Με τον όρο εικόνα σώματος εννοούμε το πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι το σώμα μας, το πώς θα θέλαμε να είναι το σώμα μας, αλλά και το πώς αυτό γίνεται αντιληπτό από τους άλλους, το πώς δηλαδή νομίζουμε ότι μας βλέπουν οι άλλοι. Η εικόνα του σώματος επηρεάζεται από τα συγκεκριμένα πρότυπα που υπάρχουν σε κάθε εποχή.
Η γυναίκα λοιπόν σήμερα, στην κοινωνία της πληροφορίας, βομβαρδίζεται καθημερινά από πληθώρα μηνυμάτων που προσδίδουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που «πρέπει» να έχει προκειμένου να συμβαδίζει με το γυναικείο πρότυπο ομορφιάς. Τα ΜΜΕ είναι ο κύριος φορέας διαμόρφωσης των κοινωνικών προτύπων σώματος , αφού καθημερινά με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού παρατηρεί κάνεις στην τηλεόραση, στα σήριαλ, στις εκπομπές, στις διαφημίσεις , ή στα περιοδικά και στον τύπο, να προβάλλεται η εικόνα μια καλογυμνασμένης, ψηλής γυναίκας, με λεπτό σώμα και τέλειες αναλογίες, ξανθιά, καλοχτενισμένη και βαμμένη, που η εμφάνισή της αγγίζει σχεδόν την τελειότητα. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας, η γυναίκα προσπαθεί να αφομοιωθεί και τελικά να ταυτιστεί με το παραπάνω πρότυπο. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει σε μία διαρκή αγωνία, σε ένα μόνιμο άγχος για να βελτιώσει και να τελειοποιήσει την εικόνα της, έτσι ώστε και η ίδια να νιώθει περισσότερο θηλυκή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και να αισθάνεται παράλληλα ότι είναι περισσότερο ποθητή στο ανδρικό φύλο.
Συχνά, ακούμε για κορίτσια που δεν αισθάνονται καλά με τα κιλά τους, με το σώμα τους, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, πολλές ώρες γυμναστικής ή πλαστικές επεμβάσεις με σκοπό να νιώσουν καλύτερα με την αυτοεικόνα τους. Μέσα σε αυτό το μόνιμο άγχος, η γυναίκα που προσπαθεί να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την εικόνα της, φαίνεται να ξεχνάει να αγαπήσει και να αποδεχτεί τελικά τον εαυτό της. Καθώς εμπλέκεται σε αυτό το διαρκές κυνήγι για να κερδίσει πόντους στην εικόνα της, χάνει την αυτοεκτίμηση της, την αυτοπεποίθηση της και τελικά τον τρόπο που ίδια αποδέχεται τον εαυτό της.
Ωστόσο, η αυτοαποδοχή και η καλή εικόνα εαυτού είναι απαραίτητα στοιχεία για την υγιή ανάπτυξη της σεξουαλικότητας κάθε ανθρώπου. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μη αποδοχή της εικόνας του σώματος αντανακλάται σε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Η αδυναμία μιας γυναίκας να αποδεχτεί το σώμα της, την εμποδίζει να αποδεχτεί τελικά τον σεξουαλικό της ρόλο, να αναδείξει με τρόπο ελεύθερο τη θηλυκότητα και τη σεξουαλική της συμπεριφορά. Σεξουαλικά προβλήματα, όπως η μειωμένη ερωτική επιθυμά, η διαταραχές της διέγερσης και του οργασμού είναι πιθανό να χτυπήσουν την πόρτα της γυναίκας εκείνης, που προβληματίζεται και ανησυχεί έντονα για την αυτοεικόνα της. Πολλές γυναίκες, είναι υπερβολικά αυστηρές με τον εαυτό τους, ενώ θέτουν συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα ήθελαν ή θα «έπρεπε», σύμφωνα με τη μόδα που η εποχή επιτάσσει, να είναι. Ασκούν λοιπόν σκληρή αυτοκριτική και με τον τρόπο αυτό νιώθουν ανεπαρκείς ως προς τον σεξουαλικό τους ρόλο.
Από την άλλη, ακόμα και όταν μια γυναίκα είναι σε σχέση είναι πολύ πιθανό να διακατέχεται από έντονο άγχος για το πώς την βλέπει ο ερωτικός της σύντροφος. Αναρωτιέται αν την θέλει ακόμα και αν του είναι το ίδιο ποθητή όπως στην αρχή της σχέσης. Αυτές οι σκέψεις την προβληματίζουν ολοένα και περισσότερο όσο βλέπει την ανταγωνιστικότητα να προβάλλεται μπροστά της, τόσο στο φιλικό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον, αφού όλο και περισσότερες γυναίκες στην εποχή μας φροντίζουν τον εαυτό τους έχοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα ίδια πρότυπα ομορφιάς με εκείνη. Θέλοντας να κρατήσει δίπλα της τον άνθρωπο που έχει επιλέξει και αισθανόμενη τον ανταγωνισμό από τις άλλες γυναίκες περνάει ατελείωτες ώρες ασχολούμενη με την εμφάνισή της. Στις περιπτώσεις που ο άνδρας – σύντροφος δεν μπορεί να καταλάβει ή θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες της γυναίκας και τη διαρκή ενασχόληση με την εικόνα της, διαταράσσεται η ομαλή τους σχέση με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται προβλήματα τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σεξουαλικό επίπεδο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο κάθε άνθρωπος που σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του και κατά συνέπεια το σεξουαλικό του σύντροφο, οφείλει να ενδιαφέρεται για την εικόνα και την υγιεινή του σώματος του, χωρίς ωστόσο να οδηγείται σε υπερβολές και ακραίες στάσεις . Μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει, αναφέρουν πως άτομα με υγιή εικόνα σώματος έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, λιγότερο άγχος στην καθημερινότητα τους, προωθούν χωρίς υπερβολές θετικές αλλαγές στην εικόνα τους και βιώνουν περισσότερο ευχάριστα το σεξουαλικό τους ρόλο και τη σεξουαλική εμπλοκή με έναν άλλον άνθρωπο.
Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77