ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

AstraZeneca: Η μάχη για το εμβόλιο και ο γρίφος των δοκιμών

Σε δημοσίευμα των Νew York Times, μάλιστα, ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι εάν καταγραφεί και τρίτη περίπτωση ασθενούς που θα εμφανίσει νευρολογική νόσο

Κριτική ότι δεν υπήρξε ιδιαιτέρως διαφανής όσον αφορά στα περιστατικά εθελοντών που νόσησαν μετά τη δοκιμή του εμβολίου της, δέχεται η Astra Zeneca, η εταιρία που παράγει το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Σε δημοσίευμα των Νew York Times, μάλιστα, ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι εάν καταγραφεί και τρίτη περίπτωση ασθενούς που θα εμφανίσει νευρολογική νόσο, ενδεχομένως η φαρμακευτική εταιρεία αναγκαστεί να διακόψει την προσπάθειά της για ανάπτυξη του εμβολίου.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, η AstraZeneca απεκάλυψε το Σάββατο λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης του υπό δοκιμή εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, λεπτομέρειες από τις οποίες προκύπτει ότι και δεύτερη γυναίκα στην οποία χορηγήθηκε το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Πρόκειται για μια εθελόντρια, η οποία συμμετείχε στην κλινική δοκιμή και εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, νόσος που ενίοτε αποτελεί το πρώτο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, η μυελίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί αφότου ο ασθενής προβληθεί από κάποιον μολυσματικό παράγοντα, όπως έναν ιό.

«Οι ειδικοί ανησυχούν για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, λόγω της άρνησης της εταιρείας να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες σε δύο συμμετέχοντες, και οι δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία. Αυτές οι περιπτώσεις ώθησαν την εταιρεία να σταματήσει τις δοκιμές της δύο φορές, τη δεύτερη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι μελέτες συνεχίζονται στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά βρίσκονται ακόμη σε παύση στις ΗΠΑ. Περίπου 18.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η πρώτη εθελόντρια αφού έλαβε τη δόση του εμβολίου, ανέπτυξε μία φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες που δημοσίευσε η AstraZeneca. Η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, παράλυση, πόνο καθώς και προβλήματα στο έντερο και την κύστη.

Εκπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι, αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η εθελόντρια έπασχε ήδη από κάποια πολλαπλή σκλήρωση που δεν είχε διαγνωστεί.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η σκλήρωση είναι άσχετη με το εμβόλιο και ότι η δοκιμή συνεχίστηκε αμέσως μετά.

Η εταιρία επίσης ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια διάγνωση για την δεύτερη περίπτωση, μίας εθελόντριας που ασθένησε και αυτή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, άνθρωπος με γνώση της κατάστασης, που μίλησε ανωνύμως στους NYT, ανέφερε ότι η ασθένεια και της δεύτερης εθελόντριας υπεδείχθη ως εγκάρσια μυελίτιδα. Οι δοκιμές σταμάτησαν ξανά στις 6 Σεπτεμβρίου αφότου η συγκεκριμένη εθελόντρια αρρώστησε.

Η κατάσταση είναι σπάνια αλλά σοβαρή και οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και η εύρεση μίας τέτοιας περίπτωσης σε χιλιάδες εθελοντές μπορεί να εγείρει «απαγορευτικό» για το εμβόλιο.

Πολλές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, λένε οι ίδιοι στους ΝΥΤ, θα ήταν αρκετές για να σταματήσουν εντελώς το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Εάν υπάρχουν δύο περιπτώσεις, τότε αυτό αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ο Mark Slifka, ειδικός επί των εμβολίων στο Oregon Health and Science University. «Εάν υπάρξει και τρίτη νευρολογική ασθένεια μέσα στους πληθυσμό των δοκιμών, τότε το εμβόλιο θα έχει τελειώσει».

Στο εσωτερικό πληροφοριακό δελτίο για τον εθελοντή που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου , η AstraZeneca «συνόψισε» τις δύο περιπτώσεις των εθελοντών, σημειώνοντας ότι η ασθένεια «είναι απίθανο να συσχετίζεται με το εμβόλιο, ή ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η ασθένεια συσχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο», βάσει ασφαλών μελετών. Την επόμενη ημέρα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι επανεκκίνησε τις δοκιμές στη Βρετανία.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει εκ νέου τη δοκιμή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση