ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ρόδος: Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου με τα υπέροχα ψηφιδωτά του

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «μόνιμη έκθεση ψηφιδωτών»

Μαρία Σάββα

Εάν κάποιος αποφασίσει να επισκεφτεί το νησί της Ρόδου, ανεξαρτήτως πόσες φορές το έχει ήδη κάνει, θα ανακαλύψει ότι η βόλτα στην αρχαία μεσαιωνική πόλη αποτελεί πάντα ένα ευχάριστο ταξίδι πίσω στο χρόνο. Αυτό το ταξίδι συνδέει το παρόν με το παρελθόν, συμβολίζοντας τη σύνθεση πολιτισμών που έχουν ενώσει την περιοχή. Δείτε τα γραφικά καλντερίμια και μάθετε περισσότερα για τον κόσμο των ιπποτών μέσα από τα εντυπωσιακά κτίρια.

Είναι εντυπωσιακό το πώς η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, παρά τις πολλές αλλαγές που έχει υποστεί και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, διατηρεί τον ίδιο αέναο ζωντανό χαρακτήρα για αιώνες. Η Unesco δικαίως την έχει κατατάξει στα παγκόσμια πολιτισμικά κειμήλια, καθώς κάθε γωνιά της αποκαλύπτει μια συναρπαστική ιστορία.

Εντυπωσιακό εσωτερικό του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Φωτογραφία της Ιφιγένεια Πλευράκη

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης είναι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του κάστρου. Η ιστορία του παλατιού χρονολογείται από την περίοδο κατάληψης της Ρόδου από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη μέχρι την Οθωμανική περίοδο και την Ιταλική ανασυγκρότηση.

Εικόνα από αίθουσα του παλατιού. Φωτογραφία της Ιφιγένειας Πλευράκη

Μια επίσκεψη στο παλάτι αυτό αποκαλύπτει τις πολλές φάσεις της ιστορίας του, από την πρώτη του ανέγερση μέχρι την εποχή που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, και από την ανακαίνιση μετά την ιταλική κατάληψη μέχρι την περίοδο της ιταλικής κυριαρχίας. Τα ψηφιδωτά που διακοσμούν το παλάτι αντιπροσωπεύουν την τέχνη και την κουλτούρα της εποχής, και η μονιμη έκθεση μας προσφέρει μια εμβάθυνση στον κόσμο αυτόν.

Από αίθουσες του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου όπου υπάρχουν κίονες και κιονόκρανα, έπιπλα μεσαιωνικά, καθρέπτες, πίνακες, κηροστάτες και άλλα αντικείμενα συμπληρώνοντας τον διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος. Φωτογραφία της Ιφιγένειας Πλευράκη

Οι ψηφιδωτές δημιουργίες από την πόλη της Κω, που φιλοξενούνται στο παλάτι, αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό της τοπικής τέχνης. Αυτά τα έργα αναδεικνύουν γεωμετρικά μοτίβα, φυτικά σχέδια, αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή και την ιστορία. Είναι σαν να αναβιώνει η τέχνη από απομακρυσμένες εποχές, με έναν πολυφωτογραφημένο αφηγητή της ιστορίας του νησιού.

Ασπίδα με πολύχρωμη φολιδωτή διακόσμηση και κεντρικό έμβλημα με το πρόσωπο της Μέδουσας. Στις γωνίες μεταξύ του εμβλήματος και του ταινιωτού πλαισίου, φύλλα κισσού. Χρονολογείται γύρω στα τέλη του 3ου αιώνα με μέσα 4ου αιώνα. Φωτογραφία της Ιφιγένειας Πλευράκη

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS