ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Κορωνοϊός: Νέα μεταλλαγμένη παραλλαγή με τα πρώτα κρούσματα

Τα ανανεωμένα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα προσφέρονται προαιρετικά.

Μαρία Καραμάνου

Μια νέα μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ερευνά πόσο ευρέως έχει διαδοθεί και πόσο αντισταθμίζει την ανοσία που έχει αναπτυχθεί.

Η νέα μετάλλαξη, που έχει την ονομασία BA.2.86 και είναι γνωστή και ως "Pirola", περιλαμβάνει περισσότερες από 30 αλλαγές στην αμινοξέως ακολουθία της πρωτεϊνικής της δομής. Αυτό τον αριθμό συγκρίνουμε με την προηγούμενη παραλλαγή BA.2, σύμφωνα με τον Δρ. Τζέσι Μπουλ, ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη της εξέλιξης των ιών στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.

Ο Μπλουμ πρόσθεσε, «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος με εκείνη που είχε αρχικά παρουσιάσει η παραλλαγή Όμικρον».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρθηκε στην Πέμπτη ως "παρακολουθούμενη παραλλαγή" την BA.2.86, μια ονομασία που ενθαρρύνει τις χώρες να παρακολουθούν στενά την εξέλιξή της και να αναφέρουν κάθε νέα πληροφορία. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει χαρακτηριστεί ως απειλητική μετάλλαξη.

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά από επιστήμονες στο Ισραήλ την προηγούμενη Κυριακή. Από τότε, η Δανία ανακοίνωσε τρία κρούσματα, ενώ δύο ακόμη κρούσματα αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Ο Μόρτεν Ράσμουσεν, ανώτερος ερευνητής στο Statens Serum Institut (SSI), δήλωσε, «Είναι ασυνήθιστο για τον κορωνοϊό να μεταβάλλεται τόσο σημαντικά και να αποκτά 30 νέες μεταλλάξεις. Η τελευταία φορά που είδαμε μια τόσο σημαντική αλλαγή ήταν κατά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον».

Τα τρία κρούσματα στη Δανία αναφέρονται σε άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν επαφή μεταξύ τους, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Οι επιστήμονες του SSI επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει κάποια αξιολόγηση σχετικά με τη σοβαρότητα ή τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής. Βρίσκονται στη διαδικασία καλλιέργειας της παραλλαγής του ιού, προκειμένου να τη δοκιμάσουν εναντίον ανθρώπινων αντισωμάτων.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η παραλλαγή BA.2.86 έχει εντοπιστεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, προβάλλοντας την ύπαρξη διακριτής διεθνούς μετάδοσης. Οι αλληλουχίες του ιού που έχουν ανακαλυφθεί είναι εξαιρετικά παρόμοιες μεταξύ τους, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η παραλλαγή έχει εμφανιστεί πρόσφατα και εξαπλώνεται ταχύτατα. Παρόλα αυτά, η έκθεση της Υπηρεσίας επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax προχώρησαν στην ανάπτυξη ενημερωμένων αναμνηστικών δοσολογιών των εμβολίων τους, με σκοπό να αντιμετωπίσουν υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως η XBB.1.5. Αυτά τα ενημερωμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, τα υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα παραμένουν αποτελεσματικά.

Στην Ελλάδα, αναμένεται ότι τα ανανεωμένα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα προσφέρονται προαιρετικά. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν νέες επίσημες συστάσεις. Βάσει των πιο πρόσφατων κατευθυντήριων οδηγιών, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός θα είναι προς όφελος των ευπαθών ομάδων, ιδίως των ηλικιωμένων ατόμων και αυτών με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS