαμβάνω με τα καλά και τα κακά τους. Τις αγαπώ εξίσου γιατί στην μεν Αθήνα μεγάλωσα, στη Λευκωσία ωρίμασα και δημιούργησα την οικογένειά μου και πολύ καλούς φίλους.

Τι απολαμβάνετε να κάνετε περισσότερο στην Αθήνα;
Στην Αθήνα είναι τα αδέλφια και τα ανίψια μου και στη Λευκωσία είναι η καθημερινότητά μου. Στην Αθήνα απολαμβάνω επίσης τις αγορές, τις λαϊκές και τα βραδάκια της, και εδώ, στη Λευκωσία, την ηρεμία, τα παιδιά και τη καθημερινότητά μου.

Στη Λευκωσία; Τι απολαμβάνετε;
Η Λευκωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια αξιόλογη πολιτιστική ζωή και αυτό το διαπιστώνει κανείς από την ποιότητα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί η πρωτεύουσα. Η τέχνη με γεμίζει. Μου δίνει νέα πράγματα για να σκεφτώ και να εμπνευστώ. Αγαπώ πολύ τους περίπατους στα πάρκα, στη Στασικράτους και τις βόλτες στην παλιά πόλη.

«Τέχνη για μένα είναι η αίσθηση εντυπωσιασμού, χαράς και θαυμασμού που νιώθω βλέποντας ένα έργο, όχι μόνο σύγχρονης αλλά και διαχρονικά κλασικής τέχνης».

Τι είναι αυτό που λείπει από την πρωτεύουσα;
Νομίζω ότι λείπει ένας χώρος που να μπορεί να φιλοξενεί ολόχρονα καλλιτεχνικά happenings. Που να αποτελεί μέρος της πόλης. Να είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε κοινό και καλλιτέχνες. Να φιλοξενεί τη σύγχρονη τέχνη, να λειτουργεί ως ένα φυτώριο, πολυχώρος δημιουργίας.

Τελευταία έκθεση που πήγατε και σας γοήτευσε;
Η τελευταία έκθεση που πήγα και απόλαυσα είναι του Κύπριου γλύπτη Βαλεντίνου, στη Stand line-art space.

Τι είναι τέχνη για εσάς;
Τέχνη για μένα είναι η αίσθηση εντυπωσιασμού, χαράς και θαυμασμού που νιώθω βλέποντας ένα έργο, όχι μόνο σύγχρονης αλλά και διαχρονικά κλασικής τέχνης.

Έχετε γράψει βιβλίο για τον Κύπριο διακοσμητή Γιώργο Πετρίδη, πώς προέκυψε;
Το βιβλίο μας με τον Γιώργο Πετρίδη πρόεκυψε μετά από μια δυνατή και αληθινή διαχρονικά φιλία, θαυμασμού από μέρους μου για το έργο του και για τον σπάνιο χαρακτήρα του πάνω απ’ όλα!

Σκοπεύετε να εκδώσετε κι άλλο;
Θα ήθελα πολύ να εκδώσω ακόμη ένα βιβλίο, αλλά θα πρέπει να το επιτρέψουν οι συνθήκες και η εποχή.

Ποια η άποψή σας για την Πλατεία Ελευθερίας; Τα τελευταία χρόνια προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις το συγκεκριμένο έργο.
Το έργο είναι πραγματικά ένα στολίδι για τη Λευκωσία. Και δυστυχώς δε βλέπω να έχει αγκαλιαστεί όσο θα έπρεπε από τους δημότες, και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί. Ο Νίκος έχει πολλές ιδέες για το πώς θα καταστήσει την πλατεία και το ιστορικό κέντρο πιο προσβάσιμους και ελκυστικούς προορισμούς για τους δημότες, και εύχομαι να μπορέσει να τις υλοποιήσει.

Zaha Hadid ή Jean Nouvel;
–Δύσκολη ερώτηση, αλλά νομίζω Zaha Hadid. Γυναίκα πρωτοπόρος και τόσο πρωτότυπη και διαχρονική. Στην πλατεία μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα και των δύο πάντως, κι αυτό από μόνο του είναι κάτι το μοναδικό.

Εντός ή εκτός τειχών περίπατος στη Λευκωσία;
Εντός και εκτός, εξίσου ενδιαφέρουσες και οι δύο. Διαφορετικές, αλλά ενδιαφέρουσες, όμορφες και αναπάντεχες και πλέον με τα πλατιά όμορφα πεζοδρόμια σε Μακαρίου και Στασικράτους και την Πλατεία, που λειτουργεί και ως μία γέφυρα της εκτός με την εντός των τειχών πόλη, τα δύο μπορούν να συνδυαστούν με άνεση.

Αγαπημένη σας συνήθεια;
Αγαπώ τη συνάντηση και τη συζήτηση με τις φίλες μου. Νομίζω πια αυτή είναι η πιο αγαπημένη μου συνήθεια. Εκτιμώ την αυθεντική, γνήσια φιλία. Με γεμίζει με αισιοδοξία.

Σουβλάκι σε ταβέρνα ή fine dining;
Και τα δύο! Το σουβλάκι το λατρεύω και για αυτό το κάνω και πιο συχνά. Το fine dining πιο σπάνια, αλλά μου δίνει μια χαρά εξίσου μεγάλη.

Παρακολουθείτε κάποια σειρά αυτό τον καιρό;
Είδα το "Maestro” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και αισθάνθηκα υπερήφανη για τη δημιουργικότητα, την ευαισθησία, την ωριμότητα και τη φρεσκάδα της σειράς αυτής. Τον καμαρώνω και είμαι υπερήφανη που ένας Έλληνας κατάφερε να ανεβάσει την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά.

Με τον Νίκο πώς γνωριστήκατε;
Γνωριστήκαμε στην Αθήνα όταν σπούδαζε, και ήμασταν αρχικά φίλοι για λίγα χρόνια, μέχρι που πήρε την πρωτοβουλία να μου μιλήσει ανοικτά για τα συναισθήματά του και ομολογώ ότι ήδη μέχρι τότε το ενδιαφέρον ήταν αμοιβαίο και κάπως έτσι καταλάβαμε ότι ήμασταν ερωτευμένοι.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε στην προσωπικότητά του;
Ξεχώρισα την ευαισθησία, το ήθος, το γούστο και την αγάπη του για την Κύπρο.

Ποιο ελάττωμά του σας ενοχλεί;
Αυτό που με ενοχλεί είναι κι αυτό που θαυμάζω μαζί, και είναι η επιμονή του να ασχολείται και να αφιερώνει τόσο πολύ από τον προσωπικό και τον οικογενειακό μας χρόνο για τα κοινά.

Θεωρείτε αντίπαλό σας την πολιτική;
Η πολιτική είναι η ζωή του Νίκου. Τον άνθρωπό σου τον αποδέχεσαι χωρίς να προσπαθείς να τον αλλάξεις. Υπήρξαν στιγμές που τον ήθελα πιο κοντά μας, αλλά ποτέ δεν ένιωσα την πολιτική ως αντίπαλο.

Τι απ’ όλα που έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ως πολιτικός και ως βουλευτής αξιολογείτε ως τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του;
Έκανε και πέτυχε πάρα πολλά ο Νίκος. Κυρίως όμως για εμένα αξία έχει το ηθικό κομμάτι. Ο Νίκος τόσα χρόνια στην πολιτική έχει πορευτεί με το κεφάλι ψηλά. Τίμια και καθαρά. Αφιέρωσε τον εαυτό του στην πολιτική, αλλά ποτέ δεν έχασε τον εαυτό του και τις αξίες του.

Γιατί πιστεύετε ότι ο Νίκος θα είναι άξιος δήμαρχος;
Επειδή ο Νίκος είναι χορτάτος άνθρωπος. Πείστηκε να διεκδικήσει και μέσα του υπάρχει πολλή αγάπη για την πόλη του. Αυτή είναι η όλη αλήθεια. Έχει πάθος, έχει όραμα και όταν πει να κάνει κάτι το κάνει. Νομίζω αυτό χρειάζεται η Λευκωσία.

Αν εκλεγεί, εσείς είστε έτοιμη για αυτή την αλλαγή;
Θα σταθώ δίπλα του, ναι, και όσο περνά από το χέρι μου θα ήθελα να συμβάλω με ιδέες για τον πολιτισμό και τις τέχνες. Αλλά, ξέρετε, είναι συμπολίτες μας που περνάνε τόσο δύσκολα… Θέλω να βοηθήσω και τα παιδιά ιδιαίτερα που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Τις οικογένειες που υποφέρουν. Ο Δήμος έχει αυτή τη δυνατότητα, με προγράμματα να στηρίξει ουσιαστικά δίχως να νιώσει κάποιος μειονεκτικά. Αυτά θα ήθελα να βοηθήσω να τα διευρύνουμε για να αγκαλιάσουν πιο πολύ κόσμο.

Τι είναι αυτό που εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει δραστικά στη Λευκωσία και σε αυτό θα δουλέψετε;
Εάν οι δημότες εμπιστευτούν τον Νίκο, θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Σ’ αυτό που δίνω ιδιαίτερη σημασία είναι να υπάρχει καλαισθησία και αρμονία στο αστικό περιβάλλον, όπως επίσης σημαντική θεωρώ την προσβασιμότητα μιας πόλης.

Σας απασχολεί η κλιματική αλλαγή και όλα όσα φέρνει;
Υπάρχει άνθρωπος σήμερα που δεν διαπιστώνει και δεν βλέπει την αλλαγή και να ανησυχεί; Πάρα πολύ με ανησυχεί και ειδικά τώρα που σκέφτομαι πλέον ότι σύντομα θα γίνω και γιαγιά, με ανησυχεί τι έχουμε κάνει σε αυτό τον πλανήτη και τι θα βρουν οι επόμενες γενιές μετά από εμάς. Έχουμε μεγάλη ευθύνη.

Στο σπίτι κάνετε ανακύκλωση;
Φυσικά, εδώ και πολλά χρόνια.

Έχετε δύο κόρες την Έμιλυ και τη Μαρία. Ποια έμοιασε σε εσάς και ποια στον Νίκο;
Η Έμιλυ στην εμφάνιση μοιάζει πολύ στον πατέρα της και στον χαρακτήρα περισσότερο σε εμένα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τη Μαρία, μοιάζει πολύ στον πάτερα της στον χαρακτήρα και σε εμένα στην εμφάνιση (γέλια).

Αν σας έπαιρνα πίσω στο χρόνο, θα αλλάζατε κάτι;
Δεν είμαι άνθρωπος που κοιτάζει πίσω. Νιώθω ευγνώμων για ό,τι έχω σήμερα και πάντα κοιτάζω με αισιοδοξία στο αύριο.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συζήτησή μας με ένα ρητό, το οποίο σας δίνει έμπνευση.
Η Φρίντα Κάλο, αυτή η σπουδαία καλλιτέχνης και ατρόμητη γυναίκα, είχε πει: «Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουμε ότι μπορούμε». Μου δίνει θάρρος και δύναμη αυτή η φράση. 

Ρούχα από προσωπική συλλογή.
Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου
Επιμέλεια φωτογράφισης: Ριάνα Στυλιανού
Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Cover  |  cover story  |  interviews  |  Lia Tornariti  |  politics  |  cyprus  |  cyprus news  |  must read

COVER STORY: Τελευταία Ενημέρωση