ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Θετική σκέψη: Ένα όπλο ενάντια στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας

Το πως αντιλαμβανόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εξωτερικό

Ζωή Τουτουντζίδου

Μία από τις κυριότερες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία μας είναι ο φόβος. Φόβος για το αύριο, για την υγεία μας, για την κοινωνική μας ζωή ή εργασία. Ο φόβος που με την σειρά του αντικαταστάθηκε από αισθήματα άγχους και θλίψης . Τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων, ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενα, οδηγούν το άτομο σε χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, κυνισμού ακόμα και ματαιοδοξίας. Όλα αυτά φυσικά μπορούν να αποφευχθούν μέσω της θετικής ψυχολογίας.

Είναι στο χέρι μας να είμαστε προσεκτικοί και να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και τις προγραμματισμένες αντιδράσεις. Μια διαδικασία που βασίζεται σε συγκεκριμένα βήματα για να επιτευχθεί. Εξάλλου, το πως αντιλαμβανόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εξωτερικό. Αν για παράδειγμα εστιάζουμε συνεχώς στα προβλήματα, θα βλέπουμε μόνο προβλήματα και όχι λύσεις. To πως ερμηνεύουμε τα γεγονότα της ζωής μας επηρεάζουν τη διάθεσή μας και τις αντιδράσεις μας απέναντι τους. Φυσικά, η θετική ψυχολογία δεν πραγματοποιείται αγνοώντας το πρόβλημα, αλλά αναλύοντας το σε βαθμό που δεν προκαλεί κακό στο άτομο.

1. Ευγνωμοσύνη

Νιώστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε. Μια απλή ενδοσκόπηση των όσων έχετε καταφέρει ή έχετε αποκτήσει θα ανεβάσουν την διάθεση σας προκαλώντας ένα αίσθημα πληρότητας. Προσπαθήστε να μην εστιάζεται στις δυσκολίες ή στα προβλήματα. Μπορεί να είναι σε κάποιο σημείο μέρος της καθημερινότητας μας αλλά σίγουρα δεν πρέπει να γίνουν μέρος της ζωής μας.

2. Εστιάστε στο μέλλον

Αν αφήσουμε παλιά εγκλωβισμένα συναισθήματα να μας κυριεύουν χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας με έναν μη παραγωγικό τρόπο. Εστιάστε στο μέλλον, ανεπηρέαστοι από τις δυσκολίες ή τα εμπόδια. Μην παγιδεύεστε στις ιστορίες του παρελθόντος ή στο φόβο σας ότι θα επαναληφθούν.

3. Αισιόδοξα μηνύματα

Μια συνηθισμένη μέθοδος για ανάπτυξη θετικής σκέψης είναι η παραλαβή θετικών μηνυμάτων. Διαβάστε ή γράψτε θετικά μηνύματα και χρησιμοποιήστε τα ως επιβεβαίωση των πραγμάτων που νιώθετε ευγνώμων. Αυτό το βήμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη συναισθημάτων ευγνωμοσύνης. Αυτές οι επιβεβαιώσεις είναι υπενθυμίσεις ότι έχετε τον έλεγχο των σκέψεών σας και ότι οι σκέψεις μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν να πάρουν πολλές μορφές, όπως γράμματα, εικόνες ή μια κίνηση.

4. Απλές σκέψεις

Οι αποτυχίες και οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες, υπεραναλύοντας όμως το κάθε τι, μεγεθύνει το πρόβλημα. Ψάξτε για απλές και εύκολες λύσεις στο πρόβλημα. Αν πάλι δεν υπάρχει τρόπος να το λύσετε μπορείτε πάντα να το αγνοήσετε, εστιάζοντας σε αυτό που σας κάνει να νιώθετε όμορφα και πλήρεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση