ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Ι can’t breathe: Τα τελευταία λόγια του George Floyd που προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών

Πώς ο θάνατος του Αφροαμερικανού συγκλονίζει και προκαλεί οργή στο παγκόσμιο που ζητά δικαίωση και ποια η νέα προκλητική συμπεριφορά του Trump

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η υφήλιος έμαθε ποιος ήταν ο George Floyd, ένας 46χρονος φιλήσυχος Αφροαμερικανός, πατέρας δύο παιδιών, ο θάνατος του οποίου στη Μινεάπολη έχει ξεσηκώσει παγκόσμια οργή με χιλιάδες πολίτες αλλά και πολλούς διάσημους να ζητούν δικαίωση.

Ήταν ο πρωταγωνιστής και το θύμα σε ένα σκηνικό απίστευτης σκληρότητας, αφού έσβησε έχοντας στον αυχένα του το γόνατο ενός αστυνομικού, που τον συνέλαβε κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Ο άοπλος άντρας εκλιπαρούσε για να πάρει μια ανάσα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν οι τελευταίες του λέξεις που συγκλονίζουν το παγκόσμιο και οι οποίες καταγράφηκαν σε βίντεο, που κάνει τον γύρο του κόσμου, πυροδοτώντας ένα τεράστιο «τσουνάμι» διαμαρτυριών στις ΗΠΑ, αφού επανέφερε στο προσκήνιο τη βία και τον ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών.

Την ίδια στιγμή νέα βίντεο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε στη σύλληψη, πυροδοτώντας περαιτέρω αντιδράσεις από αυτές που έφερε η καθυστέρηση μίας ημέρας για την αποπομπή των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό και παρά το γεγονός ότι το FBI ανέλαβε την έρευνα της υπόθεσης.

Συγκλονισμένος για το επεισόδιο δηλώνει ο Πρόεδρος Trump που διαβεβαιώνει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, την ίδια ώρα που εμφανίζεται έξαλλος για τα επεισόδια στην πολιτεία προειδοποιώντας ότι θα στείλει τον στρατό για να επαναφέρει την τάξη. Μάλιστα το Twitter «μπλόκαρε» ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου για την υπόθεση αφού εμμέσως καλούσε τις αρχές να ανοίξουν πυρ κατά όσων κάνουν λεηλασίες εν μέσω των εκτεταμένων επεισοδίων για τον Αφροαμερικανό. Πάνω από την επίμαχη ανάρτηση το Twitter έβαλε ένα μήνυμα ότι το περιεχόμενό της παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας κατά της προώθησης της βίας, ωστόσο «έκρινε ότι μπορεί να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να παραμείνει προσβάσιμο το tweet».

Ο θάνατος του άτυχου άντρα δεν ήταν αστυνομική βία, ήταν δολοφονία και μάλιστα σε κοινή θέα. Η ανθρώπινη ζωή στην απόλυτη απαξίωση. Ο George Floyd δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όπως δεν μπορούν να πάρουν ανάσα όσοι παρακολούθησαν το βίντεο των εννέα λεπτών που δείχνει καρέ-καρέ τον ρατσιστικό θάνατό του.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση