ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: κάπρι παντελόνι, broderie πουκάμισο και kitten heels
 

Δήμητρα Μακρυγιάννη: Better than ever

Μιλάει για τον λόγο που δεν επέλεξε να κάνει παιδί, τη δημοσιογραφία, την κυπριακή τηλεόραση και όχι μόνο.

Ειρήνη Χριστοφόρου

Ειρήνη Χριστοφόρου

Λίγο πριν κλείσει τα σαράντα της χρόνια και έχοντας παραδεχτεί πως δεν δίνει βαρύτητα στους αριθμούς, η Δήμητρα Μακρυγιάννη αποκαλύπτει τι θα άλλαζε αν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω στον χρόνο, ενώ με απόλυτη ειλικρίνεια μιλάει για τον λόγο που δεν επέλεξε να κάνει παιδί, τη δημοσιογραφία, την κυπριακή τηλεόραση και όχι μόνο.

Να που συναντιόμαστε πάλι, επαγγελματικά, μετά από την πρώτη μας συνέντευξη, πριν από τρία χρόνια. Σε τι διάθεση σε βρίσκω;
Σε μία φάση ηρεμίας και ισορροπίας θα έλεγα. Δύο καταστάσεις τις οποίες επιδιώκω και προσπαθώ να δίνω πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή μου. 

Μπορώ να πω ότι δεν έχεις αλλάξει σχεδόν καθόλου. Κρατάς το ξανθό καρέ. Να υποθέσω ότι δεν είσαι άτομο των αλλαγών;
Το καρέ ναι, πάει για μόνιμο (γέλια). Όπως το λες, δεν είμαι καθόλου άτομο των αλλαγών. Μου αρέσει η αίσθηση σταθερότητας στη ζωή μου. Σε οτιδήποτε νιώθω καλά και άνετα, εκεί αράζω. 

Φόρεμα και μαντίλι Dolce & Gabbana, γυαλιά ηλίου Gucci από Κult Boutique

Φέτος το καλοκαίρι κλείνεις τα σαράντα. Πώς νιώθεις;
Πολύ όμορφα! Ποτέ δεν ανέλυσα το κεφάλαιο ηλικία, ποτέ δεν έδωσα βαρύτητα σε αριθμούς, επιλέγω να δίνω ουσία στις στιγμές, όποτε κι αν αυτές έρχονται. Επιπλέον, αισθάνομαι πως τα σαράντα συνοδεύονται από μία ωριμότητα που σου επιτρέπει να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με περισσότερη σοφία. 

Μου αρέσει η αίσθηση σταθερότητας στη ζωή μου. Σε οτιδήποτε νιώθω καλά και άνετα, εκεί αράζω.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες στα τριάντα σου και ποιες είναι σήμερα;
Πολύ διαφορετικές. Στα τριάντα ακόμη - τουλάχιστον έτσι όπως το βίωσα εγώ - ψάχνεις το δρόμο σου, προσπαθείς να σταθεροποιήσεις τη ζωή σου και όλο αυτό σε διακατέχει με άγχος. Πλέον, όλα κάπως ηρεμούν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επαναπαύομαι. Τώρα στις προτεραιότητες μου είναι να αντιμετωπίζω τη ροή των πραγμάτων μακριά από αγχώδεις καταστάσεις. 

Top και παντελόνι Dolce & Gabbana από Κult Boutique

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα άλλαζες κάτι;
Αγαπώ όσα έζησα, λίγα πράγματα θα άλλαζα. Ό,τι έχω ζήσει είναι αυτό που με έφερε μέχρι το σήμερα, καλό ή κακό, με δίδαξε. Σαφώς όμως αν είχα τη δύναμη να γυρίσω το χρόνο, δε θα αναλωνόμουν σε τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις που με πήραν πίσω και με βάραιναν ψυχολογικά. 

Υπάρχει κάτι που ήθελες να κάνεις και δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα; Ίσως μια τρέλα; 
Να ταξιδέψω σε όσες περισσότερες χώρες μπορώ.

Σε φοβίζει ο χρόνος;
Ενίοτε ναι, μόνο και μόνο γιατί είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να σταματήσεις και μερικές φορές δεν μας φτάνει κιόλας. 

Σε παλαιότερη σου συνέντευξη είχες πει ότι σε φοβίζει η ιδέα ενός μωρού, στον κόσμο που θα μεγαλώσει και τους διάφορους κίνδυνους που υπάρχουν. Πιστεύεις πως αν δεν έκανες τη δουλειά που κάνεις, ίσως να σκεφτόσουν διαφορετικά; 
Τις ίδιες ανησυχίες θα είχα ακόμη και αυτή τη δουλειά να μην έκανα. Είμαι εκ φύσεως ρεαλίστρια και θέλω να ξέρω ποια είναι η κατάσταση γύρω μου και όχι να ζω σε ένα ροζ συννεφάκι. Πιστεύω πως ως ανθρωπότητα διανύουμε περίοδο κρίσης και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, ούτε τα αυτιά. Την ίδια στιγμή όμως αναγνωρίζω πως ο ερχομός ενός παιδιού σηματοδοτεί ακριβώς αυτό που έχουμε χάσει, την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Είσαι στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων εδώ και τέσσερα χρόνια. Θα ήθελες να κάνεις δημοσιογραφικά κάτι άλλο; Ίσως μια lifestyle εκπομπή;
Δε θα μεταπηδούσα σε οτιδήποτε ξεφεύγει από τον τομέα της ενημέρωσης. Είναι αυτό που με γεμίζει, το αγαπώ και το νοιάζομαι. Έχω δοκιμάσει και το lifestyle και συγκρίνοντας με στα δύο δε θα έλεγα ότι ανταποκρινόμουν περίφημα στην ψυχαγωγία. 

Πιστεύεις ότι η ποιότητα της δημοσιογραφίας έχει αλλάξει με το fast news;
Είναι μεγάλο προτέρημα της εποχής μας να ταξιδεύει η είδηση ακριβώς την ώρα που συμβαίνει, ωστόσο, αυτή η ταχύτητα είναι που μπορεί μερικές φορές να αποτελέσει και παγίδα. Στην προσπάθεια να βγει η είδηση γρήγορα, ίσως δεν υπάρχει το απαιτούμενο φιλτράρισμα. Επίσης, η εποχή του fast news – κάποιες φορές - βάζει σε δεύτερη μοίρα και την δημοσιογραφική έρευνα.

Υπάρχει ελευθερία γενικότερα στο επάγγελμα του δημοσιογράφου;
Δυστυχώς σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη, είναι εύκολο να δει κανείς ότι η δημοσιογραφική ελευθερία είναι δέσμια αυταρχικών καθεστώτων, απολυταρχικών καθεστώτων, οπισθοδρομικών κυβερνήσεων ή πολιτικών, που με όπλο τον εκφοβισμό, ο δημοσιογράφος αδυνατεί να κινηθεί ελεύθερα και να πράξει αυτό που επιβάλλει το λειτούργημά του, να βγάλει την αλήθεια. Πολλά είναι τα παραδείγματα δημοσιογράφων, σε πολλές χώρες, που επιχείρησαν να το κάνουν και είτε κατέληξαν νεκροί, είτε στη φυλακή. 

Φόρεμα Elisabetta Franchi από Elma & Fred

Οι ρυθμοί των ατόμων που εργάζονται στα media είναι δύσκολοι μπορώ να πω. Πώς καταφέρνεις να κρατήσεις τις ισορροπίες, πρώτα ως Δήμητρα και μετά στο γάμο σου;
Βάζω προτεραιότητες και όρια. Αγαπώ τη δουλειά μου πολύ αλλά την ίδια ώρα αγαπώ και τη Δήμητρα και την οικογένεια μου.

Είσαι άτομο χαμηλών τόνων και κρατάς την προσωπική σου ζωή εκτός δημοσιότητας. Πώς τα καταφέρνεις με τη αναγνωρισιμότητα που έχεις;
Δεν υπάρχει και καμιά υπερβολική αναγνωρισιμότητα, μην τρελαθούμε. Ούτε σταρ του Χόλυγουντ είμαι, ούτε κάτι εξωπραγματικό. Είμαι ένας άνθρωπος της καθημερινότητας όπως ο καθένας. Το γεγονός ότι η δουλειά μου έχει να κάνει με μία κάμερα απέναντί μου δε σημαίνει πως η προσωπική μου ζωή αυτόματα ενδιαφέρει τον κόσμο. Εξακολουθεί να παραμένει προσωπική.

Φόρεμα και chained ζώνη Elisabetta Franchi από Elma & Fred

Ο κόσμος σε αναγνωρίζει όταν πας για ψώνια στο σουπερμάρκετ;
Έχουν υπάρξει φορές που θα δεχτώ και γεια, και καλημέρα. Όμορφο συναίσθημα να σε αντιμετωπίζουν οικεία άνθρωποι με τους οποίους δεν γνωρίζεσαι, και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. 

Σε ρωτάνε πράγματα; Ζητάνε την άποψή σου για ένα θέμα της επικαιρότητας;
Συνήθως σπεύδουν να μου σχολιάσουν το πόσο άσχημες είναι οι ειδήσεις που μεταδίδουμε και εκεί γίνεται αντιληπτή και η αγωνία του κόσμου με όλα αυτά γύρω μας. Είτε αυτό αφορά την ακρίβεια, είτε τους πολέμους. Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πάντα και η πλειοψηφία των ειδήσεων να είχε άλλο χρώμα. 

Παντελόνα και τοπ από Mango, σκουλαρίκια Dolce & Gabbana από Kult Boutique

Η δουλειά σου επηρεάζει την καθημερινότητά σου;
Υπάρχουν ειδήσεις που σοκάρουν, ειδήσεις που σε φοβίζουν, που σε εκπλήσσουν αρνητικά, επόμενο είναι να επηρεάζομαι σε κάποιο βαθμό. Προσπαθώ να κρατάω την αισιοδοξία μου και να μην βλέπω στην ολότητα τους τα πράγματα μαύρα. Την ίδια ώρα επιδιώκω να προβληματίζομαι από τα όσα συμβαίνουν. 

Πώς διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου σε θέματα όχι και τόσο ευχάριστα, όπως για παράδειγμα τον πόλεμο στη Γάζα ή το ατύχημα στα Τέμπη;
Είμαι της άποψης πως ο παρουσιαστής ειδήσεων οφείλει να είναι επαγγελματίας μεταδίδοντας σωστά, κατανοητά και αμερόληπτα την είδηση. Την ίδια ώρα όμως δεν μπορεί να μπαίνει στο περιθώριο η ανθρώπινη του ιδιότητα. Ειδικά όταν αφορά τέτοιες ειδήσεις που προανέφερες.

Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αφαιρέσω τη Δήμητρα και τα όσα αισθάνομαι όταν αναφέρομαι σε χιλιάδες παιδιά που σκοτώνονται ή είναι σε κατάσταση λιμού, ούτε όταν έχουν σκοτωθεί πενήντα επτά άτομα.

Φόρεμα από Mango, mules από Sfera

Ποια η άποψή σου για την κυπριακή σειρά «Famagusta»; Την έχεις δει καθόλου; 
Την παρακολουθώ ναι, εξαιρετική δουλειά δείχνει μέχρι τώρα. Το γεγονός πως πραγματεύεται ιστορίες που εμείς δεν ζήσαμε και απλά διαβάσαμε ή ακούσαμε με έκανε να θέλω να την δω. 

Τι σε γοητεύει στη δουλειά σου;
Το γεγονός πως καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Λατρεύω τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η τηλεόραση. 

Είναι και κάτι που δεν σου αρέσει;
Υπάρχουν εκείνες οι περίεργες μέρες που θες να είσαι οπουδήποτε αλλού εκτός από τη δουλειά και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό (γέλια).

Φόρεμα και chained ζώνη Elisabetta Franchi από Elma & Fred

Πιστεύεις υπάρχει ποιότητα στην κυπριακή τηλεόραση; 
Ναι, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και έχουν γίνει τρομερά βήματα στην κυπριακή τηλεόραση που αντικατοπτρίζουν την ποιότητα. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως άλλωστε στο κάθε τι. 

Επαγγελματικά τι θα ήθελες να κάνεις που δεν έχεις κάνει ακόμη;
Δεν έχω κάτι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, άλλωστε είμαι άτομο που αφήνω τα πράγματα να κυλούν από μόνα τους και αν έρθει κάτι καλώς να ορίσει. 

Τι προγραμματίζεις για το καλοκαίρι; 
Δεν έχω σκεφτεί τίποτα ακόμη, τώρα είμαι σε φάση που το ψάχνω. 

Top και παντελόνι Dolce & Gabbana από Κult Boutique, παπούτσια Stradivarius.

Φωτογραφίες: Ντέμης Σιρανίδης
Styling & Direction: Ριάνα Στυλιανού
Μαλλιά: Άννα Δουλγκέρη από Rust ‘n Roll
Μακιγιάζ: Ilona Garamvolgyi από Ilona Makeup

COVER STORY: Τελευταία Ενημέρωση