ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Το «me too» του ισπανικού ποδοσφαίρου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την viral στιγμή όπου ο Πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας άρπαξε την Ισπανίδα παίκτρια Jenni Hermoso και τη φίλησε στα χείλη

Μαρία Σάββα

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο όπου ο Πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Louis Rubiales άρπαξε την Ισπανίδα παίκτρια Jenni Hermoso και τη φίλησε στα χείλη κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μετά τη νίκη της Ισπανίας με 1-0 επί της Αγγλίας την Κυριακή στο Σίδνεϊ.

Η τελευταία προκλητική δήλωση του 46χρονου ήρθε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από το ισπανικό ποδόσφαιρο και την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Αναμενόταν ότι ο Rubiales επρόκειτο να παραιτηθεί την Παρασκευή - πριν από την επίθεση εναντίον των κατηγόρων του σε μια ομιλία σε μια συνέλευση της ομοσπονδίας. Αυτό πυροδότησε κατακραυγή από την Hermoso και τους συμπαίκτες της που ορκίστηκαν να μην ξαναπαίξουν για την Ισπανία - μέρες μετά την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου για πρώτη φορά.

Σε δήλωσή της το βράδυ της Παρασκευής, η 33χρονη φόργουορντ είπε «σε καμία στιγμή» δεν συναίνεσε στο φιλί. Η μακροσκελής δήλωση της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έδειξε μια σειρά από εικόνες που ισχυρίζονται ότι είναι η Hermoso που ενθάρρυνε τον Rebiales να προχωρήσει στο φιλί.

«Τα πόδια του κ. Προέδρου είναι φαινομενικά σηκωμένα από το έδαφος ως αποτέλεσμα της δράσης του παίκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι δοκιμές είναι οριστικές. Ο κ. Πρόεδρος δεν είπε ψέματα», τονίζεται.

«Η RFEF και ο κ. Πρόεδρος θα επιδείξουν καθένα από τα ψέματα που διαδίδονται είτε από κάποιον εκ μέρους της παίκτριας είτε, εάν ισχύει, από την ίδια την παίκτρια», τόνισε στην συνέχεια η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η Hermoso φέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Futpro, το σωματείο των παικτών που την εκπροσωπεί, να αναφέρει: «Σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξα να αναδείξω τον πρόεδρο». Στην συνέχεια η ίδια κατηγόρησε επίσης την ομοσπονδία αποκαλώντας την «χειριστική, εχθρική και ελεγκτική κουλτούρα».

Η ανακοίνωση απείλησε τη νομική δίωξη, λέγοντας ότι το να παίζεις στην εθνική ομάδα «είναι υποχρέωση όλων των μελών της ομοσπονδίας εάν κληθούν».

Η δήλωση προσθέτει: «Η RFEF λυπάται που μετά από μια αθλητική επιτυχία τόσο εξαιρετική όσο αυτή που σημειώθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί να γιορταστεί όπως αξίζει η κατάσταση και η επιτυχία για εντελώς εξωαθλητικούς λόγους».

Να σημειώσουμε πως μετά το συμβάν η FIFA έχει ξεκινήσει υπόθεση εναντίον του Rubiales, αλλά η UEFA - της οποίας είναι αντιπρόεδρος με 250.000 ευρώ ετησίως - δεν έχει σχολιάσει ακόμη.

Οι Lionesses υποστηρίζουν την Hermoso

Η παίκτρια είπε ότι ήταν «ευάλωτη» και «θύμα επιθετικότητας», καθώς η ίδια και η υπόλοιπη ομάδα της Ισπανίας αποκάλυψαν ότι δεν θα παίξουν άλλους αγώνες μέχρι να «απομακρυνθεί η ηγεσία της ομοσπονδίας».

Συνολικά 81 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου της 23μελούς ομάδας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπέγραψαν την κοινή δήλωση αφού ο Rubiales αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά το αμφιλεγόμενο φιλί του στον τελικό.

Οι Lionesses της Αγγλίας - που ηττήθηκαν από την Ισπανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου - υποστήριξαν το μποϊκοτάζ των παικτών, λέγοντας: «Απαράδεκτες ενέργειες που επιτρέπεται να συμβούν από μια σεξιστική και πατριαρχική οργάνωση. Η κατάχρηση είναι κατάχρηση και όλοι έχουμε δει την αλήθεια.

Η συμπεριφορά εκείνων που πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή και οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρειάζονται πειστικότητα για να αναλάβουν δράση ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης».

«Στεκόμαστε όλοι μαζί σου, Jenni Hermoso και όλες οι παίκτριες της ισπανικής ομάδας».

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες σε μια προσπάθεια να αναστείλει τον Rubiales από τη θέση του, καθώς ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το φιλί ήταν «αμοιβαίο» και «με συναίνεση» στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι έπεσε θύμα «κυνηγιού μαγισσών» από «ψεύτικες φεμινίστριες» αφού επανέλαβε γρήγορα το «Δεν θα παραιτηθώ» πολλές φορές.

Στην εκδοχή των γεγονότων που έδωσε ο Rubiales στη συνέλευση, είπε ότι η Hermoso τον σήκωσε πανηγυρίζοντας και της ζήτησε «ένα μικρό φιλί» και εκείνη είπε ναι. «Το φιλί ήταν το ίδιο που μπορούσα να δώσω σε μια από τις κόρες μου», είπε ο Rubiales.

Είπε ότι θα υπερασπιστεί την τιμή του στο δικαστήριο εναντίον πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων δύο υπουργών, που χαρακτήρισαν το φιλί του πράξη σεξουαλικής βίας.

Το «me too» του ισπανικού ποδοσφαίρου

Ο Rubiales δεν μπορεί να απολυθεί από την κυβέρνηση, αλλά ο επικεφαλής του κρατικού Συμβουλίου Αθλητισμού, Victor Francos, λέει ότι θα χρησιμοποιήσει μια νόμιμη διαδικασία σε αθλητικό δικαστήριο.

«Θέλουμε αυτό να είναι ένα «me too» του ισπανικού ποδοσφαίρου», είπε ο Francos.

Τα ζητήματα φύλου έχουν γίνει εξέχον θέμα στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες χιλιάδες γυναίκες να συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρόμενοι για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το βράδυ της Παρασκευής, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του Rubiales, με κάποιους να κρατούν πανό ή να κρατούν κόκκινες κάρτες.

Διαμαρτυρία έξω από την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Φωτογραφία απο: ΚΥΠΕ

Η Αγγλίδα αμυντικός Jess Carter, η οποία έπαιξε όλα τα 90 λεπτά της τελικής ήττας της Κυριακής, είπε στο Sky News ότι οι ενέργειες του Rubiales είχαν «αμαυρώσει» τη στιγμή της νίκης της Ισπανίας.

«Είναι πραγματικά λυπηρό, για να είμαι ειλικρινής, ότι μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή αμαυρώθηκε, για την Hermoso, για την Ισπανία, που μόλις πέτυχαν κάτι απίστευτο - και έχει καταστραφεί εκείνη τη στιγμή», είπε.

«Δεν το είδα ζωντανά, μόλις επέστρεψα και είδα τις φωτογραφίες και είπα ''αυτό δεν μπορεί να είναι αληθινό''. Είναι τόσο απαράδεκτο και δεν είμαι σίγουρη πώς μπορεί να πει κάτι άλλο, εκτός απο μία ειλικρινή συγνώμη. Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει σε οποιαδήποτε γραμμή εργασίας, τουλάχιστον στην παγκόσμια σκηνή.

Την έχουν βάλει σε σχεδόν αδύνατη θέση, πώς πας ενάντια σε κάποιον με τέτοια δύναμη; Αλλά ταυτόχρονα σηκωθείτε και πείτε ότι δεν είναι αποδεκτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS