ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες και sneakers μαζί με μια oversized τσάντα ώμου
 

Έρευνα: Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνάει τους τρεις μήνες

Μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς, σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες στην περίπτωση των παιδιών. Τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες, σε αντίθεση με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φρίμπουργκ, οι οποίοι αξιολόγησαν έως τώρα 14 έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά, και προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal», εντόπισαν, επίσης, ότι η ετάλλαξη Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, καθώς επίσης ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως χρονική νεφρικής νόσος, καρδιοπάθεια, αυτοάνοσες παθήσεις ή παχυσαρκία, έχουν 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τέτοια χρόνια προβλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η σοβαρή Covid-19 εντοπίζεται στο 5% των παιδιών (ένα στα 20) με υποκείμενες παθήσεις, έναντι κάτω του 1% στα παιδιά χωρίς χρόνια νοσήματα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19 στα παιδιά βρέθηκαν να είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στην κοιλιά κ.ά.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση