ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Το σεξουαλικό πρόβλημα της γυναίκας μου...

Ο χώρος της σεξουαλικής υγείας είναι υπόθεση και των δύο φύλων. Το γεγονός ότι οι άνδρες είναι αυτοί που απευθύνονται πιο συχνά στους επαγγελματίες του χώρου, έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός πως το σεξουαλικό πρόβλημα του άνδρα είναι περισσότερο εμφανές από εκείνο της γυναίκας και καθηλώνει τόσο το σεξουαλικό του ρόλο όσο και τον ρόλο του ως άνδρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η γυναίκα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στη σεξουαλική της λειτουργία, ούτε πως αυτά δεν είναι ψυχολογικά επώδυνα για εκείνη. Έστω λοιπόν ότι αντιλαμβάνεστε πως η γυναίκα σας αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα, πως το αντιμετωπίζετε;

Ένα σεξουαλικό πρόβλημα στην γυναίκα μπορεί να εμφανιστεί ως δυσλειτουργία της επιθυμίας και της διέγερσης, ως πόνος στην γεννητική/πυελική περιοχή (βουλβοδυνία, κολεόσπασμος), ως δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού ή ως αποτέλεσμα χρήσης φαρμάκων και ουσιών. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε πως προϋπόθεση για να διαγνωσθούν τα παραπάνω ως σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι να προκαλούν σημαντική δυσφορία στην γυναίκα που τα βιώνει.

Όσον αφορά την δυαδική σχέση, το ζευγάρι, αντιπροσωπεύεται από δύο ανθρώπους και όταν ο ένας δυσλειτουργεί, τότε το πρόβλημα είναι κοινό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες που έχουν επισημάνει πως μία σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να μεταφερθεί από τον άνδρα στην γυναίκα. Πιο αναλυτικά, το στυτικό πρόβλημα του άνδρα έχει βρεθεί πως είναι προβλεπτικός παράγοντας της διαταραχής της επιθυμίας και της διέγερσης στη γυναίκα και της μειωμένης συχνότητας οργασμών. Βρέθηκε επίσης πως σε αυτές τις περιπτώσεις όταν λυθεί το στυτικό πρόβλημα του άνδρα, βελτιώνεται και το πρόβλημα της γυναίκας.

Ακόμη, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Journal of Sex and Marital Therapy με δείγμα 277 γυναίκες 18-45 ετών που ήταν σε σχέση, έδειξε πωςμόνο το 69.3% αποκάλυψε το σεξουαλικό του πρόβλημα στον ερωτικό του σύντροφο και πως οι γυναίκες που το έκαναν είχαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, μεγαλύτερη σεξουαλική λειτουργικότητα και συντροφική ικανοποίηση σε σχέση με εκείνες που δεν μοιράστηκαν το πρόβλημά τους με τον σύντροφο.

Όταν ο άνδρας βλέπει πως όσο και αν προσπαθεί, η ερωτική του σύντροφος δεν ανταποκρίνεται στην σεξουαλική του πρόκληση, δεν αποκτά κολπική εφύγρανση, δεν κορυφώνει στην σεξουαλική πράξη, αισθάνεται πόνο ή κλείνει ο κόλπος της κάνοντας έτσι την διείσδυση αδύνατη, διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό του. Όταν το πρόβλημα εμφανίζεται στην αρχή της σχέσης, ο άνδρας είναι πιθανό να σκεφτεί πως η σύντροφός του δεν τον θέλει ερωτικά, πως τον βλέπει σαν φίλο, ότι δεν πρέπει να εμπλακεί περισσότερο με μία γυναίκα που δεν του δίνει σεξουαλική απόλαυση ή ότι εκείνος έχει τον τρόπο να την κάνει να το ξεπεράσει. Από την άλλη όταν το πρόβλημα εμφανίζεται ξαφνικά σε μία μακροχρόνια σχέση, ο σύντροφος μπορεί να σκεφτεί ότι η γυναίκα του τον βαρέθηκε, ότι δεν της είναι πια ελκυστικός, ότι έχει βρει άλλον άνδρα ή ακόμη και να μην αναγνωρίσει καθόλου αυτό που συμβαίνει θεωρώντας πως «δεν έχει τίποτα» και ότι «είναι μία φάση που θα της περάσει».

Παρά τις σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας άνδρας όταν έρχεται αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση, το πώς θα δράσει είναι καίριας σημασίας, καθώς ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την διατήρηση ή την λύση του προβλήματος. Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι οποίες αφορούν το δυαδικό πλαίσιο, η ευθύνη είναι κοινή, διαχωρίζοντας βέβαια την ευθύνη από την κατηγορία.

Από την κλινική μας εμπειρία βλέπουμε όμως πως οι άνδρες δυσκολεύονται να αποδεχθούν και να διαχειριστούν την ευθύνη τους στην σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας τους, ως μία αμυντική προσπάθεια να μην πληγεί η εικόνα του σεξουαλικού τους ρόλου και της αυτοεικόνας τους ή ως μία προσπάθεια διατήρησης του ελέγχου της σχέσης. Ο λόγος όμως που η ανάληψη της ευθύνης σε μία κατάσταση είναι σημαντικός, είναι επειδή «όταν είσαι μέρος της δημιουργίας ή της διατήρησης ενός προβλήματος, είσαι και μέρος της λύσης του!».

Ξεκινώντας επομένως από την αναγνώριση του κοινού προβλήματος, το ζευγάρι μπαίνει στην αναζήτηση της λύσης που κατευθύνεται στην θεραπεία ζεύγους και το sex therapy. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται μία βάση για την επίλυση των συγκρούσεων του ζευγαριού σε μη σεξουαλικά θέματα, την εκπαίδευση στις επικοινωνιακές δεξιότητες έκφρασης των συναισθημάτων και αναγνώρισης των συναισθημάτων του συντρόφου, τις ασκήσεις πάνω στην σεξουαλική προσέγγιση και λειτουργία και τις στρατηγικές επίλυσης της σεξουαλικής έντασης που προκαλεί το σεξουαλικό πρόβλημα.

Γίνεται επομένως κατανοητό πως για να μπορέσει η γυναίκα να ξεπεράσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία που αντιμετωπίζει, αρχικά πρέπει να μοιραστεί με τον σύντροφό της αυτό που της συμβαίνει. Έπειτα, ο άνδρας πρέπει να δείξει κατανόηση και υποστήριξη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του στο πρόβλημα, χωρίς όμως να την μεταφράζει σε προσωπική του αποτυχία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παροτρύνει την γυναίκα του στην αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς ψυχικής και σεξουαλικής υγείας και να αποκαταστήσει την σεξουαλική ζωή της σχέσης του! Εξάλλου στον τομέα μας όπως έχουμε ξαναπεί: «Όλα τα προβλήματα έχουν λύση, όταν το ζευγάρι θέλει να ζήσει!»

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος 
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com 
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση