ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: polka dot πλεκτό, washed out denim παντελόνι σε baby pink και sneakers
 

Ποια φάρμακα πιθανόν να προκαλέσουν επιδείνωση του κορωνοϊού

Ποια θα καταπολεμήσουν το πυρετό;

Ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε και μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της lifo.gr o Υπουργός Υγείας της Γαλλίας Olivier Véran ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι η χρήση αντιφλεγμονωδών προκαλεί επιδείνωση της κατάστασης.

«Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης», έγραψε.

Ερωτηθείς ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας αν κάτι τέτοιο τελικά ισχύει απάντησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις.

«Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσης αντιφλεγμονωδών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου. Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας. Είναι ασφαλέστερη και μετά την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού η χρήση παρακεταμόλης μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν όντως τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν τη διάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο», τόνισε ο κ. Τσιόρδας.

Συνέχισε δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερο σε περίπτωση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό να λαμβάνουμε φάρμακα με παρακεταμόλη (depon, panadol) και καλύτερα να αποφεύγουμε την ιβουπροφαίνη (Nurofen, Brufen, Ponstan) η οποία βασίζεται στην αντιφλεγμονώδη δράση.

«Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, Depon, Ponstan, όπως είναι και η στρατηγική πολλών γονιών όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους. Περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση από την επιστημονική κοινότητα για τα αντιφλεγμονώδη».

Όπως ανέφερε ακόμα τα φάρμακα της πίεσης δεν φαίνεται να επηρεάζουν ενώ μπορεί να δρούν και προστατευτικά . «Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση τα οποία οι ασθενείς τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά»

Με πληροφορίες από Lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση