ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τηλεφωνική απάτη στην Κύπρο: Τι πρέπει να προσέξετε;

Το τελευταίο διάστημα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται αρκετές νέες καταγγελίες τηλεφωνικής απάτης, όπου επιτήδειοι, εγκληματίες του κυβερνοχώρου ισχυρίζονται, ότι είναι της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό και καθοδηγούν τους χρήστες σε κάποιες ενέργειες που πιθανόν να οδηγήσουν σε υποκλοπή δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων.

Ο τρόπος δράσης των υπόπτων είναι ο εξής:

Διενεργούν κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου ως επί το πλείστο σταθερής τηλεφωνίας και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων. Προς τούτο ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή.

Ο απατεώνας, αφού καταφέρει να γίνει πειστικός για τις προθέσεις του επιχειρώντας ακόμα και να “προβλέψει” το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και να αποκτήσει έτσι την εμπιστοσύνη του θύματος του μέσα από την τεχνική του Social Engineering, οδηγεί τα ανυποψίαστα θύματα σε συγκεκριμένο διαδικτυακό ιστοχώρους όπου αποκτά δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης.

Αφ’ ότου αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή, δυνατόν να προβεί στα ακόλουθα :

Παραπλανώντας το θύμα ζητά την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), για να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα όπως, όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών κλπ. 
Αποκτά έλεγχο στον υπολογιστή από μακριά και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις ώστε ο υπολογιστής καθώς και τα προσωπικά στοιχεία να καθίστανται ευάλωτα.

Προσβάλλει τον υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό, που μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του.

Με ψεύτικες παραστάσεις και τη γνωστή τεχνική εξαπάτησης μέσω του ψαρέματος ζητά πληροφορίες πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορέσει να χρεώσει για τη δήθεν εκτέλεση εργασίας υποστήριξης ή πληρωμή κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

Οδηγεί τα θύματα σε παραπλανητικές ιστοσελίδες και ζητά να εισαχθούν στοιχεία των πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.

Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδουν τα στοιχεία τους σε διάφορους επιτηδείους.

ΠΗΓΗ: 24NEWS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X