ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Πώς θα ταξιδεύουμε στο μέλλον

Η βιομετρική τεχνολογία που αλλάζει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα στα ταξίδια μας με αεροπλάνο

Πάρις Δημητριάδης

Οι ταξιδιώτες που διακινούνται σε ορισμένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της υφηλίου δεν χρειάζεται πλέον να κουβαλούν μαζί τους διαβατήριο χάρη σε μια νέα βιομετρική τεχνολογία που καθιστά τη γνωστή και χρονοβόρα, πολλές φορές, διαδικασία ελέγχων, απλούστερη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη.

Το πρώτο αεροδρόμιο που από τις αρχές της νέας χρονιάς υιοθέτησε τη νέα πρακτική είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Changi στη Σιγκαπούρη, όπου οι επιβάτες περνούν από μια αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου που βασίζεται στα βιομετρικά τους δεδομένα. Συγκεκριμένα, αντί να πρέπει να παρουσιάσουν, με τον πατροπαράδοτο τρόπο, το διαβατήριο τους σε λειτουργό του αεροδρομίου, το επιβατικό κοινό περνάει από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης προσώπου που πιστοποιεί την ταυτότητα τους χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω διαδικασία και έλεγχος. 

«Η βιομετρική μέθοδος χρησιμοποιείται μάλιστα ως ενιαίος τρόπος πιστοποίησης σε όλα τα σημεία ελέγχου εντός του αεροδρομίου, από το σημείο όπου αφήνεις τις αποσκευές σου, μέχρι το immigration και την επιβίβαση», δήλωσε αρμόδιος Υπουργός της Σιγκαπούρης σε πρόσφατη ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας. «Πρόκειται για μια μέθοδο που θα απλοποιήσει, θα επισπεύσει και θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ταξιδιωτική διαδικασία» σημείωσε ενδεικτικά η Josephine Teo,  που εκτελεί χρέη Υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων της ασιατικής χώρας.

Κάτι αντίστοιχο άρχισε να λαμβάνει χώρα και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, όπου επίσης οι παραδοσιακοί έλεγχοι διαβατηρίων αντικαθίστανται  με βιομετρική πιστοποίηση και οι επιβάτες μπορούν να ολοκληρώσουν ολόκληρη τη διαδικασία μέχρι την επιβίβαση δείχνοντας μόνο το πρόσωπό τους ως αποδεικτικό ταυτότητας. Στο Ντουμπάι αρχικώς το πρόγραμμα υιοθετήθηκε για μόνιμους κατοίκους και πολίτες της χώρας σταδιακά όμως επεκτείνεται και σε ταξιδιώτες από εξωτερικό.

Πώς όμως τοποθετείται το επιβατικό κοινό απέναντι στις αλλαγές που τροχοδρομούνται; Σύμφωνα με ποσοστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό IATA, το 75% των επιβατών που ρωτήθηκαν απάντησαν πως προτιμούν το βιομετρικό έλεγχο από τα διαβατήρια και τις κάρτες επιβίβασης. 

Σε πιο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου η βιομετρική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται μεν στα αεροδρόμια, ωστόσο για την ώρα μόνο στις περιπτώσεις όπου ένας λειτουργός αποφασίσει πως για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να προχωρήσει με πρόσθετη εξακρίβωση στοιχείων που αφορούν σε έναν επιβάτη. 

Εκτιμάται ωστόσο ότι στο κοντινό μέλλον τα έντυπα διαβατήρια αναμένεται να αποσυρθούν εντελώς από παντού. «Τα ψηφιακά διαβατήρια που θα αποθηκεύονται στα κινητά μας τηλέφωνα επίσης θα γίνουν διαδεδομένα», αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του βιομετρικού κολοσσού SITA AT BORDERS. 

Μέχρι το 2030, όλο και περισσότερα αεροδρόμια πιστεύεται ότι θα εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες ταυτοποίησης προσώπου στις διαδικασίες τους, στο πρότυπο της Σιγκαπούρης. Προτού όμως γίνει κατορθωτό, θα πρέπει να μεσολαβήσουν συντονισμένες και αποτελεσματικές, συμφωνημένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καθώς και από διεθνή θεσμικά όργανα που επιλαμβάνονται τέτοιων ζητημάτων. Υπάρχει, πάντως, η εκτίμηση ότι μέχρι το 2050 θα επικρατήσει τελικά μια διεθνώς αποδεκτή ψηφιακή ταυτότητα για όλους τους επιβάτες παγκοσμίως, μια φιλόδοξη απόπειρα που να σημειωθείται ότι υποστηρίζεται, προωθείται και τροχοδρομείται και από την αρμόδια Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Mε πληροφορίες από Conde Nast Traveler

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS