ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Μέχρι τέλη Ιουνίου ο εμβολιασμός του 65%

Εφαρμογή των μέτρων προστασίας, στοχευμένα τεστ και εμβολιαστική κάλυψη οδηγούν σε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Χάριν στις μεγάλες προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και της πειθαρχίας στα ομολογουμένως αυστηρά μέτρα που χρειάστηκε να ληφθούν κατά διαστήματα, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.

Η αισθητή μείωση στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας σε 0,4% (ECDC, Week 19) και η σταθεροποίηση που καταγράφεται στους νοσοκομειακούς δείκτες, καθώς και η σταδιακή πτώση της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών (Εθνική Αναφορά, 18 Μαΐου), είναι απόρροια της αυξανόμενης εμβολιαστικής κάλυψης, της συνεχούς επιτήρησης με τη διενέργεια στοχευμένων τεστ και της τήρησης των απλών μέτρων προφύλαξης.

Η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με τη θετική ανταπόκριση των πολιτών και η χώρα μας πλησιάζει όλο και περισσότερο στον στόχο της για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% των πολιτών μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ιδιαίτερα, μέχρι και τις 20 Μαΐου, έγιναν συνολικά 490,456 εμβολιασμοί (χορήγηση 55,7 δόσεων ανά 100 κατοίκους). Ποσοστό 47,7% έλαβε την 1η δόση του εμβολίου (353,168 άτομα) και ποσοστό 18,6% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικού του σχήμα (137,288 άτομα).

Παράλληλα με την εξέλιξη του εμβολιαστικού πλάνου, η προσοχή όλων στρέφεται αυτή τη στιγμή στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με την ένταξη στην καθημερινότητά μας των απλών μέτρων ατομικής προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά κυρίως η κοινωνικοποίηση σε όσο το δυνατό πιο σταθερές ομάδες ατόμων, θα παραμείνουμε σε πορεία βελτίωσης, αποτρέποντας νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Την ίδια ώρα, εφαρμόζοντας προγράμματα στοχευμένων ελέγχων τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των εργαζόμενων, η Κύπρος παραμένει στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στη διενέργεια τεστ με βάση τα δεδομένα του ECDC (μέσος όρος 43,417 τεστ ανά 100,000 κατοίκους).

Παρά τα καλά δεδομένα που σημειώνονται, η ανάγκη για παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών παραμένει. Οι στοχευμένοι έλεγχοι με τεστ στην κοινότητα και σε εργασιακούς χώρους συντείνουν στην έγκαιρη ανίχνευση των θετικών περιστατικών και την άμεση έναρξη της διερεύνησης των επαφών τους, πολιτική που η Κύπρος εφάρμοσε εξ αρχής, λαμβάνοντας τα εύσημα από το ECDC, και συνέβαλε σημαντικά στη διαχείριση της πανδημίας.

Συνεχίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων διασποράς του ιού και την περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ενθαρρύνονται οι πολίτες να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί. Με σκοπό να μειωθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, η διενέργεια τεστ καθίσταται ακόμα πιο σημαντική δεδομένης και της αυξημένης κοινωνικής δραστηριοποίησης των πολιτών σε κλειστούς χώρους συνάθροισης που επαναλειτούργησαν, αλλά και σε επαφές σε οικίες, όπου ευνοούνται οι συνθήκες για δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων δίνουν το κίνητρο σε ολόκληρη την κοινωνία να συνεχίσει την προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό, τηρώντας με προσοχή τα μέτρα, παραμένοντας συνεπείς στον στόχο μας για εμβολιαστική κάλυψη το ταχύτερο δυνατό.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση