ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: loose jeans, jelly σανδάλια και broderie top

Η Κύπρια που δημιούργησε το νέο αγαπημένο app των fashion girls

Η Νικόλ Γεωργίου μιλά στο must για τη δημιουργία του i spy, μη παραλείποντας να απαντήσει και στο σχόλιο κάποιων πως… «το google κάνει ήδη αυτό που προσφέρει το app σου».

Μαρία Σάββα

Ένα νέο κεφάλαιο στον χώρο της μόδας και της τεχνολογίας ανοίγει η Κύπρια Νικόλ Γεωργίου, η οποία παρουσίασε επίσημα στο Λονδίνο το ispy, μια καινοτόμα fashion-tech πλατφόρμα με στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανακαλύπτουν, αποθηκεύουν και αγοράζουν τα outfits που τους εμπνέουν μέσα από το διαδίκτυο.

Η 25χρονη, η οποία μετακόμισε από την Κύπρο στο Λονδίνο πριν από επτά χρόνια, έχει προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο των χρηματοοικονομικών, την οποία άφησε για να κάνει πραγματικότητα την δημιουργία του ispy.

Τι είναι όμως το ispy;

Στο επίκεντρο του ispy βρίσκεται μια τεχνολογία οπτικής αναζήτησης, ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο της μόδας. Μέσω αυτής, οι χρήστες μπορούν να αναγνωρίζουν outfits που εντοπίζουν online, να βρίσκουν παρόμοια κομμάτια, να οργανώνουν όλα τα items που θέλουν να αγοράσουν και να μετατρέπουν τη μόδα που τους εμπνέει σε άμεση αγοραστική αναζήτηση, συγκεντρώνοντας τα πάντα σε μία πλατφόρμα. Είναι δηλαδή ένας πιο εξελιγμένος συνδυασμός του Pinterest και του Google Lens.

@nicolegeee5 apparently im terrible at showing everything my app can do lol #fashiontech #shopping #fyp original sound - Nicole | founder of i spy

Σε μία συνέντευξη στο must η Νικόλ Γεωργίου μίλησε για τη δημιουργία της πλατφόρμας, τις δυσκολίες, τη σχέση της με την τεχνολογία, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει και στα άτομα που λένε πως «το google κάνει ήδη αυτό που προσφέρει το app σου».

Τι ήταν αυτό που σου έδωσε έμπνευση να δημιουργήσεις το ispy;

Η έμπνευση ξεκίνησε από κάτι που έκανα η ίδια καθημερινά. Έβλεπα outfits στο Instagram, TikTok και Pinterest και συνεχώς αναρωτιόμουν «από πού είναι αυτό;». Μετά ξεκινούσα το δικό μου outfit hunt, ψάχνοντας χειροκίνητα σε websites, ανοίγοντας tabs, κρατώντας screenshots και links.

Ακόμα κι όταν έβρισκα τα κομμάτια, πολλές φορές τα έχανα μετά. Συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη fashion inspiration - έχουμε περισσότερο inspiration από ποτέ. Το πρόβλημα ήταν ότι η fashion inspiration δεν είχε ένα σπίτι.

Έτσι δημιούργησα το i spy, με στόχο να γεφυρώσω το κενό μεταξύ fashion discovery και purchase: να μπορείς να βρεις κάτι που σου αρέσει, να το αποθηκεύσεις, να το οργανώσεις και να επιστρέψεις σε αυτό όταν είσαι έτοιμος να το αγοράσεις.

Τι το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα image searching applications;

Το image search είναι η βασική λειτουργία του i spy, αλλά το i spy είναι πολύ περισσότερο από ένα image search tool. Είναι σχεδιασμένο για ολόκληρο το online fashion shopping journey.

Μπορείς να ανακαλύψεις ένα outfit, να το στείλεις απευθείας από Instagram, TikTok, Pinterest ή οποιοδήποτε website, να βρεις τα κομμάτια πίσω από το look και παρόμοιες επιλογές σε διαφορετικά brands και price points και να τα αποθηκεύσεις όλα σε ένα μέρος.

Παράλληλα, μπορείς να οργανώσεις τα finds σου σε boards, να τα μοιραστείς με φίλους και να δεις τι αποθηκεύουν, τι φορούν και τι προτείνουν άλλοι άνθρωποι.

Γι’ αυτό το βλέπω περισσότερο σαν ένα shoppable Pinterest - ένα μέρος όπου βρίσκεις inspiration, αλλά μπορείς και να το μετατρέψεις άμεσα σε προϊόντα που μπορείς να αγοράσεις.

@nicolegeee5 never lose an outfit. never overpay. #fashioninspo #onlineshopping #fyp original sound - Nicole | founder of i spy

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στην διαδικασία της δημιουργίας της εφαρμογής;

Το πιο δύσκολο ήταν να βρω τον σωστό technical partner, ειδικά επειδή ξεκίνησα χωρίς χρηματοδότηση και ήθελα να κρατήσω το κόστος όσο πιο χαμηλά γινόταν.

Παράλληλα, χρειάστηκε να βγω πολύ έξω από το αντικείμενο που γνώριζα. Έπρεπε να μάθω για product, UX/UI, technology, partnerships και marketing, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να παίρνω αποφάσεις για όλα αυτά στην πράξη.

Ήταν μια πολύ μεγάλη καμπύλη μάθησης και χρειάστηκε να είμαι όσο πιο resourceful μπορούσα με τους πόρους που είχα.

Τι απαντάς σε άτομα που θα πουν «το google κάνει ήδη αυτό που προσφέρει το app σου»;

Το Google Lens είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αναγνωρίσεις και να ψάξεις μια εικόνα. Η διαφορά είναι στο τι γίνεται μετά.

Στο i spy, το image search είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εμπειρίας. Από τη στιγμή που βλέπεις κάτι που σου αρέσει, μπορείς να το μοιραστείς απευθείας στην εφαρμογή, να βρεις τα κομμάτια πίσω από το outfit και παρόμοιες επιλογές και να τα κρατήσεις όλα οργανωμένα μέχρι να είσαι έτοιμος να αγοράσεις.

Επιπλέον, το Google ψάχνει ολόκληρο το web, οπότε μπορεί να σου εμφανίσει articles, social posts ή paid results, ενώ πολλές φορές τα αποτελέσματα κυριαρχούνται από ultra-fast-fashion platforms όπως Shein, Temu και AliExpress. Το i spy είναι fashion-specific και commerce-focused: δείχνουμε προϊόντα που μπορείς πραγματικά να αγοράσεις, με matching και similar options από διαφορετικά brands και price points.

Οπότε, η διαφορά δεν είναι μόνο το search. Είναι ότι το i spy παίρνει τη στιγμή που ανακαλύπτεις κάτι και τη συνδέει με ολόκληρο το shopping journey - από discovery, σε product, σε purchase.

Είναι εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος από το μηδέν το δικό του application;

Νομίζω ότι σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσεις να χτίζεις ένα application απ’ ό,τι ήταν παλαιότερα. Με τα AI tools μπορείς να δημιουργήσεις ένα prototype πολύ γρήγορα και να δοκιμάσεις την ιδέα σου στην αγορά χωρίς να χρειάζεσαι απαραίτητα μεγάλο budget από την πρώτη μέρα.

Για να χτίσεις όμως ένα ολοκληρωμένο και σωστά λειτουργικό προϊόν, χρειάζεσαι είτε δυνατές γνώσεις στην τεχνολογία είτε μια πολύ καλή ομάδα.

Το δύσκολο πλέον δεν είναι μόνο να χτίσεις το application. Είναι το τι κάνεις μετά. Ακόμα και αν έχεις ένα εξαιρετικό προϊόν, αν δεν ξέρεις πώς να το φέρεις στην αγορά, να βρεις τους πρώτους χρήστες και να δημιουργήσεις ζήτηση, το προϊόν από μόνο του δεν αρκεί.

Ποια είναι γενικά η σχέση σου με την τεχνολογία; Πώς υπάρχει μέσα στη ζωή σου;

Δεν θα έλεγα ότι ήμουν ποτέ ιδιαίτερα “techie” άνθρωπος — και ακόμα δεν θεωρώ τον εαυτό μου techie. Προέρχομαι από finance και ξεκίνησα να μαθαίνω technology επειδή ήθελα να λύσω ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζα η ίδια.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς μπορεί η τεχνολογία να κάνει κάτι πιο απλό και effortless.

Και ειδικά τώρα με το AI, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τα νέα εργαλεία. Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα που πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να μαθαίνουμε και να προσαρμοζόμαστε

Τι προτιμάς, online shopping ή in-store shopping;

Online shopping σίγουρα.

Μου αρέσει γιατί μπορώ να δω πολύ περισσότερες επιλογές. Υπάρχουν πλέον τόσα πολλά brands και προϊόντα που είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθείς όλα τα καταστήματα και να δεις τι υπάρχει.

Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα brands, να συγκρίνω επιλογές, να βλέπω τι είναι σε έκπτωση και κυρίως να παίρνω τον χρόνο μου πριν αποφασίσω τι θέλω να αγοράσω.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιούργησα το i spy. Σε ένα φυσικό κατάστημα έχεις όλες τις επιλογές σου μπροστά σου. Online, αυτές οι επιλογές είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες διαφορετικές πλατφόρμες.

Το i spy θέλει να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση ενός χώρου όπου έχεις όλες τις επιλογές σου συγκεντρωμένες, μπορείς να τις συγκρίνεις, να τις αποθηκεύσεις και να αποφασίσεις όταν είσαι πραγματικά έτοιμος.

WKND BY MUST: Τελευταία Ενημέρωση