ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πουκάμισο και tailored maxi φούστα
 

Πώς να ξέρετε ότι πίνετε αυθεντικό matcha

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαρία Σάββα

Το τσάι matcha έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια χάρη στο ζωντανό πράσινο χρώμα του, τη διακριτική γεύση του και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα πράσινα τσάγια, το matcha έχει ξεχωριστή βάση οπαδών για αυτούς τους λόγους. Φαίνοντας ως βασικό στοιχείο των ιαπωνικών τελετουργιών τσαγιού εδώ και πολύ καιρό, αυτό το λεπτό σκόνη πράσινου τσαγιού έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση για την ευελιξία του και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Αλλά δεν παράγεται όλοι οι matcha με τον ίδιο τρόπο. Η αγορά προσφέρει τώρα μια μεγάλη γκάμα ποιότητας matcha λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για το ποτό. Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ υψηλής ποιότητας matcha και των χαμηλότερων εκδοχών της; Εδώ είναι πέντε μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε ότι καταναλώνετε γνήσιο matcha. Ας δούμε τι λέει το blog μας με οδηγίες αγοράς matcha:

Γεύση και άρωμα

Ένα διακριτικό, χορταρικό άρωμα που είναι τόσο φυτικό όσο και ελαφρώς γλυκό χαρακτηρίζει το υψηλής ποιότητας matcha. Ένα φιλόξενο άρωμα που υποδηλώνει τη φρεσκάδα του τσαγιού θα πρέπει να σας καλωσορίζει όταν ανοίγετε ένα δοχείο premium matcha. Η προσεκτική καλλιέργεια, επεξεργασία και συντήρηση έχουν παράγει αυτό το άρωμα.

Η γεύση του matcha θα πρέπει να είναι εξίσου πολύπλοκη και καλά ισορροπημένη. Με μια υπόνοια πικράδας και γλυκύτητας, μπορεί να περιέχει υποτόνους umami. Το matcha χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να έχει εξαιρετικά ξηρή, πικρή ή ακόμη και επίπεδη γεύση, η οποία μπορεί να είναι ένδειξη κακών συνθηκών καλλιέργειας ή εσφαλμένης επεξεργασίας.

Το ζωντανό χρώμα

Το χρώμα του matcha μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος δείκτης της ποιότητάς του. Το matcha υψηλότερης κατηγορίας θα πρέπει να έχει ένα ζωντανό, φωτεινό πράσινο απόχρωση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσεκτικής σκίασης των φυτών τσαγιού πριν τη συγκομιδή. Το διακριτικό πράσινο χρώμα του matcha προκύπτει από την αύξηση της παραγωγής χλωροφύλλης που προκαλείται από τη σκίαση των φυτών. Ένας χαμηλότερης ποιότητας matcha μπορεί να υποδηλώνει αχνές ή κιτρινωπές τόνους, οι οποίοι μπορεί να είναι ένδειξη παλαιότερων φύλλων ή ανεπαρκούς σκίασης.

Το matcha θα πρέπει να παράγει ένα πλούσιο, αφρώδες σμαραγδένιο πράσινο μείγμα όταν ανακατεύεται με ζεστό νερό κατά την προετοιμασία. Το κακό matcha συχνά έχει αχνή ή άψυχη εμφάνιση και στερείται της ζωντανής πράσινης απόχρωσης που υποδηλώνει εξαιρετική ποιότητα.

Αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Το matcha μπορεί εύκολα να λάβει πιο φωτεινή χρωματική απόχρωση από εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητά χρώματα στα τσάγια τους. Σε σύγκριση με αυτό, ένα φυσικό πράσινο τσάι matcha premium κατηγορίας θα φαινόταν αρκετά αχνό.

Photo by @cinziabayliszullo

Ελέγξτε την προέλευση του matcha που αναγράφεται στη συσκευασία

Η προέλευση του matcha σας έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητά του. Λόγω της εκτενούς ιστορίας της χώρας στην καλλιέργεια και επεξεργασία του matcha, το πράσινο τσάι matcha από την Ιαπωνία, ιδιαίτερα από τοπικές περιοχές όπως η Uji, η Nishio, η Shizuoka και η Kyoto, συχνά θεωρείται ως το χρυσό πρότυπο. Για να διασφαλιστεί η ποιότητά του, το ιαπωνικό matcha κανονικά καλλιεργείται υπό ακριβείς συνθήκες και χρησιμοποιεί σχολαστικές τεχνικές παραγωγής.

Μάθετε από πού προέρχεται το matcha και πώς η εταιρεία προμηθεύει τα προϊόντα της πριν κάνετε μια αγορά. Μπορείτε να νιώσετε σίγουροι για την ποιότητα και αυθεντικότητα του matcha, καθώς οι αξιόπιστοι προμηθευτές συχνά παρέχουν πληροφορίες για τις επιμέρους αφετηρίες τσαγιού και τις περιοχές όπου καλλιεργείται το matcha τους.

Το καλής ποιότητας matcha έχει λεία υφή

Με το matcha, η υφή είναι σημαντική. Στην αφή, το υψηλής ποιότητας matcha θα πρέπει να νιώθει πρακτικά σαν ταλαντούχιο σκόνη. Η λεία υφή του τελικού ποτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο λεπτά έχουν αλεστεί τα συστατικά. Το matcha χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να νιώθει τραχύ ή χοντρό, κάτι που υποδηλώνει λιγότερη επαγγελματική επεξεργασία.

Το ανώτερο matcha θα διαλύεται εύκολα όταν ανακατεύεται με νερό και θα σχηματίζει ένα κρεμώδες, αφρώδες στρώμα στην επιφάνεια. Από την άλλη πλευρά, το κατώτερο matcha μπορεί να μην διαλύεται πλήρως, αφήνοντας μια τραχιά ή χονδροειδή υφή.

Photo by @emmapritchard

Τιμή και συσκευασία

Αν και η τιμή δεν πρέπει να είναι ο μόνος παράγοντας για τον καθορισμό της ποιότητας του matcha, μπορεί να παρέχει κάποιες πληροφορίες. Η προσεκτική καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία είναι απαραίτητες για το υψηλής ποιότητας matcha, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την τιμή του. Το matcha που φαίνεται ασυνήθιστα φτηνό πρέπει να αποφεύγεται επειδή μπορεί να υποδηλώνει χαμηλότερη ποιότητα ή πιθανή παραποίηση με άλλα συστατικά.

Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε πολλά για την ποιότητα του matcha από τη συσκευασία του. Λόγω της ευαισθησίας του στην υγρασία, το φως και τον αέρα, το matcha μπορεί να χάσει μέρος της γεύσης και του χρώματος του. Για να διατηρηθεί η φρεσκάδα και οι ιδιότητες του υψηλής ποιότητας matcha, συχνά συσκευάζεται σε αεροστεγείς, αδιαφανείς δοχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Matcha  |  news  |  lifestyle  |  gossip  |  must know  |  μάτσα  |  ποτό  |  τσάι  |  Latte

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση