ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Βερεγγάρια: Η αναβίωση του μύθου

Πώς θα είναι η ανάπλαση του χώρου και η διαμόρφωσή του ως must προορισμός.

Μαρία Καραμάνου

Η ιστορία του ξενοδοχείου Βερεγγάρια άρχισε να πλέκεται με τον χρόνο και τις μυθικές ιστορίες που το περιβάλλουν. Αφού ο τελευταίος επισκέπτης αναχώρησε από αυτό το ιστορικό κτίριο, οι πόρτες του σφράγισαν για τα καλά, σαν να έκλεισαν πίσω του τα μυστικά και οι μνήμες που φιλοξένησε για δεκαετίες.

Η ερημιά και η σιωπή που επικράτησαν στο κτίριο άρχισαν να πλαισιώνονται από ιστορίες τρόμου. Η φήμη αυτή άρχισε να διαδίδεται πέρα από τα όρια της περιοχής και οι περίεργοι και τολμηροί ταξιδιώτες άρχισαν να περνούν τις νύχτες τους στο χώρο, ελπίζοντας να διαπιστώσουν τα φαινόμενα που κυκλοφορούσαν ως φήμες.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια εξακολουθεί να είναι ένα μέρος περίεργο και μυστηριώδες, ένας χώρος όπου η πραγματικότητα συγχέεται με τον μύθο και οι επισκέπτες εξακολουθούν να αναζητούν την αλήθεια πίσω από τις ιστορίες που το περιβάλλουν.

Μετά από την αποχώρηση του τελευταίου επισκέπτη από το ιστορικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια, οι πόρτες του κτιρίου σφράγισαν για τα καλά και το λουκέτο δέσποζε στην κεντρική είσοδο.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το ξενοδοχείο έκλεισε τις πόρτες του μόνο για να παραμείνει εγκαταλελειμμένο. Κι από το 1984 έως το 2020, το κτίριο μεταπωλήθηκε αρκετές φορές σε διάφορους επίδοξους επιχειρηματίες. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την ανακαίνιση που απαιτούσε το κτίριο.

Έτσι, το ξενοδοχείο Βερεγγάρια παρέμεινε εγκαταλελειμμένο, σαν μια σκιά του παρελθόντος, μέχρι που η ιστορία του φαίνεται να ανοίγει ξανά τις πόρτες του με την άφιξη της bbf: το 2022. Η εταιρεία αποφάσισε να αναλάβει την αποστολή να επαναφέρει το ξενοδοχείο στην παλιά του αίγλη και μορφή, με σεβασμό προς την ιστορία του και αφοσίωση στο όραμά της. 

Αυτή η αναγέννηση δεν αποτελεί απλώς μια ανακαίνιση κτιρίου, αλλά ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή. Με την ορεινή του θέα και το μυστήριο που το περιβάλλει, το ξενοδοχείο θα γίνει πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες που επιζητούν την πολυτέλεια και την εκλεπτυσμένη φιλοξενία.

Με την αρμονική ένωση της παράδοσης και της σύγχρονης πολυτέλειας, το ξενοδοχείο Βερεγγάρια θα αναδειχθεί ξανά σε ένα «κόσμημα» της περιοχής, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του. Και η οικιστική ανάπτυξη που θα το πλαισιώσει θα δώσει νέα ζωή στην περιοχή, προσφέροντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινότητας.

Με αυτήν την φιλόδοξη προσπάθεια, το ξενοδοχείο Βερεγγάρια ετοιμάζεται να επιστρέψει στο προσκήνιο του τουριστικού χάρτη, κερδίζοντας ξανά τους τίτλους της «βασίλισσας» και του «κοσμήματος» του Τροόδους, και ανοίγοντας νέες σελίδες στην επιτυχημένη του ιστορία. Η αναγέννησή του είναι αποτέλεσμα μιας κολοσσιαίας επένδυσης ύψους 35 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο bbf: και τη διαχείριση της έμπειρης Thanos Hotels & Resorts.

Η αρχιτεκτονική μελέτη αναλήφθηκε από το γραφείο Marios Economides & Maria Akkelidou Architects LLC, που έχει λάβει υπόψη την πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του κτιρίου, με σεβασμό προς το περιβάλλον και το δάσος.

Το Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών. Θα αποτελείται από το διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, με 30 δωμάτια, εκ των οποίων τα 6 θα είναι σουίτες, τα 12 connected rooms και τα υπόλοιπα 12 standard rooms, από 14 διαμερίσματα, ένα υπερσύγχρονο σπα, καθώς επίσης και 13 townhouses και 9 ανεξάρτητες επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό αυτού του μοναδικού έργου αποτέλεσε το πευκόφυτο τοπίο με τις υψομετρικές διαφορές, το κυρίαρχο Βερεγγάρια που κοσμεί το ψηλότερο σημείο του λόφου, καθώς και οι χαρακτηριστικές υφές και τα χρώματα της τοπικής πέτρας. Η ανάπλαση αυτού του χώρου λήφθηκε με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά, ενώ παράλληλα σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο που θα αναδείκνυε την κοινότητα του Προδρόμου και τα ορεινά θέρετρα, διατηρώντας ζωντανή την περιοχή όλο τον χρόνο.

Ο στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η συνολική αναμόρφωση του λόφου του Βερεγγάρια και η δημιουργία ενός εντυπωσιακού έργου. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου με σεβασμό προς την αρχική του μορφή και αίγλη. Παράλληλα, στο εγχείρημα ενσωματώνονται σύγχρονοι χώροι και δομές που θα καταστήσουν το Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel ένα σύγχρονο ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, παρέχοντας υπηρεσίες διαμονής και φιλοξενίας υψηλής ποιότητας.

Η εξωτερική εμφάνιση:
Η εξωτερική του εμφάνιση αποκαθίσταται, δίνοντας έμφαση στην γκρίζα πέτρα που το χαρακτηρίζει. Τα παράθυρα διατηρούνται στην αρχική τους μορφή και η στέγη ανακτά την παλαιότερη γεωμετρία της. Ωστόσο, οι αλλαγές που γίνονται είναι διακριτικές. Μόνο μερικά μπαλκόνια προστίθενται στους ορόφους, δίνοντας έναν αέρα φρεσκάδας στο κτίριο. Στο ισόγειο, προστίθενται χώροι προγεύματος και μπαρ, προσφέροντας νέες δυνατότητες χρήσης, αλλά πάντα με σεβασμό στον παραδοσιακό χαρακτήρα του κτιρίου. Τέλος, προστίθενται δύο νέα κλιμακοστάσια διαφυγής για λόγους ασφαλείας.

Το ισόγειο:
Μόλις περάσετε από την είσοδο του κτιρίου, αντικρίζετε έναν κόσμο επιλογών. Μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το εστιατόριο για μια πολυτελή γευστική εμπειρία, ή να επισκεφτείτε την καφετέρια για έναν χαλαρό καφέ. Αν προτιμάτε τα παιχνίδια, ο χώρος μπιλιάρδου είναι εκεί για εσάς. Και εάν θέλετε να χαλαρώσετε, υπάρχει ένα καθιστικό με τζάκι και αναγνωστήριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον χρόνο σας με ένα καλό βιβλίο.

Τα δύο παλιά τζάκια του ξενοδοχείου ανακτώνται και αναζωογονούνται, προσφέροντας στους επισκέπτες ζεστούς και οικείους χώρους. Οι μεγάλες γυάλινες θύρες στο χώρο του προγεύματος και του μπαρ σάς επιτρέπουν να απολαμβάνετε τη θέα προς τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου και το δάσος. Κατά τους θερινούς μήνες, αυτές οι θύρες παραμένουν ανοικτές, δημιουργώντας μια συνεχή σύνδεση μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του ισογείου.

Οι εξωτερικοί χώροι:
Αλλά η μεταμόρφωση δεν σταματά εκεί. Στον χώρο όπου ήταν η παλιά πισίνα, δημιουργείται ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος κοινωνικής συνάθροισης και δραστηριοτήτων. Εκεί, θα βρείτε τη νέα εξωτερική πισίνα, άνετους καθιστικούς χώρους, έναν εξωτερικό χώρο για γεύματα καθώς και ένα μπαρ. Αυτός ο σημαντικός χώρος λειτουργεί σαν μια μεγάλη εξέδρα που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τη θέα προς το δάσος και να αισθάνεστε πλήρως συνδεδεμένοι με τη φύση.

Το σπα:
Κάτω από το κυρίως επίπεδο του κτιρίου, αναπτύσσεται ένα πολυτελές σπα που προσφέρει αναζωογόνηση και χαλάρωση. Εκεί θα βρείτε μια μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, χώρο yoga, χώρους massage, sauna, jacuzzi και εκτενείς εξωτερικούς χώρους για άσκηση και χαλάρωση. Τα μεγάλα παράθυρα του spa ενώνουν τον εσωτερικό χώρο με τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια υπέροχη θέα και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης ακριβώς μέσα στην αγκαλιά του δάσους.

Τα επόμενα δύο επίπεδα του ξενοδοχείου φιλοξενούν τις σουίτες και τα διαμερίσματα Condo. Όλες οι μονάδες διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις που μπορεί κανείς να επιθυμήσει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Πολλές από αυτές έχουν μπαλκόνια που προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στο δάσος και τη θάλασσα της Μόρφου και της Τυλληρίας.

Οι πύργοι:
Oι εμβληματικοί πύργοι και ο κυρίαρχος πύργος πάνω από την είσοδο του κτιρίου διατηρούνται και φιλοξενούν τις πιο πολυτελείς σουίτες και διαμερίσματα Condo. Η εσωτερική αρχιτεκτονική των χώρων είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, με φυσικά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα, και χρώματα αλλά και υφές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ευεξίας. Έτσι, το κτίριο προσφέρει μια μοναδική συνδυαστική εμπειρία ανάμεσα στην πολυτέλεια και τη φύση, διατηρώντας την αρχιτεκτονική της παράδοσης και την απόλυτη άνεση.

Στον εκπληκτικό περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου αναπτύσσονται όμορφες επαύλεις, μεζονέτες και studios. Η αρχιτεκτονική διατηρεί τη χαμηλή δόμηση και σέβεται τη φυσική τοπογραφία, ενσωματώνοντας τα κτίρια αρμονικά μέσα στο δάσος. Η εταιρεία bbf: προσέχει το περιβάλλον, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των περισσότερων δέντρων. Υπάρχουν πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι για χαλάρωση, και χώροι στάθμευσης για την άνεση των κατοίκων.

Οι κατοικίες:
Οι κατοικίες διαθέτουν μεγάλες βεράντες και αυλές, που περιβάλλονται από το δάσος. Το κοινό στυλ και τα υλικά τους συνδυάζονται αρμονικά, ενσωματώνοντάς τα στο φυσικό περιβάλλον. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, με συνολικό κόστος ύψους 35 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του ξενοδοχείου και την κατασκευή των διαμερισμάτων και των επαύλεων στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Όμιλος Thanos Hotels & Resorts συμβάλλει στον σχεδιασμό του ξενοδοχείου, ενώ η εταιρεία bbf: και οι αρχιτέκτονες του έργου συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Και έτσι, η ιστορία αυτής της μεγαλειώδους ανακαίνισης και ανάπτυξης στον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο έφτασε στο τέλος της. Το ξενοδοχείο, οι επαύλεις, οι μεζονέτες και τα studios στέκονται ως ένα σύμβολο της αρμονίας μεταξύ της ανθρώπινης πολυτέλειας και της φύσης. 

Καθώς ολοκληρώνεται αυτή η εκπληκτική περιπέτεια, είναι αδύνατο να μην αισθανθεί κανείς τον ενθουσιασμό για το μέλλον, για τις εμπειρίες που περιμένουν και τις ιστορίες που θα δημιουργηθούν εδώ. Το ξενοδοχείο και οι κατοικίες θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τον πλούτο της φύσης και την πολυτέλεια της ανθρώπινης δημιουργίας, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές σε όσους τα επισκέπτονται.

Και με αυτόν τον τρόπο, η φύση και η αρχιτεκτονική συναντώνται σε μια αρμονική σύμπραξη, δημιουργώντας έναν χώρο που αντανακλά τον καλύτερο εαυτό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Berengaria.bbf.com

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS