ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αν εμβολιαστείς, βγαίνεις θετικός στο rapid test;

Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης μάς λύνει όλες τις απορείες.

newsroom must

Διέψευσε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντάς τες «βλακείες», τις φήμες που ήθελαν όσους εμβολιάζονται και στη συνέχεια υποβάλλονται σε rapid test να βγαίνουν θετικοί, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας.

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), σχολίασε επίσης την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά το Πάσχα και επισήμανε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα πρωτόκολλα αφού παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα εμβολιαστούν, ενώ μίλησε και για την επόμενη ημέρα μετά το lockdown.

Επέκταση ή όχι του lockdown

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο κ. Καραγιάννης τοποθετήθηκε αρχικά για τις πιθανότητες επέκτασης του lockdown που ισχύει μέχρι τις 9/5 όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Όπως είπε, η επέκταση του lockdown θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς στα νοσοκομεία αλλά και των νέων κρουσμάτων, αν δηλαδή η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται να μην δίνει πολλές πιθανότητες στην επέκταση των εν λόγω σκληρών μέτρων αφού όπως είπε, θα γίνουν περίπου ακόμη 100 χιλιάδες εμβολιασμοί, ενώ τα κρούσματα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα χίλια για να βάλουν «φρένο».

Πώς θα αρθούν τα σκληρά μέτρα

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι από τις 10/5, θα επιστρέψουμε στα μέτρα που ίσχυαν ακριβώς πριν την επιβολή του lockdown.

Ερωτηθείς για τα άτομα που θα επισκέπτονται χώρους εστίασης και άλλα μέρη, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας θα χρειάζονται rapid test 72 ωρών ή να έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 μήνες και κατά πόσο είναι πρακτικό, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτή την απόφαση και πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αν όμως δεν υπάρξουν, αυτό το μέτρο θα ισχύει το πολύ για 2-3 βδομάδες ώστε να μην υπάρξει ξαφνική έξαρση και πάλι, αφού θα ανοίξουν όλα απότομα.

Εμβολιασμοί

Μεταξύ άλλων ο κ. Καραγιάννης σχολίασε και την επιθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί, λέγοντας ότι άλλαξε το κλίμα και πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ροή στους εμβολιασμούς. Ερωτηθείς για τις φήμες που ήθελαν τον κόσμο που εμβολιάζεται και στη συνέχεια υποβάλλεται σε rapid test, να βγαίνει θετικός, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι «βλακείες».

Εξήγησε επίσης ότι αν κάποιος εμβολιαστεί, έχει πιθανότητες να κολλήσει τον ιό ωστόσο μετά την 1η δόση εμβολιασμού και με την πάροδο 15 ημερών, τα συμπτώματα θα μετριαστούν, ενώ έδωσε σαν παράδειγμα το εμβόλιο της Astra Zeneca που όπως εξήγησε παρέχει προστασία 60% στην πρώτη δόση, ενώ σύμφωνα με μελέτες η 2η δόση παρέχει μέχρι και 85% προστασία.

Δεν θα εμβολιαστούν παιδιά κάτω των 12 ετών

Τέλος, ερωτηθείς για τα σχολεία και κατά πόσο πρόκειται για μεγάλες εστίες μετάδοσης, ο κ. Καραγίαννης εξήγησε ότι όταν επιστρέψουν τα παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να περιοριστούν τηρώντας τα πρωτόκολλα σχετικά με τα τεστ και τις μάσκες αφού όπως είπε: «Μερίδα του πληθυσμού δεν θα εμβολιαστεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, αφού κανένα εμβόλιο προς το παρών δεν φαίνεται να έχει δοκιμαστεί για να χορηγηθεί σε αυτές τις ηλικίες. «Μόνο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έχει δοκιμαστεί και μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας 12-18 ετών, αλλά όχι σε πιο μικρές» σημείωσε.

Πηγή:24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X