ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: polka dot φόρεμα, sneakers και layered κολιέ
 

Τρώτε αργά: Κάντε το σωστά

Διαβάστε μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να καταναλώνετε, για να το κάνετε σωστά και υγεινά.

Πολλοί άνθρωποι μετά το βραδινό τους γεύμα τρώνε επιπλέον σνακ είτε από πλήξη ή λόγω άγχους ή απλά από συνήθεια. Μια μελέτη του 2011 συνέκρινε δύο ομάδες συμμετεχόντων. Η μία ομάδα ακολούθησε μια συμβατική δίαιτα απώλειας βάρους, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωσε τους περισσότερους από τους ημερίσιους υδατάνθρακες στο δείπνο. Τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας μελέτης, έδειξαν ότι η ομάδα που έτρωγε το δείπνο με υδατάνθρακες είχε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση σωματικού λίπους.

ΣΝΑΚ ΜΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εάν έχετε ήδη καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να προσθέσει υπερβολικές θερμίδες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε τρόφιμα χωρίς θρεπτική αξία - όπως πατατάκια, αναψυκτικά και καραμέλες. Αλλά αν τρώτε με προσοχή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας, σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από κάποιο σνακ τη νύχτα ειδικά αν γυμνάζεστε. Ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου που προκαλείται από την άσκηση, στην πρόληψη της πείνας κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Θέλετε έναν απλό τρόπο για να καταλάβετε αν χρειάζεστε αυτό το σνακ μετά το βραδινό; Το αληθινό τεστ της πείνας είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας «Θα μπορούσες να φας κάποια λαχανικά;». Εάν η απάντηση είναι «Ναι», τότε πιθανότατα πεινάτε. Διαφορετικά, μπορεί απλώς να λαχταράτε ένα σνακ ή να τρώτε από συνήθεια ή πλήξη.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ
Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό αργά το βράδυ δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων τη νύχτα μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο, αλλά η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πολύ κοντά στον ύπνο μπορεί να διαταράξει τους κύκλους ύπνου σας και μπορεί να οδηγήσει σε καούρα. Αυτό μπορεί τελικά να εμποδίσει τους στόχους απώλειας βάρους σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την απώλεια βάρους λόγω της αύξησης της όρεξης και μείωσης του αριθμού των θερμίδων που καίτε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
Ο προγραμματισμός των γευμάτων βοηθά στο να μην υπάρχει υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ. Υπάρχουν μερικά πιθανά οφέλη για τον προγραμματισμό των γευμάτων σας όταν το σώμα σας χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα: Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να σας εμποδίσει να αισθάνεστε πεινασμένοι μέχρι το επόμενό σας γεύμα και να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής το μεσημέρι. Ένα μικρό σνακ πριν από την προπόνηση με 15 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων - όπως μια μπανάνα - μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για την άσκησή σας. Τα τακτικά γεύματα όλη την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε έναν υγιή μεταβολισμό και αυξημένα επίπεδα ενέργειας.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση