Ο όρος sexting προέρχεται από την ένωση δύο λέξεων, του sex και του texting. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο ανάμεσα σε δύο άτομα με σκοπό τον σεξουαλικό ερεθισμό τους. Φυσικά το sexting δεν περιορίζεται μόνο σε κειμενικά μηνύματα αλλά μπορεί να έχει την μορφή φωτογραφιών ή και βίντεο.
Το sexting, όπως έχουν δείξει αρκετές ερευνητικές μελέτες είναι πολύ δημοφιλές ειδικά στις ηλικίες 18-26 ετών. Σε ό,τι αφορά την επίδρασή του υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πόσο καλό ή κακό κάνει στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες το sexting έχει συσχετιστεί με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, χρήση ουσιών, κατάθλιψη, θυματοποίηση ακόμα και αυτοκτονικότητα. Από την άλλη όμως υπάρχουν και δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την ευδιαθεσία και την ψυχική ευεξία γενικότερα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτησε 490 φοιτητές 18 έως 21 ετών σχετικά με το πώς έχει επηρεάσει το sexting την καθημερινότητά τους. Το 80% των συμμετεχόντων χαρακτήρισε ως «θετική» την εμπειρία εντοπίζοντας τη σεξουαλική διέγερση και τον εμπλουτισμό της ερωτικής τους σχέσης ως τις βασικότερες θετικές επιδράσεις. Την κατηγορία των θετικών επιπτώσεων συμπληρώνει η μεγαλύτερη εκδηλωτικότητα του ερωτικού συντρόφου στην έκφραση συναισθημάτων και αγάπης μέσα από το sexting, η ενίσχυση της συντροφικότητας του ζευγαριού καθώς και η μεγαλύτερη εξοικείωση με το σώμα.
Οι αρνητικές επιπτώσεις που αναφέρθηκαν από το 20% των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά πιο περιορισμένες σε σχέση με τις θετικές. Η πιο κοινή ήταν η ανησυχία που δημιουργήθηκε σε σχέση με το σώμα ακολουθούμενη από την εμφάνιση ζήλειας και προβλημάτων στη σχέση με το σύντροφο. Για το 11% των συμμετεχόντων, το sexting συνδυάστηκε με γρηγορότερη έναρξη της σεξουαλικής του ζωής, γεγονός που εκλαμβάνουν ως αρνητικό για εκείνους.
Η ισχυρή συσχέτιση που εντοπίστηκε, από την ανάλυση των δεδομένων, ανάμεσα στo sexting και τις θετικές συνέπειες για το άτομο ενισχύουν την τάση των νέων συντρόφων να το δοκιμάσουν. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανέφερε μια, συνολικά, θετική εμπειρία καθώς οι θετικές επιπτώσεις ήταν σημαντικά περισσότερες από τις αρνητικές.
Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com