ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Σπανακόπιτα της Έλενας

Αθηνά Λοϊζίδου

Η συνταγή αυτή είναι της φίλης μου Έλενας Μισιέλλη από τη Λάρνακα. Μου έλεγε ότι είχε μια καταπληκτική συνταγή για σπανακόπιτα και είπα να τη δοκιμάσω. Όντως η συνταγή είναι πολύ καλή και τη φτιάχνουμε πλέον συχνά στο σπίτι. Πολύ νόστιμη και με το ποτό μας το βράδυ.

Θα χρειαστούμε ένα πυρέξ με διαστάσεις περίπου 24x34εκ.

Υλικά για τη γέμιση
15 ml ελαιόλαδο
Τα φύλλα από 2 δέσμες σπανάκι
15 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
200 γρ. φέτα τριμμένη
1 αβγό

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
170 γρ. βούτυρο
1 αβγό
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι αλάτι

Θα χρειαστούμε επίσης:
1 αβγό κτυπημένο με λίγο γάλα για να αλείψουμε τη σπανακόπιτα πριν την ψήσουμε.

Eκτέλεση
1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι με τo βούτυρο σε μια λεκάνη και τρίβουμε με τα δάκτυλά μας μέχρι το μείγμα να γίνει σαν άμμος. Προσθέτουμε στη λεκάνη το αβγό, το γιαούρτι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Το μοιράζουμε σε δύο κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά καλυμμένο.
2. Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα φύλλα σπανακιού για λίγα λεπτά μέχρι απλά να μαράνουν. Προσθέτουμε τον άνηθο και τηγανίζουμε γι’ ακόμη δύο λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κίτρινο τυρί, τη φέτα και το αβγό και ανακατεύουμε.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μέχρι να χρειαστούμε το μείγμα με το σπανάκι.
3. Λαδώνουμε το πυρέξ μας και βγάζουμε τα κομμάτια ζύμης από το ψυγείο. Σε έναν πάγκο εργασίας, μεταξύ δύο κομματιών μεμβράνης, ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο και το εφαρμόζουμε στη βάση και στα πλάγια του πυρέξ.
4. Βάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση και ανοίγουμε δεύτερο κομμάτι ζύμης. Εφαρμόζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης πάνω από τη γέμιση και το αλείφουμε με λίγο από το αβγό κτυπημένο με γάλα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
5. Χαράζουμε τη σπανακόπιτα με ένα μαχαίρι σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά με μία ώρα στους 180 βαθμούς.

Ορεκτικά: Τελευταία Ενημέρωση