ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: μακρύ παλτό, baby pink sweatshirt και tailored παντελόνι
 

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, η εικόνα διεθνώς

To δεύτερο κύμα

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στη Βουλγαρία ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα, η Τσεχία επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς καθώς οι μολύνσεις είναι περισσότερες από 15.000, στη Ρωσία 5.871 κρούσματα και 146 θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, στην Ουκρανία περισσότερα από 1.100 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία ημέρα στη χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και ένα μήνα.
 
Επιπρόσθετα, τη σταδιακή άρση του lockdown στο Σαντιάγο ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, στη Βραζιλία η πανδημία αποκαλύπτει την ετερογένεια στην αντιμετώπιση του Covid-19 και τις ανισότητες στις Πολιτείες της χώρας, ενώ στην Αυστρία, μόνον με τεστ κορωνοϊού θα είναι δυνατή η είσοδος στη χώρα από 32 περιοχές κινδύνου.
 
Ημερήσιος αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων
 
Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters ο οποίος δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. 
 
Ο ρυθμός εξάπλωσης της covid-19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.
 
Πολλές χώρες, κυρίως αυτές που προχώρησαν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρούν δεύτερη κορύφωση της επιδημίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού είχαν καταγράψει την πρώτη κορύφωση. 
 
"Δεν θα επιστρέψουμε στην `παλιά κανονικότητα`. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο ζωής μας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς αυτή την εβδομάδα. "Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν για το πού πάνε, τι κάνουν και ποιον συναντούν ως αποφάσεις ζωής και θανάτου, διότι είναι τέτοιες", τόνισε. 
 
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, παρατηρείται σταθερή άνοδος του αριθμού των χωρών όπου τον τελευταίο μήνα καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ στην αύξηση των κρουσμάτων της covid-19. 
 
Τουλάχιστον επτά χώρες κατέγραφαν ημερήσια ρεκόρ πριν τρεις εβδομάδες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε τουλάχιστον 13 πριν δύο εβδομάδες, για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στις 20 και αυτή την εβδομάδα στις 37 χώρες. 
 
Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή του καταλόγου με τα περισσότερα κρούσματα covid-19 παγκοσμίως, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, ενώ επί τέσσερις συνεχείς ημέρες στη χώρα καταγράφονταν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι ημερησίως.
 
Η Βραζιλία και η Ινδία -- όπου σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κορύφωση της επιδημίας απέχει πιθανόν μήνες - έχουν καταγράψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα. 
 
Δεύτερο κύμα
 
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. 
 
Στην Αυστραλία οι αρχές έχουν επιβάλει μερικό "lockdown" έξι εβδομάδων και έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους κατοίκους της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, έπειτα από νέο ξέσπασμα της επιδημίας. 
 
Αυστραλία και Ιαπωνία, η οποία επίσης κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησαν ότι παρατηρείται άνοδος των μολύνσεων μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους γιορτάζουν την άρση των περιορισμών σε μπαρ και πάρτι. 
 
Στο Μεξικό, όπου επίσης σημειώθηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, οι αρχές προειδοποιούν ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων που είχε ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, περίπου όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενδέχεται να αντιστραφεί. Ήδη το Μεξικό είναι στην τέταρτη θέση του καταλόγου με τις χώρες με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19. 
 
Βάσει του ρυθμού των νέων νοσηλειών την προηγούμενη εβδομάδα η Κλαούντια Σάινμπάουμ δήμαρχος της πόλης του Μεξικού εκτίμησε ότι τα ποσοστά νοσηλείας ως τον Οκτώβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτά που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, στο απόγειο της επιδημίας. 
 
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε την τάση, ενδέχεται να υπάρξει εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, προειδοποίησε. 
 
Στην Ευρώπη νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ισπανία, ένα γεγονός που ενδέχεται να αποθαρρύνει τους τουρίστες. 
 
Στην Αφρική, στην Κένυα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσει την αύξηση των μολύνσεων. 
 
Στη Μέση Ανατολή, το Ομάν επιβάλει από σήμερα νέους περιορισμούς επιπλέον του "lockdown" που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση αριθμού ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19. 
 
Αυστρία
 
Λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων από κορωνοϊό, ισχύουν νέοι περιορισμοί  για την είσοδο στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα και, όπως προβλέπεται στον νέο, τροποποιημένο κανονισμό εισόδου του υπουργείου Υγείας η είσοδος από 32 χώρες ή περιοχές κινδύνου θα είναι δυνατή μόνο με αρνητικό τεστ PCR, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να εισέλθουν μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. 
 
Αυστριακοί, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και της Ελβετίας,  καθώς και άτομα με την κύρια κατοικία τους στην Αυστρία που προέρχονται από μια περιοχή κινδύνου η οποία  δεν έχει σταθερή κατάσταση Covid 19 - όπως Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σουηδία , Ρωσία ή ΗΠΑ - πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας (με αρνητικό τεστ PCR) ή να υποβληθούν σε τεστ PCR εντός 48 ωρών από την είσοδο. 
       
Για υπηκόους τρίτων χωρών,  που δεν προέρχονται από τις παραπάνω περιοχές, όπως οι Ουκρανοί, η είσοδος απαγορεύεται γενικά, εκτός εάν προέρχονται από τον χώρο Σένγκεν και μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR που δεν υπερβαίνει τις 72 ώρες . Αφού εισέλθουν στη χώρα, αυτά τα άτομα πρέπει επιπλέον  να περάσουν  σε καραντίνα δέκα ημερών (σπίτι), και προς τούτο πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση διαμονής.  
 
Επίσης, για την προαναφερθείσα είσοδο από μία περιοχή κινδύνου  Αυστριακών  και πολιτών της ΕΕ - αυτό περιλαμβάνει επίσης άτομα που διαμένουν ή συνήθως διαμένουν στην Αυστρία - το αρνητικό τεστ PCR που επιβεβαιώνεται στο πιστοποιητικό υγείας δεν πρέπει να είναι παλαιότερο από 72 ώρες. Εάν δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση τεστ στο εξωτερικό, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Αυστρία εντός 48 ωρών με ίδια έξοδα. Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα αρνητικό αποτέλεσμα, πρέπει να ξεκινήσει μία καραντίνα με αυτοπαρακολούθηση (σπίτι), ενώ πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση διαμονής.  
 
Εάν Αυστριακοί, πολίτες της ΕΕ, της ΕΖΕΣ ή της Ελβετίας προέρχονται από μια χώρα με σταθερή κατάσταση Covid 19 (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία), προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στην Αυστρία.
 
Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να έχουν παραμείνει τις τελευταίες δέκα ημέρες μόνο στις ακόλουθες - σήμερα ασφαλείς - χώρες: Ανδόρα, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, `Αγιος Μαρίνος, Ελβετία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βατικανό, Βρετανία και Κύπρος.
 
Σύμφωνα με τον κανονισμό, κράτη ή περιοχές με αυξημένο κίνδυνο Covid 19 είναι: Αίγυπτος, Αλβανία, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Χιλή, Εκουαδόρ, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Κοσσυφοπέδιο, Μεξικό , Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σουηδία, Σενεγάλη, Σερβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και επαρχία Χουμπέι (Κίνα). 
     
Εξαιρέσεις από την απαγόρευση εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών ισχύουν  για νοσηλευτικό προσωπικό, εποχικά εργαζόμενους και διπλωμάτες, ενώ, εάν δεν έχουν βρεθεί σε μια από τις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως ασφαλείς, πρέπει επίσης να έχουν αρνητικό τεστ PCR και, στη συνέχεια, να ξεκινήσουν καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι.
 
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις κρατικές επισκέψεις και για ειδικούς οικογενειακούς λόγους - όπως η είσοδος συντρόφων ζωής - ή σε περιπτώσεις όπως γάμοι και βαπτίσεις, ενώ η  απλή διέλευση από την Αυστρία χωρίς στάση παραμένει δυνατή χωρίς περιορισμούς, αναφέρει  ο κανονισμός, ο οποίος προβλέπει  ότι για άτομα που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό τη Δευτέρα, αυτή η αλλαγή θα ισχύει από το Σάββατο 1 Αυγούστου.
 
Βουλγαρία – Τσεχία
 
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βουλγαρία ξεπέρασε σήμερα τις 10.000, καθώς η χώρα ανακοίνωσε 270 νέες μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 
 
Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από την covid-19 στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 337, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τις 10.123.
 
Στην Τσεχία ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 ξεπέρασε τις 15.000 χθες Παρασκευή, γεγονός που ώθησε τις αρχές να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα σημείωσαν ραγδαία άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Τσεχία καταγράφηκαν περισσότερες από 150 νέες μολύνσεις, ενώ η Πράγα προσπαθεί να περιορίσει μια εστία του κορωνοϊού που συνδέεται με ένα κλαμπ.
 
Για τον λόγο αυτό από σήμερα οι Τσέχοι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα. 
 
Ρωσία
 
Άλλα 5.871 νέα κρούσματα και 146 θανάτους από κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία για το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να ανέρχεται πλέον στις 806.720 και τον αντίστοιχο των θανάτων στος 13.192.
 
Παράλληλα, 597.140 ασθενείς έχουν ιαθεί από την οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.
 
Ουκρανία
 
Περισσότερα από 1.100 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ουκρανία τις προηγούμενες 24 ώρες, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 26 Ιουνίου, όταν οι νέες μολύνσεις είχαν αυξηθεί κατά 1.109 σε μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.
 
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σημειώνει ραγδαία άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου.
 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 στην Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε 63.929, ενώ ο αριθμός των θανάτων σε 1.590.
 
Χιλή
 
Το "lockdown" το οποίο έχει επιβληθεί σε συνοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, θα αρχίσει να αίρεται κατά στάδια από την Τρίτη 28η Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο Ενρίκε Πάρις.
 
Οι κάτοικοι των λιγότερο πυκνοκατοικημένων και πλουσιότερων ανατολικών συνοικιών θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται κατά μικρές ομάδες και να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να απαιτείται άδεια από την αστυνομία, όπως ίσχυε ως τώρα τις καθημερινές και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, διευκρίνισε.
 
Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνεται τις τελευταίες ημέρες.
 
Βραζιλία
 
Η Βραζιλία, η χώρα με το δεύτερο βαρύτερο ανθρώπινο τίμημα από τον κορωνοϊό στον κόσμο, σαρώνεται από την πανδημία με εξαιρετικά άνισο τρόπο κι ανάλογα με τις περιοχές: κάποιες επλήγησαν αργότερα, κάποιες άλλες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία απεγκλωβισμού, με τον εθνικό αριθμό καθημερινών θανάτων ωστόσο να παραμένει πολύ υψηλός.
 
Στην αχανή χώρα με τα 212 εκατομμύρια κατοίκους, ο ιός έχει εξαπλωθεί "με πολύ ετερογενή τρόπο" στις 27 Πολιτείες της εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρσέλου Γκόμες, ερευνητής στη δημόσια υγεία για το ινστιτούτο αναφοράς Fiocruz.
 
Η Βραζιλία, η οποία μετρά 2,34 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 85.000 θανάτους, έχει εισέλθει από τον Ιούνιο σε μία ατέλειωτη έξαρση της ασθένειας. Ο ημερήσιος μέσος όρος τις τελευταίες επτά ημέρες είναι πάνω από 1.000 θάνατοι, με μία απότομη αύξηση του αριθμού των προσβληθέντων αυτήν την εβδομάδα, πέντε μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 
Αλλά τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.
 
Σε τέσσερις Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αμαζονίας (Βόρεια), όπου η κατάσταση ήταν εφιαλτική τον Απρίλιο, ο αριθμός των θανάτων τείνει να μειωθεί για αρκετές εβδομάδες.
 
Άλλες δέκα Πολιτείες, ειδικά στο Νότο και στα κεντροδυτικά, βλέπουν τις καμπύλες θανάτου να αυξάνονται και 13 άλλες είναι σταθερές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, που έχουν τους περισσότερους θανάτους σε απόλυτους αριθμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση