Η Χαριτίνη Ηλιάδου περνά για φέτος στον χώρο της υποκριτικής και με τον ρόλο της Στέλλας στις «8 λέξεις» μάς συστήνεται… ξανά μέσα από τη νέα της ιδιότητα. Ποια είναι η θέση των νέων στη νέα εποχή της τηλεόρασης, πώς βλέπει την εξέλιξή της στον χρόνο και τι θα δούμε στη συνέχεια της σειράς;
«8 λέξεις» για φέτος. Νέο βήμα για σένα. Πώς προέκυψε η συνεργασία;
Η πρόταση ήρθε από τον Ανδρέα Γεωργίου. Έπειτα πήρα τον χρόνο μου για να σκεφτώ αν θα με ενδιέφερε αυτός ο χώρος και όταν πήρα την απόφαση πέρασα από δοκιμαστικά και στο τέλος πήρα τη δουλειά.
Ήταν κάτι που βρισκόταν στα πλάνα σου ή το επιδίωξες;
Όχι. Στην πραγματικότητα ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα κάνω. Ανέκαθεν λάτρευα το θέατρο και ήθελα να ασχοληθώ με το τεχνικό κομμάτι του (σκηνοθεσία) αλλά η υποκριτική ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου. Ούτε στο κομμάτι της τηλεόρασης. Τόλμησα να το κάνω γιατί από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι έχω να κάνω με υπέροχους ανθρώπους που θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ και ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου.
Φοβήθηκες καθόλου τις αρνητικές κριτικές;
Ανέκαθεν ενδόμυχα φοβόμουν τις αρνητικές κριτικές. Και σε προσωπικό επίπεδο. Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που το παραδέχομαι και στον εαυτό μου. Επειδή προσπαθούσα πάντα να είμαι σωστή, τελειομανής και καλοπροαίρετη με τους ανθρώπους, θεωρούσα άδικο να έχουν να μου προσάψουν κάτι. Με την απόφασή μου να μπω σ’ αυτόν τον χώρο προσπάθησα να χτίσω άμυνες μέσα μου, ώστε να είμαι ανοιχτή και να δεχτώ κάθε κριτική. Καλή ή κακή. Εξάλλου στην τελική κατέληξα πως, αν δεν υπάρχει κριτική, δεν υπάρχει εξέλιξη.
Τελικά, έχει τη γοητεία του ο κόσμος της τηλεόρασης;
Σίγουρα είναι γοητευτικό το να σ’ αγαπάνε και να σ’ το δείχνουν. Είναι ο μοναδικός χώρος που έχεις ακριβές δείγμα της δουλειάς σου μέσω της ανταπόκρισης του κόσμου. Η παγίδα είναι να μη χαθείς στη ματαιότητά σου, πράγμα που είναι δύσκολο να πάθεις στις μέρες μας λόγω της απομυθοποίησης του μικρόκοσμου της τηλεόρασης ακόμη και από τα άτομα που την αποτελούν. Έχει τη δύναμη, αλλά δεν έχει το μονοπώλιο που είχε κάποτε. Έχει μετριαστεί με τη δύναμη που κατέχουν πια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καχυποψία του κόσμου, η πρόσβαση σε διεθνή τηλεοπτικά προγράμματα κ.τ.λ.
Θα ήθελες να ασχοληθείς και πιο σοβαρά με τον χώρο της υποκριτικής;
Το ότι δεν έχω τελειώσει υποκριτική δεν σημαίνει πως δεν κάνω «σοβαρά» αυτό που κάνω. Δίνω βάση, προσοχή και προσπαθώ να το δουλεύω με φιλους μου που ασχολούνται με τον χώρο. Επειδή έχω τελειώσει τις σπουδές μου ως νηπιαγωγός και κάνω το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στη σκηνοθεσία θεάτρου, προς το παρόν δεν είναι στα σχέδιά μου, γιατί έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για να εντάξω και κάτι έξτρα στη ζωή μου. Όταν τελειώσω με το μεταπτυχιακό μου με το καλό και μου μείνει χρόνος, ίσως θα το σκεφτόμουν, προς το παρόν δεν περνάει από το μυαλό μου.
Πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος σου στη σειρά; Τι θα δούμε στη συνέχεια;
Αυτό σας το φυλάω για έκπληξη. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ψυχολογήσει κάποιος τον ρόλο της Στέλλας. Είναι μια γυναίκα αρκετά φιλόδοξη που έχει περάσει δύσκολα στη ζωή της και έμαθε να επιβιώνει στη σκληρή πραγματικότητα χτίζοντας άμυνες. Δεν αφήνει εύκολα κάποιον να μπει στη ζωή της. Βέβαια όλες οι ευαισθησίες της πλέον κρύβουν ένα όνομα -Έκτορας- και θα τη δούμε να λυγίζει αρκετά στη συνέχεια.
Είσαι άνθρωπος των Μουσών ή των Σειρήνων; Πού θα κατέτασσες τον εαυτό σου;
Είμαι άνθρωπος και των «Μουσών» και των «Σειρήνων». Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να είμαι δημιουργική, δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να μου δημιουργεί έμπνευση οτιδήποτε όμορφο βλέπω γύρω μου και αυτό ακριβώς το γεγονός μού γεννά το αίσθημα ότι «θέλω να τα κάνω όλα» να «τα προλάβω όλα» τώρα που μπορώ. Πιστεύω πως πολλά πράγματα εκεί έξω αξίζουν την προσοχή μου.
Θεωρείς ότι δίνεται βήμα και ευκαιρία στη νέα γενιά στην τηλεόραση;
Βεβαίως. Πιστεύω γενικότερα πως όταν κάποιος βάλει κάτι στο μυαλό του και καταφέρει να είναι πολύ καλός σ’ αυτό, σίγουρα θα πετύχει. Πλέον, η αγορά έχει ανοίξει ξανά και επιζητά νέα πρόσωπα, φρέσκα, με ταλέντο, λάμψη και δημιουργικότητα.
Ραδιόφωνο, τηλεόραση, social media, είσαι σε όλα ενεργή, σε όλα δραστήρια... Ως νέοι είμαστε ευνοημένοι τελικά από αυτή την πληθώρα των μέσων που έχουμε ή εν τέλει μάς καταβάλλει η «πληροφορία»;
Οι νέοι πλέον έχουμε εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην ενημέρωση και δεν πιστεύω πως αυτό είναι κακό. Αντιθέτως. Η γενιά μας έχει εξελιχθεί ραγδαία από την προηγούμενη και έχει αναπτύξει κατά πολύ την κριτική της σκέψη. Σήμερα μέσα σε ένα λεπτό μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα πάντα, να μάθουμε τα πάντα. Μπορούμε να κρίνουμε τι είναι σωστό και τι όχι. Και πέρα από την παραπληροφόρηση που μπορούμε να υποστούμε, τίποτα άλλο αρνητικό δεν έχει όλο αυτό.
Εσύ τι παρακολουθείς στην κυπριακή τηλεόραση;
Πέρα από τις «8 Λέξεις», δυστυχώς δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω κάτι άλλο.
Δεν σε έχουν απορροφήσει οι πλατφόρμες; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που, αν υπήρχε, θα το παρακολουθούσες σταθερά;
Η αλήθεια είναι ότι αφιερώνω πλέον πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατα, προσπάθησα να κάνω πέντε μέρες αποχή από αυτά και ανακάλυψα πόσα αλλά πράγματα μπορώ να κάνω τις ώρες που αφιερώνω πάνω από την οθόνη του κινητού μου. Αν δεν ήταν μέρος της δουλειάς μου και είχα την επιλογή, αδιαμφισβήτητα θα επέλεγα να μην έχω μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πιστεύεις περισσότερο στο ταλέντο ή στη σκληρή δουλειά;
Πιστεύω στον συνδυασμό και των δυο. Αν δεν έχεις ταλέντο, όσο σκληρά και να δουλεύεις, πάντα κάτι θα λείπει. Και αν δεν δουλεύεις σκληρά, όσο ταλέντο και αν έχεις, αυτό θα χάνεται.
Θα σε ενδιέφερε να επιστρέψεις στην τηλεόραση στον ρόλο της παρουσίασης;
Το έκανα, το δοκίμασα και στο ίδιο στυλ με αυτό που έκανα δεν θα ήθελα να επιτρέψω. Ίσως αν είχα μια καλά στημένη ομάδα και έκανα αποκλειστικά και μόνο αυτά που μου ταιριάζουν με τους δικούς μου όρους, τότε ναι, θα επέστρεφα.
Το να επιστέψεις μόνιμα στην Ελλάδα υπάρχει καθόλου στο πλάνο σου ή βλέπεις το μέλλον σου εδώ;
Δεν έχω καθόλου πλάνα. Κάθε φορά που προσπάθησα να κάνω σχέδια κατέληγα κάπου άλλου. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στο παρόν και να αφιερώνω όλη την ενέργειά μου σ’ αυτό.
ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ