ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Το μήνυμα της Angelina Jolie για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

«Οι γυναίκες δεν χρειάζονται αστυνόμευση των ηθών τους»

Η καθημερινότητα για τις γυναίκες στο Ιράν είναι δύσκολη, καθώς είναι υποχρεωμένες να φοράνε χιτζάμπ και όχι στενά ρούχα. Δεν μπορούν να διαλέξουν τον άνδρα τους ούτε να πάρουν διαζύγιο από αυτόν, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς άδεια του πατέρα ή του συζύγου τους, δεν μπορούν να είναι ιδιοκτήτριες οικίας ή αυτοκινήτου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η αστυνομία Ηθών του Ιράν σκότωσε τη Μαχσά Αμινί με ένα χτύπημα στο κεφάλι, αφού πρώτα είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα στο κεφάλι της. Στο Ιράν οι γυναίκες --ανεξαρτήτως του δόγματός τους- είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και η αστυνομία ηθών τους απαγορεύει να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, έντονα χρώματα ή σκισμένα τζιν.

Ο θάνατος της Μασχά Αμίνι πυροδώτησε ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Ιράν, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα αντικαθεστωτικό κίνημα γεννιέται και είναι το πρώτο αυτού του είδους από το 2009, όταν ο θάνατος μιας άλλης νέας γυναίκας πυροδότησε πολυήμερες αναταραχές, πρωτόγνωρες από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979.

Φυσικά, πέρα από τις διαδηλώσεις πολλοί είναι και οι επώνυμοι ανά τον κόσμο που παίρνουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια από αυτούς, είναι και η Angelina Jolie η οποία την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έκανε μια δημοσίευση στο Instagram, στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα: «Σεβασμός στις γενναίες, προκλητικές, ατρόμητες γυναίκες του Ιράν. Όλοι όσοι επιβίωσαν και αντιστάθηκαν για δεκαετίες, αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους σήμερα, και η Μασχά Αμίνι και όλοι οι νεαροί Ιρανοί σαν αυτήν. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται αστυνόμευση των ηθών τους, επανεκπαίδευση του μυαλού τους ή έλεγχο του σώματός τους. Χρειάζονται ελευθερία για να ζουν και να αναπνέουν χωρίς βία ή απειλές. Στις γυναίκες του Ιράν, σας βλέπουμε».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS