ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: μακρύ παλτό, baby pink sweatshirt και tailored παντελόνι
 

Δώδεκα μουσεία με ελεύθερη είσοδο για όλους

Τα χαμηλά νούμερα επισκεψιμότητας έφεραν νέα πρόταση, με τον στόχο του Υπουργείου Μεταφορών να είναι οι 500.000 επισκέπτες

α αποτελεί σύσταση της UNESCO και έχει εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με επιτυχία εδώ και μερικές δεκαετίες και αντί εισόδου τοποθετήθηκαν κιβώτια εισφορών, με τη δυνατότητα εισφοράς και μέσω διαδικτύου, όπως προνοείται και από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημαντικό ζήτημα που τίθεται για την αύξηση της επισκεψιμότητας είναι και η διεύρυνση του ωραρίου των μουσείων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα μουσεία θα λειτουργούν και τα Σαββατοκύριακα, κάτι που δεν γίνεται σήμερα. Ο κ. Καρούσος τόνισε στην «Οικονομική Καθημερινή» ότι οι αλλαγές στα μουσεία είναι επιβεβλημένες και θα πρέπει τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Κύπρου να αναβαθμιστούν, παρέχοντας και ψηφιακή εμπειρία στους επισκέπτες τους.

«Δεν είναι δυνατόν», είπε ο κ. Καρούσος, «οι επισκέψεις στα μουσεία μας να είναι τόσο δυσανάλογες με τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους». Το τρίπτυχο που θέλει να ακολουθήσει το Υπουργείο ώστε να πετύχει την αύξηση της επισκεψιμότητας είναι, ελεύθερη είσοδος, ωράριο λειτουργίας και τεχνολογική αναβάθμιση των μουσείων. Φυσικά, τα παραπάνω, όπως είπε ο υπουργός θα πρέπει να συνδυαστούν και με την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ταυτότητας / εμπορικής επωνυμίας (Branding) των μουσείων, με διαφήμισή τους στο εξωτερικό, καθώς και με αναβάθμιση των ιστοσελίδων τους στρατηγικής για τη διαδικτυακή προώθηση (Digital Marketing). Για το 2019, ενώ το σύνολο των επισκεπτών σε όλα τα Μουσεία, Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία ανήλθε στους 1.285.538, το σύνολο των επισκεπτών στα δώδεκα υπό αναφορά Μουσεία ήταν μόνο 82.476.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κατά τη διαβούλευση που είχαν με τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις εκδρομές τους στα συγκεκριμένα δώδεκα μουσεία, αφού δεν θα υπάρχει είσοδος. Στόχος του Υπουργείου είναι τουλάχιστον 500.000 επισκέψεις σε μια κανονική τουριστική περίοδο. Οι νέοι κανονισμοί για το πρόγραμμα «Μουσεία για όλους» πρόκειται τις επόμενες βδομάδες να εισαχθούν στη Βουλή προς ψήφιση.

Αύξηση εσόδων

Τα έσοδα των μουσείων το 2015 ήταν 170.870 και το 2019 ανήλθαν στις 157.133, δηλαδή υπήρξε μείωση της τάξης του 8%, δεδομένου βέβαια της μη λειτουργίας των Αρχαιολογικών Μουσείων Πάφου και Λάρνακας. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο τα έσοδα των μουσείων θα πρέπει να αυξηθούν, και δεδομένου ότι αυτά είναι μόλις 157.000 ευρώ ο στόχος της αύξησης είναι εύκολος, μέσω άλλων τρόπων.

Στην αύξηση των εσόδων μπορεί να βοηθήσουν τα έσοδα από κιβώτια εισφορών και διαδικτυακές εισφορές, αλλά και η αύξηση εσόδων από πωλητήρια και από το ηλεκτρονικό κατάστημα κάθε μουσείου. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Υπουργείο στο Η.Β., όπου ισχύει η ελεύθερη είσοδος, στα κιβώτια εισφορών μπαίνουν κατά μέσο όρο 3 ευρώ ανά επισκέπτη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών θα εμπλουτιστούν και τα πωλητήρια, με τη δυνατότητα να πωλούν αντικείμενα και εκδόσεις τους και ηλεκτρονικά (e-shop).

Γάμοι στα Κάστρα

Στην πρόταση που εγκρίθηκε από το Υπουργικό προνοείται επίσης και η τέλεση πολιτικών γάμων σε συγκεκριμένα μουσεία, όπως είναι το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου, τα οποία για το 2019 είχαν επισκέψεις το μεν πρώτο 7.728 (έσοδα 10.360 ευρώ) και το δεύτερο 3.759 (έσοδα 1.688 ευρώ). Γάμοι προνοούνται επίσης και στα Κάστρα Λεμεσού, Λάρνακας, καιΠάφου(όχι στο Κολόσσι), και όπως μας διευκρίνισε ο κ. Καρούσος θα πρόκειται για απλές τελετές χωρίς διακοσμήσεις. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που ζητάνε οι Δήμοι και οι Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο, αλλά και τις τοπικές αρχές θα ενισχύσει την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Το τέλος θα είναι σχετικά υψηλό και θα κυμαίνεται περίπου στα 1500 ευρώ ανά τελετή με όριο ατόμων τα δεκαπέντε. Στα τέσσερα κάστρα (Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και Κολοσσίου) η αύξηση της επισκεψιμότητας από το 2015 έως το 2019 έφτασε στο 21%, από τους 199.425 επισκέπτες δηλαδή στους 241.377 και τα έσοδα από τις 503.509 ευρώ στα 587.024 (αύξηση 16,6%).

Μουσεία Λάρνακας και Πάφου

Όπως είναι γνωστό τα επαρχιακά αρχαιολογικά μουσεία Πάφου και Λάρνακας είναι κλειστά για το κοινό, από το 2016 το πρώτο και το 2017 το δεύτερο. Σε αμφότερα τα μουσεία έγιναν κτηριολογικές αναβαθμίσεις και νέες μουσειολογικές μελέτες. Ωστόσο, το παρατεταμένο κλείσιμό τους δημιουργεί δυσανασχέτηση στις τοπικές αρχές. Σύμφωνα, με τον κ. Καρούσο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου θα έχει ανοίξει τις πύλες του μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Σε αυτό το Μουσείο έχει προβλεφθεί διαδραστικότητα με τις συλλογές του. Το δε Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας θα επαναλειτουργήσει προς το τέλος του 2020, σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον. Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας για το 2016 και τον Ιανουάριο – Μάιο του 2017 ανήλθαν στους 4.559 και για το αντίστοιχο της Πάφου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 ήταν 12.661.

Πρόγραμμα

«Μουσεία για όλους»

•ΚυπριακόΜουσείο– Λευκωσία

• Εθνολογικό Μουσείο – Οικία Χ΄΄ΓεωργάκηΚορνεσίου– Λευκωσία

• Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής, Κεντικήςκαι Αργυροχοΐας – Λεύκαρα

• Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου

• Αρχαιολογικό Μουσείο επαρχίας Λάρνακας

• Αρχαιολογικό Μουσείο επαρχίας Λεμεσού

• Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου

• Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή

• Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μάριου Αρσινόης – Πόλη Χρυσοχούς

• Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου

• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου

• Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου – Ευρύχου

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση