ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: jeans, κορμάκι και μποτάκια
 

Πατάμε το 6 για τρέξιμο...είναι όμως ασφαλές;

Είναι τελικά ασφαλές να τρέχεις έξω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού;

Ριάνα Στυλιανού

Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας την αναβολή και την ακύρωση πολλών μεγάλων και μικρών γεγονότων, ίσως αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για την προσωπική σου υγεία και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την προπόνησή σου εάν είσαι active.

Ναι, στην πραγματικότητα, είναι ασφαλές να τρέχεις έξω δεδομένου της κατάστασης. Η καλύτερη επιλογή είναι να βγεις έξω και να τρέξεις με έναν φίλο σου που δεν είχε κανένα σύμπτωμά του ιού της τελευταίες 15 μέρες και να απολαύσεις την ύπαιθρο. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να τρέχουν σε ψυχρότερο καιρό, φοβούμενοι την ασθένεια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. “Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αρρωστήσεις πραγματικά από οποιοδήποτε παθογόνο οργανισμό, όταν τρέχεις σε κρύο καιρό”, λέει ο Nieman, καθηγητής υγείας στο Appalachian State University.

Η έκθεσή σου σε άρρωστα άτομα σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να είναι ελάχιστη. Όταν βρίσκεσαι σε μια ομάδα, θα μπορούσες να προστατεύσεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου με την αποφυγή περιττών χειροκίνητων επαφών. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου, όταν επιστρέψεις σπίτι σου. Δεν θα συνιστούσαμε να έτρεχες σε ομάδες όμως. Έτσι και αλλιώς δεν είναι επιτρεπτό. Η καλύτερή σου επιλογή είναι να πας για τρέξιμο ή περπάτημα μόνος ή με ακόμα ένα ‘άτομο όπως αναφέραμε πιο πάνω

Τώρα, όσο έχει να κάνει με τα κουμπιά κυκλοφορίας. Ο κίνδυνος να έχει ίο πάνω είναι ελάχιστος αλλά όχι μηδαμινός. Αν πρέπει να αγγίξεις κάποιο αντικείμενο, μην αγγίζεις το πρόσωπό σου μετά ή ακόμη καλύτερα, χρησιμοποίησε ένα γάντι, το μανίκι ή τον αγκώνα σου για να κάνεις αυτή την πράξη.

Σύμφωνα με το CDC, η μετάδοση του κορωνοϊού συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους και μέσω σταγονιδίων διαπερνώντας τις αναπνευστικές οδούς, που θα παραχθούν από το βήχα ή φτέρνισμα – όχι ιδρώτα.

Είναι το ανοσοποιητικό μου σύστημα πιο αδύναμο μετά το τρέξιμο ή μετά από μια σκληρή προπόνηση; Αυτή είναι μια ερώτηση που φαίνεται να προβληματίζει αρκετούς από εσάς.

Καθώς εξαντλείς τα αποθέματα γλυκογόνου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν λειτουργεί όπως κάνει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι στις ώρες μιας σκληρής προπόνησης, αν έχεις εκτεθεί σε κάποιον που έχει αρρωστήσει, οι άμυνες του σώματός σου είναι χαμηλές. Επιπλέον, το ψυχικό ή σωματικό άγχος που προκαλείται από πολύ σκληρή προπόνηση θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς τις πιθανότητές σου να αρρωστήσεις.

Μια προειδοποίηση από εμάς προς εσάς είναι να μην το παρακάνετε με την άσκηση εκτός σπιτιού. Αποφύγετε τις έντονες διαδρομές τρεξίματος και προτίμησε τις ασκήσεις του σπιτιού ή το τρέξιμο σε μικρότερη απόσταση. Either way είναι σημαντικό να παραμείνετε active καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
active  |  gym running  |  covid-19  |  stay home  |  stay safe  |  how to  |  athlesure

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση