ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες, sneakers και teddy παλτό
 

Τι τρώμε στη νηστεία του Πάσχα

Ποιες τροφές μπορούμε να καταναλώσουμε

Σταύρη Φράγκου

Η περίοδος της νηστείας πριν το Πάσχα που περιλαμβάνει αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης για 40 ημέρες, εξασφαλίζει εκτός από την ψυχική κάθαρση και προετοιμασία για την θεία κοινωνία, και μια καλή ευκαιρία για διατροφικό «εξαγνισμό» από κορεσμένα λίπη.

Ωστόσο θεωρείται μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση επιβάλλει εντελώς αντίθετη διατροφική διατροφή η οποία μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό μας. Αυτοί που κρατούν τη νηστεία για 40 ημέρες είναι συνήθως άνθρωποι πιο θρησκευόμενοι ενώ από την άλλη υπάρχουν και οι υπόλοιποι που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-αποτοξίνωση για τον οργανισμό τους.

Τι περιλαμβάνει η αυστηρή διατροφή όσων νηστεύουν
Απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί, μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός φυσικά από το Μεγάλο Σάββατο. Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων όσοι νηστεύουν τρώνε ψάρι.

Τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε

Όσπρια
Καταναλώνουμε φακές, λουβί, φασόλια, ρεβίθια, φάβα και κουκιά. Τρώμε 3 μερίδες την εβδομάδα που είναι περίπου με 150 με 200 γραμμάρια ανά μερίδα. Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και ίνες και ελάχιστα λιπαρά. Διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, τον έλεγχο της γλυκόζης και τον περιορισμό της χοληστερίνης. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με σαλάτα ή με λαχανικά.

Λαχανικά
Υπάρχουν λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, λάχανο, καρότο, πιπεριές και κρεμμύδι. Αυτά που τρώγονται μαγειρεμένα, όπως χόρτα, μπρόκολο, κολοκυθάκια, παντζάρια, μανιτάρια, μελιτζάνα και κουνουπίδι και αυτά που είναι αμυλούχα λαχανικά, που είναι ο αρακάς, το καλαμπόκι, η πατάτα και η κολοκύθα. Μία μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με ποσότητα 150-200 γραμμαρίων ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών και καλό θα ήταν να καταναλώνουμε 4 μερίδες ημερησίως. Είναι σπουδαία πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και φυτικών ινών. 

Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης
Για την ευεργετική επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης γράψαμε πρόσφατα. Περιλαμβάνουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, παξιμάδια, πίτες από ζύμη κ.ά.. Συστήνεται να καταναλώνουμε 5-8 μερίδες την ημέρα. Όπου μια μερίδα είναι 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή μισό φλυτζάνι ζυμαρικών ή μισό φλυτζάνι δημητριακών το πρωί ή τα αντίστοιχά τους σε θερμίδες για τις πίτες. Τα δημητριακά μπορούν να συνοδεύσουν σχεδόν τα πάντα και αυτό δεν ισχύει μόνο για το ψωμί αλλά και για τα ζυμαρικά και τη ζύμη, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν τόσο με όσπρια όσο και με λαχανικά σε πίτες και όχι μόνο.

Θαλασσινά
Έχει επικρατήσει όταν λέμε θαλασσινά να εννοούμε τα μαλάκια, τα οστρακοειδή και τα οστρακόδερμα. Το καλαμάρι, το χταπόδι, οι σουπιές, οι γαρίδες, τα στρείδια και τα μύδια είναι αυτά που εμφανίζονται συχνότερα στο τραπέζι μας. Τα θαλασσινά συνδυάζονται με όλες τις παραπάνω νηστίσιμες τροφές σε συνταγές παραδοσιακές και μη. Αν και δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά με τα λιπαρά ψάρια, αποτελούν καλές πηγές τους.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση