ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Απειλεί με πισωγύρισμα την Κύπρο η ινδική μετάλλαξη

Ενώπιον μιας νέας έξαρσης η Κύπρος - Εντείνονται οι ανησυχίες

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Άντρης Θρασυβούλου

Με την ινδική μετάλλαξη η οποία είναι έξι φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική ν' απλώνει τα πλοκάμια της στην κοινότητα, τα νέα περιστατικά της νόσου αλλά και τις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες ν' αυξάνονται και το χαμηλό ενδιαφέρον για εμβολιασμό σε νεαρές ηλικίες που αποτελεί εμπόδιο στον στόχο της επιθυμητής ανοσίας, η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας έξαρσης. Η ανίχνευση παραλλαγών του ιού σε 170 δείγματα με τα 5 να αφορούν στην μετάλλαξη «Δέλτα» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη (24/6) εκτοξεύει τις ανησυχίες των αρμοδίων. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα 5 δείγματα εντοπίστηκαν εντός της κοινότητας ή στις πύλες εισόδου της Κύπρου, εντούτοις διαφαίνεται αυξητική τάση της μετάλλαξης.

«Το τελευταίο διάστημα προκύπτει μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που σχετίζονται με την ινδική μετάλλαξη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Μπορεί το δείγμα να είναι μικρό αλλά πρακτικά δείχνει ότι έχουμε αυξητική τάση ανίχνευσης της ινδικής μετάλλαξης και στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο είναι εύλογο να συμβαίνει διότι έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασιλείο αρχίζει να επικρατεί η ινδική μετάλλαξη έναντι των άλλων μεταλλάξεων. Γι' αυτό είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε τώρα στο να αποτρέψουμε την επικράτηση της μετάλλαξη Δέλτα», σημειώνει στην «Κ» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Έξαρση σε όσους δεν εμβολιάζονται

Σύμφωνα με την Δρ Πανά, εφόσον υπάρχει αυξητική τάση της μετάλλαξης, έστω και σποραδικά υπάρχει εντός της κοινότητας. «Αυτό θα τεθεί υπό παρακολούθηση το επόμενο διάστημα. Ανεξάρτητα όμως από την ανίχνευση και την παρακολούθηση εξίσου σημαντικό είναι να αποτρέψεις την περαιτέρω εξάπλωση. Από όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τονίζεται ότι θα πρέπει να προβούμε σε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις του εμβολίου διότι όταν κάποιος εμβολιάζεται πλήρως έχει πέραν του 90% προστασία από την ινδική μετάλλαξη. Άρα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να επισπεύσουμε και να μην επιβραδύνουμε ούτε να αφήσουμε για τον Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό», τονίζει η Δρ Πανά.

Περαιτέρω προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν ειδικής νοσηλείας. Ενδεικτικό της ανάγκης για εμβολιασμό αποτελεί το γεγονός ότι σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, τα αυξημένα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού είναι αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους αρμοδίους ώστε ν' αποφευχθεί εκ νέου πισωγύρισμα. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου απηύθυνε την Πέμπτη (24/6) έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα στους νέους, να λάβουν το εμβόλιο καθώς είναι «το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση του ιού». Επιπλέον, το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η παραλλαγή «Δέλτα» αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα με πιθανή αύξηση της διασποράς και των περιστατικών σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεαρά άτομα.

Αλυσίδες μετάδοσης σε γάμο και πάρτι

Οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων των τελευταίων ημερών που εκτοξεύθηκαν από τα 67 περιστατικά στα 122 την Τρίτη (22/6), στα 167 την Τετάρτη (23/6) και στα 175 την Πέμπτη (24/06) αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με τους αρμοδίους την ύπαρξη της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα αλλά και το γεγονός ότι η μη τήρηση των μέτρων προστασίας σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα σε πάρτι και νυχτερινές εξόδους νεαρών, σε συνάρτηση με τις χαλαρώσεις ευνοούν τη μεταδοτικότητα αλλά και τον αυξημένο αριθμό στενών επαφών. Στο μεταξύ ποσοστό 30% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την Τρίτη αφορούσε σε ηλικίες από 15-18 ετών ενώ το 40% αφορούσε σε άτομα ηλικίας 19-39 ετών. Πρόκειται για τις ηλικίες όπου παρουσιάζεται χαμηλό ενδιαφέρον για εμβολιασμό.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί δύο αλυσίδες μετάδοσης θετικών κρουσμάτων του ιού. Η πρώτη αλυσίδα αφορά cluster από πάρτι αποφοίτων Γυμνασίου στην Επαρχία Λευκωσίας και αριθμεί 17 άτομα όλοι μαθητές ηλικίας 14-15 ετών. Η αλυσίδα φαίνεται ότι ξεκίνησε από μία μαθήτρια η οποία την ημέρα του πάρτι είχε συμπτώματα του ιού και ήταν στενή επαφή φίλης της η οποία δεν είχε δηλωθεί μέχρι τη στιγμή εκείνη από το κρούσμα.

Η δεύτερη αλυσίδα προέκυψε από γάμο και περιλαμβάνει έξι κρούσματα από τον στενό οικογενειακό κύκλο της νύφης. Έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση με τη λίστα των καλεσμένων να περιλαμβάνει 350 άτομα.

Πέραν του 65% πλέον ο στόχος εμβολιαστικής κάλυψης

Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας για αποτροπή ενός τέταρτου κύματος του ιού, είναι πλέον να ξεπεράσει το ποσοστό του 65% της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Αλλάζει το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας διότι εξαρτάται και από τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και πόσο μεταδοτικά είναι. Με βάσει τα νεότερα δεδομένα της αυξητικής τάσης της ινδικής μετάλλαξης θα πρέπει σίγουρα να αγγίξουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον στόχο πάνω από το 65%. Αν δεν έχουμε τον ίδιο ρυθμό εμβολιαστικής κάλυψης, δίνουμε τον χρόνο στην ινδική μετάλλαξη να διασπαρεί. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Φθινόπωρο, θα πρέπει τώρα να επιταχύνουμε», τονίζει η Δρ Πανά.

Συνολικά, έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση το 62% του πληθυσμού και το 44,1% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πλάνο.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τις 18 Ιουνίου, ποσοστό 70% των ατόμων ηλικίας 40-49 έχει λάβει την 1η δόση του εμβολίου, 69% της ηλικιακής ομάδας 50-59 ετών, 79,6% από την ηλικιακή ομάδα των 60-69 ετών, το 90,1% από την ομάδα των 70-79 ετών, ενώ στα άτομα 80 ετών και άνω η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 90,8%. Κοντά στο 50% έφτασε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για την ηλικιακή κατηγορία των 30-39, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 18-19 και 20-29 (25,8% και 32,9% αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, αναμένεται εκ νέου ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο για τις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Πάντως, η αναπληρώτρια διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, σε δηλώσεις της στην «Κ» εμφανίστηκε αισιόδοξη σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών σε νεαρές ηλικίες καθώς όπως σημείωσε φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σχετική βελτίωση σε ότι αφορά στο ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού. Σε ό,τι αφορά στα ραντεβού που διευθετήθηκαν από άτομα ηλικίας 18+ στην Πύλη Εμβολιασμού από την Παρασκευή οπότε και άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, ο αριθμός ανέρχεται σε 5,900.

 

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση