ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Ώρα της γης»: Πώς να κάνεις τη ζωή σου στο σπίτι πιο eco-friendly

Οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα για να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η WWF το Σάββατο 25 Μαρτίου (στις 20.30) καλεί για ακόμη μια χρονιά εκατομμύρια πολίτες φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία σε όλο τον κόσμο να σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα και με αυτό τον τρόπο, να σταλεί και φέτος ένα παγκόσμιο ηχηρό μήνυμα για την προστασία της φύσης.

Η πρωτοβουλία, η οποία γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα μετά από προτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF και της διαφημιστικής εταιρείας Leo Burnett και μετρά φέτος 16 χρόνια.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή «Ώρα της Γης» απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αφήσουν για μια ώρα τις υποχρεώσεις τους και να διαθέσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φύσης.Η φετινή «Ώρα της Γης», η οποία έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030, εστιάζει στην αποκατάσταση της φύσης.

Photo by Louis Reed on Unsplash

Αν και σίγουρα η επιλογή του να σβήσουμε και εμείς τα φώτα μας για μια ώρα στο πλαίσιο της «Ώρα της γης» είναι εξαιρετική και θυμίζει σε όλους μας πως από όπου και αν προερχόμαστε και όποιο και αν είναι το background μας είμαστε πολίτες της (ίδιας) γης και οι διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην καθημερινότητά μας, καλό είναι να ακολουθούμε γενικότερα στην ζωή μας πιο βιώσιμες πρακτικές. Δείτε στην συνέχεια 10 τακτικές που καλό είναι να υιοθετήσουμε όλοι προκειμένου, όχι απλώς να ζούμε πιο οικονομικά, αλλά και οικολογικά.

Photo by Gabriel Jimenez on Unsplash

1.Μετά την χρήση του υπολογιστή, σβήστε τον: Όταν ολοκληρώσετε αυτό που κάνετε στον υπολογιστή σας, καλό είναι να τον απενεργοποιήσετε. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείται στο σπίτι.

2.Προτιμήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και LED ή λάμπες αλογόνου, αντί για τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

3.Χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε: Αντί να έχετε αμέτρητα πράγματα στα ντουλάπια σας, μπορείτε να δωρίσετε όσα δεν χρειάζεστε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εθελοντικές οργανώσεις.

4.Αποφεύγετε τα πλαστικά: Αν και είναι ίσως περιττό, ας το ξαναπούμε. Η χρήση των πλαστικών τσαντών για ψώνια, δεν είναι πλέον θεμιτή. Επιλέξτε πιο μοντέρνες εκδοχές από ανακυκλώσιμα υλικά. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά καλαμάκια... τα οποία μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν εξαφανιστεί.

Photo by No Revisions on Unsplash

5.Επιλέξτε να λαμβάνετε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά: Όσο πρακτική και αν είναι η αποστολή των λογαριασμών σας μέσω του ταχυδρομείου, προτιμήστε να τους λαμβάνετε ηλεκτρονικά προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση του χαρτιού και συνάμα, τα έξοδα αποστολής. Αντίστοιχα, και οι πληρωμές καλό είναι να γίνονται online.

6.Προμηθευτείτε ένα φίλτρο βρύσης για να μην αγοράζετε συνέχεια πλαστικά μπουκάλια: Προτιμήστε να εξοπλιστείτε με φίλτρο βρύσης ή με ειδικά μπουκάλια που επαναχρησιμοποιούνται ώστε να αποφεύγετε τις πλαστικές μπουκάλες με νερό.

7.Μην αφήνετε τις βρύσες και το καζανάκι να τρέχουν: Ακόμη και στην περίπτωση που οι διαρροές είναι μικρές, η ποσότητα του νερού που θα χαθεί ενδεχομένως να είναι μεγάλη.

Photo by Sasikan Ulevik on Unsplash

 8.Επιλέξτε να αγοράζετε οικολογικά προϊόντα: Είτε πρόκειται για τα απορρυπαντικά για το πλυντήριό σας, είτε για τα παιχνίδια του μωρού σας ή για τα καλλυντικά σας, προτιμήστε να είναι οικολογικά.

9.Φροντίστε να υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας: Πέρα από εντυπωσιακά, τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τους ρύπους από την ατμόσφαιρα και καταπολεμούν την υγρασία.

Photo by Charlota Blunarova on Unsplash

10.Δώστε αξία στο ξίδι: Αντί να χρησιμοποιείται ειδικά καθαριστικά, επενδύστε στο ξύδι για το καθάρισμα των τζαμιών, του μπάνιου και της κουζίνας σας αφού πέρα από οικονομικό, αποτελεί μια εξαιρετική και αντιβακτηριδιακή επιλογή.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS