ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ελλάδα: Το «zero waste» νησί που δεν έχει καν χωματερή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νησί που δίνει «δεύτερη ζωή» στα πάντα

Μαρία Σάββα

Πριν περίπου ενάμιση χρόνο όλα άλλαξαν για το νησί της Τήλου καθώς ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos. Πιο συγκεκριμένα, δύο καθηγήτριες Μαθηματικών που ζουν και εργάζονται στο Πανορμήτιο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Σύμης αποφάσιζαν να συνοδεύσουν τον Απρίλιο του 2023 τους μαθητές τους σε εκπαιδευτική εκδρομή στη γειτονική Τήλο.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου, είναι το πρώτο επισήμως πιστοποιημένο νησί με μηδενικά απόβλητα και έχει αναγάγει την πρώην πλέον χωματερή του σε αξιοθέατο, καθώς εκεί λειτουργεί ένα ολοκαίνουριο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας.

Πιο συγκεκριμένα, πριν ενάμιση χρόνο ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, με τη στήριξη της Polygreen και στόχο να γίνει η Τήλος πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ένα πρόγραμμα που είχε ως σκοπό να δείξει πως μπορούμε να ζήσουμε με μηδενικά απόβλητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Queen.gr, σήμερα η Τήλος έχει καταφέρει να φέρει την επίσημη πιστοποίηση Zero Waste Cities, και να γίνει ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή.

Για να γίνει αυτό, ένα από τα βήματα που ακολούθησαν να φύγουν οι δημόσιοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων από τους δρόμους του νησιού και η παλιά χωματερή έκλεισε. Μετά από αρκετές προσπάθειες λοιπόν οι ομάδα της Polygreen, ενέπνευσε με το παράδειγμά της, και κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν το μέγεθος του εγχειρήματος, να το κάνουν δικό τους και να το υλοποιήσουν.

Πλέον οι κάτοικοι της Τήλου κάνουν διαχωρισμό των υλικών στην πηγή, φροντίζουν ώστε η συλλογή τους να γίνεται πόρτα-πόρτα, χρησιμοποιούν την κομποστοποίηση, κάνουν ανακύκλωση και εφαρμόζουν την επαναχρησιμοποίηση.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS