ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Το ‘’χρυσαφένιο’’ μαύρισμα περνάει απ’ το στομάχι

Βουτιές, ξεγνοιασιά, χαλάρωση, καλή παρέα, κοκτέιλ και το κυριότερο…. μαυρισμένο σώμα. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το καλοκαιρινό σκηνικό το οποίο είναι εδώ, κι εμείς δεν έχουμε παρά να το απολαύσουμε στο μάξιμουμ.  Ωστόσο αλήθεια ή ψέματα, το σημαντικότερο «κομμάτι» της καλοκαιρινής περιόδου για εμάς τις γυναίκες είναι το μαυρισμένο σώμα καθώς όλες γνωρίζουμε πως η σοκολατένια επιδερμίδα είναι must.

Στην προσπάθεια όμως μας να αποκτήσουμε μια υπέροχη ηλιοκαμένη επιδερμίδα ίσως να βλάπτουμε την ποιότητα του δέρματος μας, δημιουργώντας του μεταγενέστερα προβλήματα.

Για να αποκτήσουμε λοιπόν το ιδανικό μαύρισμα χωρίς να βλάψουμε την επιδερμίδα μας ρωτήσαμε την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο με ειδίκευση στην νοσογόνο παχυσαρκία Έλενα Τρουλλίδου να μας απαριθμήσει τις τροφές οι οποίες όχι μόνο επιταχύνουν το μαύρισμα αλλά επιβραδύνουν και την διαδικασία της γήρανσης. 

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε ένα χρυσαφένιο μαύρισμα και την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε και την επιδερμίδα μας;

Το μυστικό…. Τα έντονα χρώματα στα λαχανικά και στα φρούτα 

Τα φρούτα και λαχανικά ειδικά αυτά με έντονο χρώμα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.  Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E) που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος, κυρίαρχο ρόλο έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C, έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Η βιταμίνη Ε, βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο,  τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, δρα ενισχυτικά στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών.

Μπορεί η διατροφή μας να προστατέψει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία;

Ναι φυσικά… και ιδιαίτερά τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο, η τομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι με λυκοπένιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, το σπανάκι και το λάχανο με λουτεΐνη μπορούν να προστατέψουν το δέρμα μας.

Προβιατικά
Ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό είναι τα προβιοτικά. Φαίνεται πως ενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο, ενώ μπορούν να ληφθούν και με τη μορφή κάποιου συμπληρώματος.

Λιπαρά οξέα
Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζουν τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια ). Προσπαθήστε λοιπόν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Έλενα Τρουλλίδου: Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (BSc (Hons.), MSc (Hons.)), myDietSpotHealthCentre

BEAUTY: Τελευταία Ενημέρωση