ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Κρούσματα και νοσηλείες απειλή για τις γιορτές

Συνεχίζεται η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η ομάδα διαχείρισης της πανδημίας παρακολουθώντας με προσοχή τους ημερήσιους δείκτες αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από τα τέλη Νοεμβρίου και εντεύθεν. Οι ημερήσιες καταγραφές συνεχίζουν να κινούνται προς τα πάνω, μια τάση που εάν δεν αναστραφεί, το επόμενο δεκαήμερο, θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε νέα παρέμβαση της επιδημιολογικής ομάδας. Οι ειδικοί παρακολουθούν τους δείκτες που αφορούν τα νέα περιστατικά αλλά και τις νοσηλείες που κινούνται αναλογικά προς τα πάνω. Συγκεκριμένα την Πέμπτη το βράδυ η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε 635 νέα περιστατικά που εντοπίσθηκαν σε 87,780 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Τα νέα κρούσματα έχουν ανεβάσει το ποσοστό θετικότητας στο 0,72% νούμερο που αν αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, θα προκαλέσει νέα μέτρα. Εν αντιθέσει με τα νέα κρούσματα που αυξομειώνονται μέρα με την ημέρα, οι νοσηλείες καταγράφουν σταθερή ανοδική πορεία. Την Πέμπτη το βράδυ 139 ασθενείς COVID-19 ανακοινώθηκε πως νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 44 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 76.65% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Παράλληλα ανακοινώθηκαν 2 θάνατοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 607.

Τι μέλει γενέσθαι

Στο Υπουργείο Υγείας οι ειδικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα την επόμενη μέρα αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια. Για τα σχολεία που έχουν σημαντική συμβολή στα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν προκύπτει επί του παρόντος θέμα νέας παρέμβασης. Όπως έγραψε η «Κ» μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι δεν υπήρχε ζήτημα πρόωρου κλεισίματος για τις γιορτές, παρά το γεγονός ότι η διασπορά του ιού από σχολικές μονάδες παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα. Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας δεν άφηναν πολλά περιθώρια για συμπληρωματικά μέτρα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Η όλη κατάσταση θα τύχει νέας αξιολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα παρθούν ή όχι μέτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», το πρόωρο κλείσιμο των σχολίων, ως επιλογή, είναι στο τραπέζι πλην όμως καταβάλλεται προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί μιας και απομένει μικρό χρονικό διάστημα μέχρι το προγραμματιζόμενο κλείσιμο των σχολείων στις 23 Δεκεμβρίου για τις διακοπές των γιορτών.

Μέτρα

Όπως έχει γράψει η «Κ», το ψυχολογικό όριο για το Υπουργείο Υγείας είναι ο αριθμός 600 με 700 νέα κρούσματα. Τις τελευταίες τέσσερις μέρες οι ημερήσιες καταγραφές παρουσιάζουν διακυμάνσεις, πότε πάνω και πότε κάτω από το όριο. Η εικόνα πιστεύεται πως θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο, σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείονται νέα μέτρα, πέρα από τα σχολεία. Αυτό που προβληματίζει κυρίως σε πολιτικό επίπεδο είναι το ενδεχόμενο τα γεγονότα να ξεπεράσουν τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει και έχουν ως βασική επιδίωξη να αποφευχθεί, πάση θυσία, η περσυνή εμπειρία που έπληξε την οικονομία των γιορτών και άφησε το αποτύπωμά της σε κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο όπως επισήμαναν αρμόδιες πηγές στην «Κ» ακόμα και αν γίνει κατορθωτό οι γιορτές να κυλήσουν με το υφιστάμενο πακέτο μέτρων αναμένεται πως η περίοδος μετά τις γιορτές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη πρώτον λόγο της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και του κλίματος χαλαρότητας της εορταστικής περιόδου.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS