ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Covid-19: Πόσο ζει στις επιφάνειες και σε ρούχα;

Μάθετε πόσες ώρες επιβιώνει ο κορωνοιός, σε επιφάνειες και ρούχα και τι χρειάζεται να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες διατείνονται ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία της ασθένειας COVID-19, έχει δυνατότητα επιβίωσης στον αέρα και σε επιφάνειες για αρκετές ώρες ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Συμπέραναν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για δύο ως τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά και έως και για 24 ώρες πάνω σ’ένα κουτί από χαρτόνι. Στον χαλκό χρειαζόταν 4 ώρες για να καταστεί ανενεργός. Στα ρούχα και τα υφάσματα γενικά αναφέρουν ότι ο ιός ζει μέχρι και 6 ώρες ενώ στον άερα μπορεί να επιβιώσει μέχρι 3 ώρες.

Με βάση τις έρευνές τους συμπέραναν επίσης ότι ο χρόνος επιβίωσης του είναι μεγαλύτερος σε χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (σε πάνω από 30°C ζει πολύ λιγότερο).

Πως καθαρίζουμε ρούχα και επιφάνειες:
Ο ιός εξουδετερώνεται στις επιφάνειες με τη χρήση αλκοολούχου (άνω του 40%) διαλύματος. Όσον αφορά τα βρώμικα ρούχα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν να μη τα τινάζεις και μην τα ακουμπάς σε πολλά σημεία του σπιτιού. Πλύνε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αλλά όσο γίνεται με πιο ζεστό νερό, χωρίς όμως να καταστραφούν. Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προσοχή:
Ο χρόνος επώασης (από την μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων) είναι συνήθως γύρω στις 5 ημέρες, μπορεί όμως να φθάσει και τις 14 ημέρες.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X