ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Οι μεγαλύτερες απώλειες του 2023

Ο χώρος του θεάτρου, της μουσικής, της υποκριτικής και της τέχνης σημαδεύτηκε για πάντα από εκείνους που έφυγαν νωρίς αλλά άφησαν το στίγμα τους.

Μαρία Καραμάνου

Κατα τη διάρκεια του περασμένου έτους, αντιμετωπίσαμε απωλείες προσωποτήτων που επηρέασαν βαθιά τους τομείς της τέχνης, της πολιτικής, της επιστήμης και του αθλητισμού. Ορισμένες από αυτές τις απώλειες εξακολουθούν να μας θυμίζουν το κενό που άφησαν πίσω τους, ενώ για άλλες έχουμε την αίσθηση ότι συνέβησαν χρόνια πριν. Οι εκάστοτε προσωπικότητες αυτές προήλθαν από διάφορους τομείς και, με αφορμή μια αναδρομή στο 2023, ας τις θυμηθούμε και ας αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους.

Το 2023 μας αφήνει με έναν κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων πιο φτωχό, καθώς σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, του τραγουδιού, της μόδας και των εκδόσεων άφησαν τη ζωή. Ο καθένας από αυτούς αφήνει πίσω του ένα μοναδικό αποτύπωμα στην τέχνη και τον πολιτισμό, διαγράφοντας τη δική του πορεία τις προηγούμενες δεκαετίες. Η είδηση των θανάτων τους σκόρπισε θλίψη σε πολλούς οπαδούς παγκοσμίως.

Ας δούμε αναλυτικά τη λίστα:

30 Δεκεμβρίου: Πέθανε ο Tom Wilkinson, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του το 1976 στο βρετανικό θέατρο και τη τηλεόραση, με μικρούς ρόλους. To 1997 κέρδισε το Βραβείο BAFTA Β' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Άντρες με τα όλα τους (1997), ενώ το 2009 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και Primetime Emmy Award B' Ανδρικού Rόλου για Μίνι Σειρά ή Ταινία για τον ρόλο του ως Βενιαμίν Φρανκλίνος στο John Adams.

Photo By @fuckingbestfilms On Instagram

27 Δεκεμβρίου: Αυτοκτόνησε ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Parasites» Lee Sun-kyun. Ο ηθοποιός, ο οποίος ήταν παντρεμένος και απέκτησε δύο γιους με την επίσης ηθοποιό Jeon Hye-jin, είχε καριέρα που διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες. Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, και το όνομά του έγινε γνωστό το μέσα στη δεκαετία του 2010.

11 Δεκεμβρίου: Ο Andre Braugher έφυγε από τη ζωή στα 61 του μετά από σύντομη ασθένεια. Ο Braugher ξεχώρισε στον ρόλο του ως Captain Raymond Holt στην κωμική σειρά Brooklyn Nine-Nine του Fox-NBC, που προβλήθηκε από το 2013-21. Συμμετείχε επίσης στα στις παραγωγές Kojak και Men of a Certain Age.

Photo By @france24 On Instagram

8 Δεκεμβρίου: Στα 82 του πέθανε ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Ryan O’Neal, πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως οι «Love Story» και «Paper Moon». Η αιτία θανάτου του Ryan αποκαλύφθηκε ότι ήταν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μετά από καρδιομυοπάθεια, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του. 

Photo By @johnnyoldhollywood On Instagram

5 Δεκεμβρίου: Πέθανε στα 101 του ο Norman Lear, ο οποίος έφερε επανάσταση στην αμερικανική κωμωδία με τις τολμηρές και άκρως δημοφιλείς κωμικές σειρές στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όπως το «All in the Family» και το «Sanford and Son».

1 Δεκεμβρίου: Η πρώην δικαστής Sandra Day O’Connor, η πρώτη γυναίκα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, πέθανε σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

29 Νοεμβρίου: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο Henry Kissinger ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο Τσετούνγκ, κάνοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ταξίδια στο Πεκίνο για να οργανώσει την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Photo By @dawn.today On Instagram

29 Νοεμβρίου: Πέθανε στα 76 της η Mary Cleave, η πρώτη αστροναύτισσα που το 1989 συμμετείχε σε διαστημική αποστολή μετά την καταστροφή του Challenger. Ήταν γνωστή για τις ενημερωτικές διαλέξεις της και το ωμό αλλά επείγον ύφος της. Τόνισε τη σημασία της συλλογής δεδομένων με βάση το διάστημα για την κατανόηση και την αντιμετώπιση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

29 Νοεμβρίου: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η ηθοποιός Frances Sternhagen, που όλοι θυμούνται από τη θρυλική σειρά «Sex and the City». Η Frances Sternhagen είχε τον ρόλο της αβάστακτης πεθεράς της Charlotte York, Bunny MacDougal, από το 2000 έως το 2002.

Photo By @thebobcesca On Instagram

7 Νοεμβρίου: Ο αστροναύτης Frank Borman, που έδωσε την εντολή για την πρώτη αποστολή περιστροφής γύρω από το φεγγάρι, πέθανε στα 95 του. Ο Μπόρμαν, ο οποίος πέρασε συνολικά σχεδόν 20 ημέρες στο διάστημα σε δύο ταξίδια τη δεκαετία του 1960 και ήταν επικεφαλής της αποστολής Apollo 8 πέθανε στο Μπίλινγκς της Μοντάνα.

28 Οκτωβρίου: Θρήνος για την απώλεια του Matthew Perry, από τα «Φιλαράκια», που πέθανε μόλις 54 ετών. Ο Perry πάλευε με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ για χρόνια, γράφοντας ανοιχτά και ειλικρινά για τους αγώνες του και το ταξίδι του προς τη νηφαλιότητα στα απομνημονεύματά του «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing» το 2022.

Photo By @its.90sbaby On Instagram

14 Οκτωβρίου: Η ηθοποιός Piper Laurie, που γνωρίσαμε από τις ερμηνείες της στις ταινίες «Carrie» και «The Hustler», πέθανε στα 91 της. Η σταρ έπαιξε σε πολλούς ρόλους αν και αποφάσισε σε κάποια περίοδο της ζωής της να εγκαταλείψει εντελώς την υποκριτική αναζητώντας μια «πιο ουσιαστική» ζωή. 

28 Σεπτεμβρίου: Η Dianne Feinstein ήταν η μακροβιότερη γυναίκα στη Γερουσία των ΗΠΑ. Πέθανε στα 90 της. Ήταν θερμή υποστηρίκτρια ελέγχων για την οπλοκατοχή και πρωτοστάτησε στην πρώτη απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο όπλων επίθεσης, ενώ τεκμηρίωσε τα βασανιστήρια της CIA ξένων υπόπτων για τρομοκρατία.

28 Σεπτεμβρίου: Οι λάτρεις του Χάρι Πότερ και όχι μόνο θρήνησαν τον Michael Gambon, που γνώρισαν μέσα από τον ρόλο του Dumbledore. Ήταν 81 ετών. Απολάμβανε του θαυμασμού γενεών συναδέλφων του ηθοποιών, ενώ διέπρεψε σε έργα των Pinter, Beckett και Ayckbourn. Ο Ayckbourn ήταν αυτός που τον σκηνοθέτησε το 1987 στο έργο του Arthur Miller "A View from the Bridge", το οποίο χάρισε στον Gambon βραβείο Olivier. 

Photo By @uproxx On Instagram

25 Σεπτεμβρίου: Πέθανε στα 90 του ο ηθοποιός David McCallum, γνωστός κυρίως από τον ρόλο του Donald «Ducky» Mallard στην τηλεοπτική σειρά «NCIS». Ο ρόλος του Ρώσου πράκτορα στη σειρά «The Man from U.N.C.L.E.» τον είχε φέρει στο προσκήνιο - λόγω και της εμφάνισής του. 

15 Σεπτεμβρίου: Μια μεγάλη απώλεια στον κόσμο των εικαστικών ήταν ο θάνατος του Fernando Botero, σπουδαίου ζωγράφου και γλύπτη από την Κολομβία, στα 91 χρόνια του. Έγινε ιδιαιτέρως γνωστός για το προσωπικό του ύφος που ονομάζεται «Μποτερίσμο» και το οποίο απεικονίζει ανθρώπους και αντικείμενα σε παραμορφωμένες και ευμεγέθεις διαστάσεις.

3 Αυγούστου: Οι φαν των «Breaking Bad» και «Better Call Saul» θα θυμούνται σαν Hector Salamanca τον Mark Margolis, που πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Ο Mark Margolis εμφανίστηκε επίσης σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, με επαναλαμβανόμενους ρόλους στο The Equalizer, στο Quantum Leap και στο Oz του HBO, όπου υποδύθηκε τον Antonio Nappa, έναν κρατούμενο που είχε μολυνθεί από τον ιό HIV.

Photo By @bettercallsaulamc On Instagram

31 Ιουλίου: Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά μόλις στα 25 του ο πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Euphoria», Angus Cloud. Η αιτία θανάτου του ηθοποιού ήταν «οξεία δηλητηρίαση λόγω συνδυασμένων επιδράσεων μεθαμφεταμίνης, κοκαΐνης, φαιντανύλης και βενζοδιαζεπινών».

Photo By @savoirflair On Instagram

26 Ιουλίου: Η ιρλανδή τραγουδίστρια Sinead O'Connor πέθανε, σε ηλικία 56 ετών, βυθίζοντας σε θλίψη την παγκόσμια μουσική σκηνή. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια από το Δουβλίνο κυκλοφόρησε 10 άλμπουμ, ενώ το τραγούδι της «Nothing Compares 2 U» ανακηρύχθηκε το 1990 το νούμερο ένα παγκόσμιο single από τα Billboard Music Awards.

16 Ιουλίου: Πέθανε η Βρετανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και σύμβολο του διαχρονικού στυλ Jane Birkin. Ήταν 76 ετών. H αείμνηστη ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστή για τη σχέση της εντός και εκτός οθόνης με τον Serge Gainsbourg. Oι δυο τους αποτέλεσαν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ζευγάρια της Γαλλικής showbiz. Το 1969 εκτόξευσαν την καριέρα τους με το άλμπουμ Jane Birkin-Serge Gainsbourg και με το τραγούδι «Je t'aime ... moi non plus», ένα αισθησιακό κομμάτι που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Photo By @70sdesperado On Instagram

6 Ιουνίου: Πέθανε στα 101 της η μούσα του Πικάσο, Francoise Gilot. Η Françoise ήταν διάσημη ζωγράφος αλλά έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν η μόνη που εγκατέλειψε τον Πικάσο.

24 Μαΐου: Η Tina Turner, η συγκλονιστική τραγουδίστρια της σόουλ, της οποίας η χαρακτηριστική φωνή, ο σεξουαλικός μαγνητισμός και η εκρηκτική ενέργεια την έκαναν μια αξέχαστη ερμηνεύτρια και μια από τις πιο επιτυχημένες δισκογραφικές καλλιτέχνιδες όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Photo By @tina1939turner On Instagram

25 Απριλίου: Ο Harry Belafonte, ο τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Εκτός από την ερμηνεία παγκόσμιων επιτυχιών όπως το Day-O (The Banana Boat Song), ο Harry κέρδισε το βραβείο Tony για την υποκριτική του και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους ερμηνεύοντας διαφορετικής γκάμας ρόλους.

18 Απριλίου: Η Dame Mary Quant – η Βρετανίδα βασίλισσα της μόδας των Swinging Sixties που σύστησε τις μίνι φούστες και τα hot pants στον κόσμο – «πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Σάρεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί», σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της στο πρακτορείο ειδήσεων της PA.

Photo By @finchandpartners On Instagram

1 Μαρτίου: Το αστέρι του σπουδαίου Ζιστ Φοντέν - Just Fontaine έσβησε σε ηλικία 89 ετών. Ο αξεπέραστος Φοντέν υπήρξε ένας απ' τους κορυφαίους Γάλλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ κατέχει ακόμα ένα απλησίαστο ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων καθώς στη διοργάνωση του 1958 στη Σουηδία πέτυχε 13 γκολ, επίδοση απλησίαστη μέχρι σήμερα.

3 Φεβρουαρίου: Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne. Ο Rabanne τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Σχεδιασμού Μόδας το 2010 για «την καινοτομία του και τη συνεισφορά του σε όλους τους τομείς του πολιτισμού του 20ου αιώνα». Περισσότερο γνωστός για τα φουτουριστικά, «μεταλλικά» σύνολά του, ο Rabanne παρουσίασε την πρώτη του συλλογή, με τίτλο «12 Φορέματα από Σύγχρονα Υλικά», το 1966, που καθόρισε την πορεία του στον χώρο, αν και εξόργισε τον γαλλικό Τύπο. Κύριο υλικό της συλλογής αυτής ήταν το πλαστικό. Ωστόσο, ο γαλλικός fashion Τύπος δεν είδε με «καλό μάτι» την καινοτομία του.

28 Ιανουαρίου: Η Lisa Loring, η οποία υποδυόταν τον ρόλο της Wednesday στην εμβληματική τηλεοπτική σειρά The Addams Family, πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 64 ετών. H Loring έπαιξε την Wednesday σε ηλικία μόλις έξι ετών. Η σειρά προβλήθηκε για δύο σεζόν από το 1964 έως το 1966 με συνολικά 64 επεισόδια.

Photo By @brothertonyghost On Instagram

12 Ιανουαρίου: Μόλις σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή μετά από καρδιακή προσβολή η τραγουδίστρια Lisa Marie Presley, μοναχοκόρη των Elvis Presley και Priscilla Presley.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS