ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ο Joker και οι άλλοι

Μια διπλή υποψηφιότητα, ο θρίαμβος του Bong Joon-ho και ο σαρωτικός Joker. Όσα ξεχωρίσαμε από τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Μια διπλή υποψηφιότητα, ο θρίαμβος του Μπον Τζουν Χο και ο σαρωτικός Τζόκερ. Όσα ξεχωρίσαμε από τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Οι εκπλήξεις
Με έντεκα υποψηφιότητες επιβραβεύθηκε η κοινωνική πραγματεία του Tοντ Φίλιπς για τον θρυλικό αντι-ήρωα Τζόκερ, που ακόμη κι αν αναμενόταν πως θα αποσπούσε ορισμένες από αυτές, κανείς δεν περίμενε η συγκεκριμένη ταινία να είναι υποψήφια στις κατηγορίες διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και κοστουμιών, τη στιγμή που έμειναν εκτός άλλες αξιόλογες προσπάθειες. Βέβαια, ο αριθμός των υποψηφιοτήτων δεν λέει κάτι και για την κατάληξη που θα έχει η ταινία μετά το τέλος της απονομής, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε και την περσινή πορεία του «The favourite» του Λάνθιμου, που, παρά τις δέκα υποψηφιότητές του, κατάφερε εν τέλει να αποχωρήσει από την απονομή με μοναδικό Όσκαρ αυτό της Ολίβια Κόλμαν στην κατηγορία Α’ Γυναικείου ρόλου. O μεγάλος, όμως, θριαμβευτής στις υποψηφιότητες είναι αδιαμφισβήτητα ο Μπον Τζουν Χο, ο οποίος κατάφερε η ξενόγλωσση ταινία του, «Parasite», να συμπεριληφθεί και σε κατηγορίες στις οποίες παραδοσιακά συμπεριλαμβάνονται αγγλόφωνες προτάσεις. Έτσι, τα αγαπημένα «Παράσιτα», εκτός από τη σίγουρη υποψηφιότητά τους στην κατηγορία Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, είναι, επίσης, υποψήφια και σε άλλες πέντε κατηγορίες, για Καλύτερη ταινία, Καλύτερη σκηνοθεσία, Πρωτότυπο σενάριο, Σχεδιασμού παραγωγής και Επιμέλειας. Ας ελπίσουμε πως φέτος η Ακαδημία θα αποδειχθεί, βέβαια, πιο τολμηρή στις επιλογές της, καθώς με τον τρόπο που χαρίζει τις υποψηφιότητες, μοιάζει να υποβαθμίζει ουσιαστικά μερικές από αυτές. Θα ήταν αστείο το «Parasite» να αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας (γενικά!), κι όχι το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αν και με τον τρόπο που απονεμήθηκαν και πέρσι τα βραβεία (βλ. περίπτωση Κουαρόν με τη «Roma»), η υποψηφιότητα για Καλύτερη ταινία περισσότερο τιμητική θεωρείται, παρά οτιδήποτε άλλο.


Στιγμιότυπο από το The Favourite

Τα φαβορί στις ερμηνείες
Οι τέσσερις κατηγορίες των ερμηνειών δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, αν και αυτή για τον Α’ Ανδρικό ρόλο μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Φοίνιξ. Με τον Ντι Κάπριο να αποσπά δικαίως μια υποψηφιότητα, οι υπόλοιπες μοιάζουν ηχηρά ανίσχυρες να αναμετρηθούν με τον θόρυβο του επαναστατημένου Τζόκερ, καθώς επικοινωνιακά καμία άλλη υποψηφιότητα δεν μπορεί να σταθεί απέναντί του. Ως προς την αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία, δύο είναι οι υποψηφιότητες που δεσπόζουν, αυτή της Ρενέ Ζελβέγκερ για τον ρόλο της ως Τζούντι Γκάρλαντ στην ομώνυμη ταινία κι της Σόρσα Ρόναν για τον ρόλο της στις «Μικρές κυρίες». Εκτός απροόπτου, παρότι η Ακαδημία έχει… απλήρωτους λογαριασμούς με τη Ρόναν, το Όσκαρ πάει «καρφωτό» στη Ζελβέγκερ για την εντυπωσιακή επιστροφή της σε ρόλους αξιώσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και η Κατηγορία Β’ Ανδρικού ρόλου, καθώς πρόκειται για… μάζωξη αστέρων πρώτης διαλογής. Έχουμε και λέμε: Μπραντ Πιτ, Τζο Πέσι, Αλ Πατσίνο, Άντονι Χόπκινς και Τομ Χανκς… Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το κομμάτι των ερμηνειών χωρίς τη Σκάρλετ Γιοχάνσον, η οποία με δύο υποψηφιότητες, Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου συγκαταλέγεται πλέον στην ελίτ του Χόλιγουντ, με μόλις άλλους έντεκα ηθοποιούς που κατάφεραν να κλειδώσουν δύο υποψηφιότητες σε διαφορετικές κατηγορίες την ίδια χρονιά.

Οι ταινίες της χρονιάς
Σε αυτή την κατηγορία τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Mε την κατηγορία να περιλαμβάνει για φέτος εννέα(!) ταινίες, όλες οι προτάσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έκαναν αίσθηση την περασμένη χρονιά βρήκαν χώρο και τρύπωσαν στην απονομή κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Πέρα από τα «Parasite» και «Joker», για τα οποία κάναμε λόγο προηγουμένως, την κατηγορία συμπληρώνουν τα «The irishman», «1917», «Little women», «Μarriage story», «Οnce upon a time in Hollywood», «Jojo Rabbit» και, φυσικά, το «Ford v Ferrari».


Στιγμιότυπο από το Parasite

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X