ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Υπό μελέτη το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων για Πάσχα

Θετικό εμφανίζεται το Υπουργείο Παιδείας το οποία αρχικά παρουσιαζόταν να διαφωνεί

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Η επιδημιολογική ημερήσια καταγραφή των τελευταίων ημερών, με κοντά στα 600 νέα κρούσματα, σε συνδυασμό με τα σημάδια αύξησης τους, ενδεχομένως να οδηγήσουν επιδημιολόγους και κυβέρνηση σε συμπληρωματικές κινήσεις πριν το επόμενο ραντεβού αξιολόγησης που έχει ορισθεί για αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παρακολουθείται στενά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, υπό τον φόβο περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κινούμενος προληπτικά, έχει δώσει οδηγίες στην επιδημιολογική ομάδα να ετοιμάσει εισηγήσεις με προληπτικά μέτρα τα οποία στην παρούσα φάση στρέφονται προς την εκπαίδευση. Κίνηση που δείχνει πως δεν έχουν εκλείψει οι φόβοι πως τα σχολεία, σε καθεστώς φυσικής παρουσίας, ενδεχομένως να επιβαρύνουν τους ημερήσιους επιδημιολογικούς δείκτες. Ένα μέτρο που σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» φαίνεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι είναι το κλείσιμο των σχολείων για Πάσχα, μια εβδομάδα νωρίτερα. Εάν και εφόσον μια τέτοια εξέλιξη πάρει το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται τα σχολεία να πάνε σε πρόωρες πασχαλινές διακοπές από την ερχόμενη Παρασκευή. Οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν το Υπουργείο Παιδείας να μην είναι αρνητικό σε μια τέτοια εξέλιξη, υπό το πρίσμα ότι θεωρείται πιο ορθολογικό μέτρο το πρόωρο κλείσιμο, από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εμβόλια

Παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, 619 (ποσοστό θετικότητας: 1,21%) την Δευτέρα 13 Απριλίου 2021, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του μέσου όρου ηλικίας όσων χρειάζονται νοσηλεία. Μείωση που σχετίζεται και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο οποίο έχει δοθεί μια νέα δυναμική με την πρακτική που εφαρμόζεται με τα ραντεβού, τα οποία επιταχύνουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού ενώ λειτουργούν πιεστικά και για τις περιπτώσεις εκείνες που αρνούνται εμβολιασμό με το AstraZeneca. Πέρα από την πρακτική τα αδιάθετα ραντεβού με το εμβόλιο της Οξφόρδης να μπαίνουν εκ νέου στο σύστημα προγραμματισμού, οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως έχουν καταλήξει να τα χρησιμοποιήσουν σε συγκεκριμένες ομάδες που συγκαταλέγονται στην κατηγορία του στρατηγικού εμβολιασμού. Με βάση πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των αδιάθετων εμβολίων της AstraZeneca υπολογίζεται σε περίπου 30 χιλιάδες. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχει μια αναστροφή του αρνητικού κλίματος και να καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση ραντεβού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Pfizer

Προς αντιμετώπιση των προβλημάτων, με το AstraZeneca αλλά και αυτά με το εμβόλιο της J & J, το υπουργείο Υγείας θα χρησιμοποιήσει τις ποσότητες που αναμένεται να παραλάβει το επόμενο διάστημα από την Pfizer. Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς,, το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται η παραλαβή 40 με 50 χιλιάδων εμβολίων της Pfizer. Σε εβδομαδιαία βάση οι παραδώσεις της Pfizer ανέρχονται σε 20 χιλιάδες εμβόλια. Στις ποσότητες αυτές θα πρέπει να προστεθεί και μια έξτρα ποσότητα 30 χιλιάδων εμβολίων. Από τον ερχόμενο μήνα η Pfizer αναμένεται να αυξήσει τις παραδοτέες ποσότητες εμβολίων. Στον απόηχο του νέου θορύβου που έχει προκληθεί με το εμβόλιο της J&J, αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία διαβεβαιώνουν πως δεν επηρεάζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα μιας και η ποσότητα που αναμένεται να παραδοθεί αυτή την εβδομάδα είναι μικρή, 3 χιλιάδες εμβόλια.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X