ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: polka dot πλεκτό, washed out denim παντελόνι σε baby pink και sneakers
 

Αλλεργίες ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Πώς να ξεχωρίσετε τα συμπτώματα μεταξύ των δύο;

Δέσποινα Άσπρου

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για το περιορισμό της πανδημίας και τους πολίτες να ανησυχούν. Στην Κύπρο μάλιστα, μέχρι στιγμής μετράμε 33 κρούσματα και ο πανικός γύρω μας είναι μεγάλος. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του πανικού, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να φοβόμαστε τα πάντα και κάθε μικρό σύμπτωμα στα μάτια μας μοιάζει μεγάλο... και επιβεβαίωση του χειρότερου πιθανού σεναρίου.

Αν αναρωτιέστε μήπως η μπουκωμένη σας μύτη αποτελεί σύμπτωμα του κορωνοϊού ή απλώς μιας εποχιακής αλλεργίες, τότε θα πρέπει να διαβάσετε την συνέχεια ώστε να μην αγχώνεστε άδικα και να αντιληφθείτε τις ουσιαστικές διαφορές των δύο. Οι πιο κάτω πληροφορίες προέκυψαν μετά από έρευνά μας και βάση δημοσιεύματος του CNNi το οποίο σε συνεργασία με τον διευθυντή της ιατρικής και ερευνητικής κλινικής Mayo Clinic, Gregory A. Poland που αναλύει τις διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα μιας τυπικής αλλεργίας, ενός κρυώματος, της εποχικής γρίπης, και εκείνες του κορωνοϊού.

Αν νιώθετε τα μάτια σας βαριά και έχετε καταρροή μύτης τότε το πιο πιθανό να έχετε ένα απλό κρύωμα ή κάποια αλλεργία. Οι αλλεργίες γενικότερα είναι ρινικές και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού και της γρίπης τείνουν να επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Στην περίπτωση που είστε κρούσμα, τότε το πιο πιθανό είναι να μην τρέχει η μύτη σας αλλά να έχετε έντονο πονόλαιμο, βήχα, πυρετό ή δύσπνοια. Τα ίδια βέβαια συμπτώματα μπορείτε να τα έχετε από ένα απλό κρυολόγημα. Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία σας: Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό.  Την ίδια στιγμή, συνήθως οι αλλεργίες δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.

Αν τα συμπτώματα που παρατηρείτε αυτό το διάστημα είναι τα ίδια περίπου την ίδια χρονική στιγμή, κάθε χρόνο, πιθανόν να αντιμετωπίζετε εποχιακές αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμβατικά φάρμακα και άλλες τακτικές προφυλάξεις για την υγεία θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Ο κορωνοϊός και τα συμπτώματα της γρίπης μπορούν να σας εξασθενίσουν
Εάν έχετε μια οξεία περίπτωση κορωνϊού ή γρίπης, θα αισθανθείτε τόσο κουρασμένοι, που το μόνο που θα θέλετε είναι να ξαπλώσετε κρεβάτι. Όλοι θα δουν τη διαφορά. Την ίδια στιγμή θα έχετε πόνους στους μύες ή στις αρθρώσεις σας - κάτι που η αλλεργία δεν προκαλεί.

Τα συμπτώματα κρύου και ήπιας γρίπης συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους - αρκεί ξεκούραση και σωστή φροντίδα. Τα συμπτώματα τώρα του κορωνοϊού που είναι όμοια με της γρίπης, αντί να εξαφανίζονται με τον καιρό, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Αν φοβάστε πως τα συμπτώματά σας είναι σημάδια του κορωνοϊού, τότε θα πρέπει να δώσετε έμφαση στην δύσπνοια. Έχετε όμως στο μυαλό σας πως οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν πνευμονία από τη γρίπη, η οποία εμφανίζεται με παρόμοιο τρόπο οπότε σε κάθε περίπτωση θα θελήσετε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ξέρετε πως τα αρχικά συμπτώματα των αλλεργιών, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωναϊού είναι συνήθως παρόμοια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας παραμένουν, ειδικά εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Δείτε στην συνέχεια τα επικρατέστερα συμπτώματα των τριών και σημειώστε πως διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρύωμα ή αλλεργίες:
Κόκκινα μάτια
Μπουκωμένη μύτη
Φτέρνισμα

Γρίπη ή κορωνοϊός
Πυρετός
Κούραση
Πόνοι στο σώμα
Βήχας
Επιδείνωση των συμπτωμάτων

Κορωνοϊός
Δυσκολίες στην αναπνοή
Ιστορικό ταξιδιών
Έκθεση, επαφή με γνωστά κρούσματα

 Με πληροφορίες από CNN Ελλάδας

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση