ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Mukaab: Ένα από τα μεγαλύτερα project σε όλο τον κόσμο

Tο έργο έχει βρεθεί υπό κριτική λόγω των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί.

Μαρία Καραμάνου

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει ανακοινώσει τα σχέδια για την κατασκευή ενός εντυπωσιακού ουρανοξύστη που έχει το σχήμα ενός κύβου και θα φτάνει σε ύψος 400 μέτρα. Τον ονομάζουν "Mukaab" και αποτελεί σημαντικό μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου "Murabba", το οποίο στοχεύει στην αναζωογόνηση του κεντρικού τμήματος της πρωτεύουσας, του Riyadh.

Photo By @manofmany On Instagram

Ο ουρανοξύστης θα κατασκευαστεί στη βορειοδυτική περιοχή του κέντρου της πόλης, σε έκταση 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σχέδιο αποσκοπεί στο να δώσει μια νέα αισθητική στο προφίλ του Riyadh και γίνεται αναφορά σε αυτό ως το "νέο πρόσωπο της πόλης". Το έργο θα ενσωματωθεί με το οικιστικό σχέδιο με την ονομασία "Mukaab", που περιγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικιστικά έργα στον κόσμο.

Photo By @parametric.architecture On Instagram

Αυτός ο εντυπωσιακός κύβος θα φτάνει τα 400 μέτρα σε ύψος, καθιστώντας τον επίσημα έναν υψηλό ουρανοξύστη. Κάθε πλευρά του θα έχει επίσης μήκος 400 μέτρα. Αυτός ο ουρανοξύστης θα αναδειχθεί ως το υψηλότερο κτήριο της πόλης και θα περιβάλλεται από μια πρόσοψη που διακοσμείται με επικαλυπτόμενες τριγωνικές μορφές, αναμορφώνοντας τον χώρο με το μοντέρνο αρχιτεκτονικό ύφος του Najdi.

Photo By @parametric.architecture On Instagram

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων εμπορικών καταστημάτων, πολιτιστικών περιοχών και τουριστικών αξιοθέατων. Επιπλέον, θα υπάρχει ένα εντυπωσιακό αίθριο κέντρο, το οποίο θα φιλοξενεί έναν πύργο με σπειροειδή δομή που σχεδόν αγγίζει το πλήρες ύψος του. Ο ουρανοξύστης Mukaab θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης κοινότητας Murabba, την οποία ανακοίνωσε ο πρίγκιπας Mohammad bin Salman της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας ανάπτυξης 'New Murabba Development Company'.

Το εκτενές αναπτυξιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 100.000 κατοικίες, 9.000 δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία και πάνω από 980.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών εγκαταστάσεων. Επίσης, προγραμματίζεται η δημιουργία 1,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γραφειακών χώρων. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης 80 εξειδικευμένες περιοχές ψυχαγωγίας και πολιτισμού, μία σχολή Τεχνολογίας και Σχεδιασμού, ένα προηγμένο θέατρο με πολλαπλές χρήσεις και ένα εντυπωσιακό Μουσείο. Σύμφωνα με την Σαουδική Αραβία, αυτό το φιλόδοξο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

 Photo By @parametric.architecture On Instagram

Αυτό ανήκει στη σειρά των μεγάλων και φιλόδοξων έργων που εξελίσσονται αυτήν την περίοδο στη Σαουδική Αραβία. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της χώρας, ως μέρος της πρωτοβουλίας 'Saudi Vision 2030', με τον στόχο να αλλάξει σταδιακά τον οικονομικό προσανατολισμό της. Ένα από τα πλέον γνωστά και συζητημένα έργα είναι το 'Neom'. Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνει την δημιουργία της πόλης 'The Line', με συνολικό μήκος 170 χιλιομέτρων.

Photo By @tatlertaiwan On Instagram

Ωστόσο, το έργο έχει βρεθεί υπό κριτική λόγω των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί, καθώς και των αναφερόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φαίνεται να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εν λόγω "ανάπτυξη". Ο κ. Peter Frankental, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, επεσήμανε με σοβαρότητα ότι οι τεχνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο του "Neom" βρίσκονται αναμφίβολα αντιμέτωπες με ένα "ηθικό δίλημμα" και πρέπει να επανεξετάσουν προσεκτικά την συνεχιζόμενη συμμετοχή τους σε αυτό το έργο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS