ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Η Κύπρια καθηγήτρια που διακρίθηκε για τη συμβολή της στην πρόοδο της επιστήμης

Έλαβε το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου απονεμήθηκε στην Κύπρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φοίβη Κουντούρη το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023, για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Μιχαήλ-Κωνσταντίνο Σταθόπουλο και από τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρήστο Ζερεφό στο πλαίσιο Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Επετείου.

Το Βραβείο αυτό, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελεί την επιτομή της ακαδημαϊκής αναγνώρισης στην Ελλάδα και φυσικά, για την Κύπρια καθηγήτρια, αλλά και για το νησί μας, αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Με αφορμή την πρόσφατη διάκριση της Φοίβης Κουντούρη, ας δούμε μερικά στοιχεία για την ίδια - όπως αναφέρονται στο βιογραφικό της, το  οποίο είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμπεριλαμβάνεται στο 1% των γυναικών οικονομολόγων με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο

Η κα. Φοίβη Κουντούρη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, είναι παγκοσμίως γνωστή καθηγήτρια περιβαλλοντικών οικονομικών και παγκόσμια ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το 1991 μετακόμησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και το 2006, όπου σπούδασε και έγινε Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών. Από το 2006 ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και επίσης καθηγητή, Νικήτα Πίττη, και μαζί έχουν αποκτήσει τρεις κόρες, τις Χρυσιλία, Μπίλι και Αθηνά.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος σε καινοτόμα, ανθρωποκεντρικά, διεπιστημονικά συστήματα για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας. Αξιόλογο γεγονός, αποτελεί το ότι η ίδια συμπεριλαμβάνεται στο 1% των γυναικών οικονομολόγων με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο 2% των παγκόσμιων επιστημόνων συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των γυναικών οικονομολόγων στον κόσμο με τις περισσότερες αναφορές στο επιστημονικό της έργο, με 15 δημοσιευμένα βιβλία και περισσότερα από 500 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα.

Παράλληλα, αποτελεί εκλεγμένο μέλος της Academia Europae, στην ενότητα Οικονομικά, Επιχειρήσεις και Επιστήμες Διοίκησης και εκλεγμένο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Επιστημών (WAAS). Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Eίναι Καθηγήτρια Πανεπιστημίου (στην υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα του πανεπιστημίου) στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεγμένο μέλος (Δεκέμβριος 2020) και είναι επίσης Καθηγήτρια στο Denmark Technical University, Τμήμα Τεχνολογίας και Οικονομικών Επιστημών, ενώ είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), της μεγαλύτερης επιστημονικής ένωσης στον τομέα, με περισσότερα από 1000 ιδρύματα μέλη, από περισσότερες από 55 χώρες. Το 2020 έλαβε το ERC Synergy Grant , με τίτλο: «Smart Water Futures: Designing the Next Generation of Urban Drinking Water Systems». 

Η ίδια είναι ακόμη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπρόεδρος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN) – Ευρώπης και Ελλάδας, ενώ είναι και Ιδρύτρια του δικτύου Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA), μιας πρωτοβουλίας για συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων (ReSEES Laboratory, Sustainable Development Unit / Athena, ICRE8, Stochastic Modeling and Applications Laboratory) κέντρων επιτάχυνσης καινοτομίας (Climate-KIC Greece Hub, Brigaid Connect, ClimAccelerator Maritime) και ενώσεων και δίκτυων επιστήμης- πολιτικής (UN SDSN, SDSN Europe, SDSN Greece, EAERE, Nexus cluster, Water Europe, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και αποστολή την διευκόλυνση του επιστημονικού και ανθρωποκεντρικού μετασχηματισμού προς την κοινή εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030, της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Από το 1997, έχει συντονίσει περισσότερα από 100 διεπιστημονικά ερευνητικά έργα, ενώ ενεργεί και ως επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του ΟΟΣΑ, του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του ΠΟΥ, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υδάτων και διαφόρων άλλων πολυμερών ιδρυμάτων, καθώς και πολλών εθνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών . Συμβουλεύει επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS