ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας, εκατοντάδες κτήρια στον πλανήτη φωτίζονται μπλε συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Light Ιt Up Blue» το ίδιο και στην Κύπρο.

Με βάση την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο «Στην ΕΕ το 0,6% του πληθυσμού ενδέχεται να επηρεάζεται από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία τους με άλλους, οι οποίες μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής (όπως το σύνδρομο Asperger) αλλά και να επιφέρουν μορφή αναπηρίας. Συνήθως ο αυτισμός εμφανίζεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλο σημαντικό τομέα της καθημερινής ζωής».

Τί είναι όμως ο αυτισμός:

Σύμφωνα με τον ορισμό που μας δίνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού « Ο αυτισμός αποτελεί νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου. Παρουσιάζεται στην κλασική του μορφή ως 5:10000 και περίπου 18:10000 στο ευρύτερο φάσμα. Είναι 4-5 φορές πιο συχνός στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Πρόκειται για αναπτυξιακή διαταραχή που εμποδίζει το άτομο να κατανοήσει ορθά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Σαν αποτέλεσμα το άτομο έχει προβλήματα στην επικοινωνία, την κοινωνική επαφή, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη συμπεριφορά».

Κύρια χαρακτηριστικά:

1. Εμμονή στο Αμετάβλητο (Asperger syndrome)

Έντονη ανησυχία για το τί να αναμένει ένα παιδί, ασήμαντες αλλαγές του προκαλούν αναστάτωση

2. Κοινωνική απομόνωση

Τα άτομα είναι αφελή και εγωκεντρικά. Έχουν μεν ανεπτυγμένο λόγο αλλά φτωχή επικοινωνία. Δεν αντιλαμβάνονται το κοινωνικό φάσμα της επικοινωνίας

3. Περιορισμένα ενδιαφέροντα

Μιλούν για το ίδιο θέμα επανειλημμένα. Τους είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν με κάποιον για ένα θέμα που δεν τους ενδιαφέρει

4. Δυσκολία στη συγκέντρωση

5. Φτωχός κινητικός συντονισμός

Είναι άτομα αδέξια και αντιμετωπίζουν δυσκολία στις κινητικές προσπάθειες όπως γραφή, βάδισμα και ζωγραφική

6. Ακαδημαϊκές δυσκολίες

Αν και οι περισσότεροι έχουν ένα ευρύ λεξιλόγιο, η κατανόησή τους είναι μηδαμινή.

7. Συναισθηματική ευαλωτότητα

Έχουν χαμηλή αυτοεικόνα, δύσκολα παραδέχονται τα λάθη τους και συχνά πέφτουν σε καταθλιπτικά συναισθήματα, ξεσπούν σε θυμό ή νιώθουν τρομερό άγχος.

Υπουργείο Παιδίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τρόποι αντιμετώπισης:
Ναι, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν κάλλιστα, όποια σχολή και αν ακολουθούν να βοηθήσουν σε συνάρτηση πάντα με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς, στην ανάλυση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά.
Είναι καθήκον όλων μας η αποδοχή αυτών των ατόμων αναφορικά με την μοναδικότητά τους και όχι η απομάκρυνση από την κοινωνία και τις δράσεις της.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση