ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Την Παρασκευή τα νεότερα για το εμβόλιο στην Κύπρο

Έχει ζητηθεί από τα κατεχόμενα όπως, εντός των ημερών, όπως ενημερώσουν για τις ανάγκες τους και τις δόσεις που χρειάζονται

Μετά την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, με την εταιρεία AstraZeneca για προμήθεια του εμβολίου της Οξφόρδης, η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει τον αριθμό την ποσότητα των δόσεων που θα λάβει, κάτι που φαίνεται ότι έχει πράξει και η Ελλάδα. Οι τελικές συζητήσεις αναμένεται ότι θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με στόχο να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, τονίζουν πως, προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη διαβιβάσει πριν από έναν και πλέον μήνα, την ανάγκη για προμήθεια 1,2 εκ. εμβολίων. Σημειώνεται ότι στην ποσότητα αυτή περιλήφθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι, από τους οποίους ζητήθηκαν οι ποσότητες των δόσεων που έχουν ανάγκη.

Το εμβόλιο αναμένεται ότι θα παραχωρείται στα κράτη-μέλη τμηματικά, κάτι που, όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, θα γίνεται και στην Ελλάδα. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες της διαδικασίας, ο Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα θα πάρει τον Δεκέμβριο 700 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου. Συνολικά, θα παραληφθούν 3 εκατ. δόσεις, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε επτά τμηματικές παραδόσεις.

Αρμόδιες πηγές τόνισαν στην «Κ» ότι, παρά τα ελπιδοφόρα νέα, χρειάζεται υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε διάφορα μέτωπα, όσον αφορά στο εμβόλιο. Πρωτίστως, πρέπει να είναι βέβαιη η επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που θα παραχθεί, αλλά και για την ασφάλειά του. Ακολούθως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η δυνατότητα παραγωγής της εταιρείας παρασκευής του, η οποία θα κληθεί να καλύψει την ζήτηση.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 14 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί η συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

Η Επιτροπή συμφώνησε τώρα τη βάση ενός συμβατικού πλαισίου για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον, για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία που εγκρίθηκε την Παρασκευή θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση