ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: κολάν, cozy κάλτσες, hoodie και στέκα στα μαλλιά
 

Τι θα συμβεί εάν ο Trump αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα του

OTrump φέρεται να είναι αποφασισμένος να επιμείνει στις καταγγελίες του περί νοθείας των εκλογών και να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα πριν εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο

Ο Joe Biden έχει δεχθεί συγχαρητήρια από πλήθος ηγετών από ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά δεν προβλέπεται να λάβει σύντομα ανάλογη επιστολή από τον αντίπαλό του. Ο Donald Trump φέρεται να είναι αποφασισμένος να επιμείνει στις καταγγελίες του περί νοθείας των εκλογών και να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα πριν εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι άτομα του περιβάλλοντός του εισηγούνται να πράξει το αντίθετο.

Τι θα γίνει λοιπόν εάν ο Trump επιμείνει σε αυτή τη στάση και αρνηθεί να παραδώσει το κλειδί του Λευκού Οίκου; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην απάντηση αυτού του ερωτήματος είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Σε περιπτώσεις οριακών, αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων, πάντα επικρατούσαν οι πιο ψύχραιμες φωνές, που τάσσονταν υπέρ της ομαλής μετάβασης της εξουσίας.

Ο Richard Nixon είχε παραδεχθεί την ήττα του έναντι τουJohn F. Kennedy το 1960 παρά τις καταγγελίες για νοθεία και ο Al Gore είχε αποδεχθεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι ο George Bush κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2000, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα στη Φλόριντα. Και πιο πρόσφατα η Χίλαρι Κλίντον το 2016, το βράδυ των εκλογών, κάλεσε τον Donald Trump για να τον συγχαρεί, αναγνωρίζοντας ότι κέρδισε τους εκλέκτορες και κατά συνέπεια τη μάχη, παρά το γεγονός ότι εκείνη είχε περισσότερες ψήφους.

Τι περιμένουμε λοιπόν να γίνει τώρα; Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι πολύ απλά. Ο Trump μπορεί ποτέ να μην παραδεχθεί επισήμως την ήττα του, ούτε να παραστεί στην ορκομωσία του Biden, χωρίς όμως στην πράξη να εμποδίσει την ομαλή μετάβαση. Θα ήταν σαν να έχουμε να κάνουμε με έναν αθλητή, ο οποίος αρνείται τη χειραψία με τον νικητή στο τέλος του αγώνα, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ωστόσο η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι και αρκετά πιο περίπλοκη. Πέραν των νομικών προσφυγών ο Trump θα μπορούσε να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει και το κολέγιο των εκλεκτόρων. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, αλλά πάντως δεν είναι απίθανο.

Αν και παραδοσιακά η λαϊκή ψήφος γίνεται σεβαστή, το Σύνταγμα αφήνει ουσιαστικα΄τον διορισμό των εκλεκτόρων στα χέρια της κάθε πολιτείας. Θα μπορούσαν λοιπόν ορισμένες πολιτείες με Δημοκρατικό κυβερνήτη, αλλά Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να στείλουν διπλούς εκλέκτορες. Σε αυτή την περίπτωση ο αντιπρόεδρος Mike Pence θα είχε την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Εάν απέρριπτε τους διπλούς εκλέκτορες, τότε κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (270) και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είχε την ευθύνη να δώσει τη λύση. Κάθε αποστολή πολιτείας σε αυτή την περίπτωση έχει μία ψήφο. Πάντως σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε και η Νάνσι Πελόζι να μπλοκάρει την όλη διαδικασία και έτσι η διαδικασία να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ένα σενάριο θα ήταν ακόμη και η παρέμβαση του FBI ή άλλων οργάνων επιβολής του νόμου προκειμένου ο Trump να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Κάποιοι έχουν μιλήσει ακόμη και για παρέμβαση του στρατού. Κανείς στην πραγματικότητα δεν περιμένει να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ του 2020.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση