ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: «Νιώθω ικανοποιημένος γιατί θα αφήσω την πόλη μας λίγο καλύτερη»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη ο Δήμαρχος Λευκωσίας μάς μιλάει για την πορεία του, ενώ αποκαλύπτει και το πώς βλέπει τον εαυτό του μετά την δημαρχία.

Πάρις Δημητριάδης

«Αν και παραμένει ημικατεχόμενη, η Λευκωσία σήμερα είναι η ομορφότερη πόλη στην Κύπρο», πιστεύει ο δήμαρχός της, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος αυτές τις μέρες συμπληρώνει έντεκα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου. Στη διαφωτιστική συνέντευξη που ακολουθεί, ο κος Γιωρκάτζης απαντά στο κατά πόσο τον έχει αλλάξει ως άνθρωπο η μακρά αυτή θητεία, τι ιεραρχεί ως σημαντικό για τη Λευκωσία και πώς τοποθετείται απέναντι σε όλα σχεδόν τα πολυσυζητημένα ζητήματα που απασχόλησαν την πόλη. 

Στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης, στον δεύτερο όροφο του σύγχρονου, βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος, που από το 2019 στεγάζει το νέο Δημαρχείο της Λευκωσίας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης κοιτάζει με ικανοποίηση, από το μεγάλο παράθυρο του γραφείου του, μια παρέα τουριστών που απολαμβάνει στην απέναντι καφετέρια τον ζεστό ήλιο του κυπριακού «χειμώνα».

«Είναι τόσο όμορφα που το ιστορικό κέντρο της πόλης απέκτησε τόση ζωή», μας λέει.Μεταξύ της δημοφιλούς καφετέριας και του νέου δημαρχείου που περιγράφεται ως κτίριο «πρότυπο για τη χαμηλή ενεργειακή του κατανάλωση», σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα αναδεικνύονται όπως ακριβώς πρέπει, λειτουργώντας ως ένα επιπλέον τεκμήριο για τη συναρπαστική, μακραίωνη ιστορικότητα της περιοχής. Πώς να ήταν άραγε ο δρόμος αυτός εκατό χρόνια πριν, διερωτώμαι, όταν η δημοτική Αρχή της Λευκωσίας είχε και τότε, στο σημείο αυτό, την έδρα της.

Πέραν ωστόσο από το κτίριο του Δημαρχείου, μέσα σε αυτά τα έντεκα χρόνια που ο κος Γιωρκάτζης είναι δήμαρχος Λευκωσίας, πολλά είναι τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Η πόλη είναι αναμφίβολα αισθητά διαφορετική από τον Ιανουάριο του 2012 που την παρέλαβε. 

Υπάρχει κάποιο από όλα αυτά τα έργα που ξεχωρίζει, τον ρωτώ. «Σίγουρα έχουν γίνει πολλά, πάρα πολλά έργα, θεωρώ όμως το σημαντικότερο από όλα την αναβάθμιση των γειτονιών, με στόχο την ασφαλή διακίνηση για όλους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε αυτές. Από το Καϊμακλί μέχρι την Παλλουριώτισσα και από τους Αγίους Ομολογητές μέχρι τον Αγ. Ανδρέα και το κέντρο της πόλης έγιναν, βάσει του Άρθρου 17, σημαντικά έργα, όπως τοποθέτηση αγωγών ομβρίων για μείωση του κινδύνου πλημμυρών, δημιουργία ομοιόμορφων πεζοδρομίων και υπογειοποίηση υπηρεσιών και δημιουργία χώρων στάθμευσης επί της οδού. Άποψή μου είναι ότι το έργο αυτό που ολοκληρώνεται κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια των δημοτών, έχει τον ουσιαστικότερο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του έργου, μέχρι το τέλος της 12ετίας θα έχουν ολοκληρωθεί  συνολικά  262 δρόμοι. Οι γειτονιές αυτές συνδέονται με τον πλησιέστερο οδικό άξονα μέσω των πεζοδρομίων, δημιουργώντας έτσι δίκτυο πεζοδρομίων. 

Συναισθηματικά λοιπόν αλλά και πρακτικά, θεωρώ το έργο αυτό ως το πλέον σημαντικό που υλοποιήθηκε επί της θητείας μου. Εξαιρετικά σημαντικά όμως έργα, για την επόμενη κιόλας μέρα της πόλης, και όχι μόνο για το σήμερα, θεωρώ την ολοκλήρωση της υποδομής και του κέντρου ελέγχου για τα συστήματα της έξυπνης πόλης, τη δημιουργία και τη λειτουργία του κέντρου ερευνών CYENS, καθώς και το κοινωνικό έργο που επιτελείται μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας».

Μετά από τόσα χρόνια στη δημαρχία θα λέγατε ότι γίνατε σκληρότερος ή πιο ευαίσθητος ως άνθρωπος;
Και τα δύο θα έλεγα. Απέναντι σε παράλογες και αγενείς τοποθετήσεις ή κριτικές, αναγκάζεσαι να γίνεις πιο σκληρός, για να μπορείς να τις προσπερνάς και να συνεχίζεις. Δεν μιλώ για μια εποικοδομητική κριτική ή για μια διαφορετική άποψη. Αναφέρομαι σε αγενή, τοξικά, και πολύ συχνά αισχρά και χυδαία σχόλια. Η τοξικότητα είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστικό της εποχής μας. Ομοίως και η ημιμάθεια. Έγινα όμως και πολύ πιο ευαίσθητος απέναντι σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ποσοστό συμπολιτών μας, αφού σε επισκέψεις μου στις γειτονιές, γνωρίζω συνεχώς κόσμο που χρειάζεται την υποστήριξή μας. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό γίνεται εφικτό μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας, όπου παρέχουμε σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σειρά βοηθητικών προγραμμάτων.

Πείτε μας γι’ αυτό το κοινωνικό έργο στο οποίο αναφέρεστε, σε ποιες ομάδες πολιτών απευθύνεστε και τι ακριβώς κάνετε;
Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες της Λευκωσίας ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας και αναγκών, επικεντρωνόμαστε όμως κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι άνεργοι, οι λήπτες προνοιακών επιδομάτων, στους νέους συμπολίτες μας, τις μονογονεϊκές οικογένειες, πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μετανάστες, άτομα τρίτης ηλικίας, αναλφάβητους και ΑμΕΑ. Βασικοί στόχοι του Κέντρου Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματική δράση (ΚΕΕΑΕΔ) είναι η διευκόλυνση στην εξεύρεση εργασίας μέσα από προγράμματα κατάρτισης, η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, η ευαισθητοποίηση επαγγελματικών φορέων και εργοδοτών, και η ταυτόχρονη ενίσχυση της απασχολησιμότητας και η προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσης δομών και φορέων στήριξης της απασχόλησης. 

Ο γόρδιος δεσμός της Πλατείας Ελευθερίας,  ένα ζήτημα για το οποίο κατά καιρούς δεχθήκατε σφοδρές επικρίσεις, τελικά επιλύθηκε. Νιώθετε δικαιωμένος;
Ο χαρακτηρισμός του δικαιωμένου δεν μου αρέσει, ούτε με αντιπροσωπεύει, είμαι όμως σίγουρα πολύ ευτυχής που ολοκληρώθηκε το εξαιρετικό αυτό έργο. Θεωρώ ότι σε συνδυασμό με πολλά άλλα έργα που έγιναν στη γύρω περιοχή, όπως ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου, η οδός Κωστάκη Παντελίδη κ.ά. βοηθά στην ουσιαστική αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης μας. Η Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα σπουδαίο έργο αρχιτεκτονικά και είναι γεμάτη με μικρά σημεία-θαύματα από καλλιτεχνικής άποψης. Φέτος είχα τη χαρά να παραστώ κιόλας την πρώτη του Οκτώβρη στο κάτω διάζωμα της πλατείας, στο σημείο που φτιάχτηκε ειδικά για να φωτίζεται το τριγωνάκι στο πάτωμα από το φως του ήλιου κάθε 1η Οκτωβρίου που γιορτάζεται η ημέρα ανεξαρτησίας μας. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό ως θέαμα.

Για την ανάπλαση της Μακαρίου ποια η δική σας άποψη;
Προχωρήσαμε, αναβαθμίσαμε και ολοκληρώσαμε την ανάπλαση της Μακαρίου και πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί με τη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση. Πολλοί συμπολίτες μας μάς ρωτούν συνεχώς εάν πιστεύουμε ότι η Μακαρίου έχει πετύχει. Απαντώ ότι ένα τέτοιο μεγάλο έργο, μια τέτοια μεγάλη ανάπλαση, με τόσο σοβαρή αλλαγή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χρειάζεται χρόνο. Χρόνο για να συνηθίσουν οι πολίτες τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα και χρόνο για να αρχίσει να λειτουργεί όπως το θέλουμε. Συχνά δίνω και το παράδειγμα της οδού Ερμού, που μπορεί η ανάπλασή της να ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα, χρειάστηκε όμως μερικά χρόνια για να αποκτήσει την ωραία ζωντάνια που βλέπουμε σήμερα. Δειλά-δειλά στην Ερμού άρχισαν να λειτουργούν καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, συμπληρώνοντας τα Μουσεία και τους άλλους πολιτιστικούς χώρους. Άποψή μου είναι ότι πρόκειται πια για μία από τις πιο όμορφες γειτονιές και οδούς σε όλη την Κύπρο. Αντιστοίχως, και στη Μακαρίου, οι όποιοι επενδυτές, οι ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές και ευρύτερα οι δημότες και οι επισκέπτες χρειάζονται τον απαιτούμενο χρόνο για να αγκαλιάσουν τις αλλαγές.

Η ανάπλαση της Μακαρίου είναι αναμφίβολα πολύ ωραία, ενδιαφέρον από επιχειρηματίες και ιδιώτες υπάρχει;
Είμαστε αισιόδοξοι. Πέραν των καταστημάτων που έχουν ήδη ανοίξει το τελευταίο διάστημα, γνωρίζουμε ότι τα πλείστα -αν όχι όλα- εμπορικά υποστατικά έχουν ενοικιαστεί ή αγοραστεί και εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν λειτουργήσει όλα. 

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας πάντως για την οδό Ερμού, κοινό αίτημα όλων σχεδόν των κατοίκων ήταν ότι προτιμούν την πεζοδρόμηση.  
Αδιαμφισβήτητα, η εντός των τειχών πόλη αναδεικνύει τη γοητεία της και την αρχιτεκτονική πολιτιστική της κληρονομιά πολύ καλύτερα όταν δεν είναι πνιγμένη με αυτοκίνητα. Αν έτυχε να την επισκεφτείτε κατά την περίοδο της καραντίνας θα εντυπωσιαζόσασταν με την ομορφιά χωρίς τα αυτοκίνητα. Αυτό είναι γεγονός. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να αναλογιστούμε ότι δυστυχώς η πόλη παραμένει ημικατεχόμενη. Παρόλο που η Λευκωσία αρχικώς είχε σχεδιαστεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, στην πορεία και πολύ βάναυσα, μοιράστηκε. Αυτό έχει επιπτώσεις και μειώνει τις επιλογές μας να πεζοδρομοποιήσουμε οδούς. Είναι ένα εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο από ότι ίσως ακούγεται. Να πούμε ωστόσο ότι ως Δήμος έχουμε προχωρήσει στην πεζοδρομοποίηση αρκετών οδών. Να θυμίσω την Κωστάκη Παντελίδη που μέχρι πρόσφατα τη διέσχιζαν εκατοντάδες αυτοκίνητα; Η ίδια η Πλατεία Ελευθερίας ήταν γεμάτη με λωρίδες αυτοκινήτων.

Αλλάζει εύκολα η νοοτροπία μας που θέλουμε να οδηγούμε παντού;
Η αλλαγή στη στάση μας αναφορικά με τον τρόπο που διακινούμαστε δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Είναι δεδομένο όμως ότι θα γίνει, και ο λόγος που χρησιμοποιώ τόσο απόλυτη λέξη είναι διότι έχει συμβεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά και γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αποκλείεται η Κύπρος να αποτελεί μια τόσο μεγάλη εξαίρεση. Προχωρούμε λοιπόν στη Λευκωσία με πεζοδρομοποιήσεις και θεωρώ ότι το πράττουμε με τους ορθούς ρυθμούς. Ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά. Πολύ πιο πρωτοποριακά, όμως, και αν θέλετε πολύ πιο έγκαιρα από οποιονδήποτε άλλο δήμο στην Κύπρο.

Έχει και υπέροχα μοντερνιστικά κτίρια η Μακαρίου.
Έχει διαφόρων ειδών κτίρια, αν συμπεριλάβουμε ολόκληρη τη διαδρομή, από την Πλατεία Σολωμού μέχρι τον κόμβο Διγενή Ακρίτα και Σπύρου Κυπριανού. Υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, κτίρια με πουρόπετρα, κτήρια του ‘70, υπάρχει ουρανοξύστης, υπάρχει η πινακοθήκη Λεβέντη. Είναι σαν μια μικρογραφία της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Κύπρου.

Η πρόταση για τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου CYENS (σ.σ πρώην RISE) είχε συμπεριλάβει εξαρχής την εντός των τειχών πόλη;
Η συμπερίληψη της εντός των τειχών πόλης ήταν ουσιαστικά o όρος του Δήμου Λευκωσίας για εμπλοκή στο CYENS και το βασικό μας κίνητρο για να συμμετάσχουμε. Δική μας συμβολή στο έργο, ως Δήμος, υπήρξε η διάθεση των κτιριακών εγκαταστάσεων στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του CYENS. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί το επιστέγασμα μιας ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των τριών δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ, του Ανοιχτού και του Πανεπιστημίου Κύπρου, μαζί με το γερμανικό ινστιτούτο Max Planck, το UCL του Λονδίνου και φυσικά εμάς ως Δήμος Λευκωσίας. 

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ως έργο το CYENS. Προωθεί την έρευνα και την καινοτομία, παρέχει βοήθεια σε νεοφυείς και όχι μόνο επιχειρήσεις και οργανισμούς και προπαντός προσπαθεί να βοηθήσει όλους τους νέους ερευνητές της Κύπρου να απασχοληθούν, είτε αυτοί είναι Ε/κ, είτε Τ/κ είτε από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα κι αν προέρχονται. Αυτό που επιχειρούμε στο CYENS είναι ότι μέσω της λεγόμενης διπλωματίας της επιστήμης, προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες που να χτίζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της Κύπρου και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιδιώξαμε τα κτίρια που θα στεγάσουν το κέντρο να βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή.

Προσωπική στιγμή, σημείο ή βόλτα που απολαμβάνετε ιδιαιτέρως μέσα στην πόλη;
Αγαπώ όλη τη Λευκωσία. Οι βόλτες μου ως επί το πλείστον είναι με το ποδήλατο και γίνονται είτε στην εντός των τειχών σε συνδυασμό με τον ποδηλατόδρομο του Πεδιαίου είτε διασχίζω ολόκληρη τη Λευκωσία προς την ανατολική πλευρά, φτάνοντας στο ΣΟΠΑΖ, ενίοτε μέχρι και το πάρκο της Αθαλάσσας. Αν λάβουμε υπόψιν την πόλη ως άθροισμα των πέντε αστικών δήμων, η Λευκωσία είναι η πιο όμορφη πόλη που υπάρχει στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι ημικατεχόμενη. Όταν λέω ολοκληρωμένη, εννοώ πολεοδομικά. Έχουμε καταρχάς ως πόλη το περισσότερο πράσινο. Αν αναλογιστούμε το πάρκο της Αθαλάσσας, της Ακαδημίας, τον πεζόδρομο του Πεδιαίου και πόσο πράσινο υπάρχει γενικώς στο κέντρο, δεν υπάρχει άλλη πόλη με τόσους οργανωμένους χώρους πρασίνου. Έπειτα είναι τα Μουσεία μας. Δεν έχει άλλη πόλη τόσα Μουσεία, μεγάλα ή μικρά, ενώ πολύ σύντομα αρχίζει και η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Ούτε τον αριθμό των πανεπιστημίων που έχει η Λευκωσία τον έχει άλλη πόλη. Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της πόλης μας είναι ο αριθμός των νέων συμπολιτών μας που φοιτούν εδώ. Ξεπερνούν τις τριάντα πέντε χιλιάδες!

Με τη λεγόμενη δημοτική αρχή της Λευκωσίας στα κατεχόμενα υπάρχει καλή επικοινωνία;
Η πόλη είναι ενιαία σχεδιασμένη, συνεπώς υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται κοινές αποφάσεις για να επιλυθούν προβλήματα της καθημερινότητας. Εκτός από πολύ καλή επαγγελματική σχέση, με τον κο Μεχμέτ Χαρματζί έχουμε και εξαιρετική προσωπική σχέση. Υπάρχει συνεργασία στον ενιαίο σχεδιασμό της πόλης ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι όταν έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης και της επανένωσής της και, φυσικά, συνεργαζόμαστε μαζί με τον Μεχμέτ και στη διαχείριση του εργοστασίου της Μιας Μηλιάς στα κατεχόμενα, που είναι εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων. Ένας μέρος των αγωγών του συμβουλίου αποχετεύσεων Λευκωσίας είναι μεικτό, δηλαδή το δίκτυο συμπεριλαμβάνει και κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές. Η συνεργασία ως γνωστό είχε αρχίσει επί Λέλλου Δημητριάδη και Μουσταφά Ακκιντζί. Επί Μιχαλάκη Ζαμπέλα και Ελένης Μαύρου τροχοδρομήθηκε η δημιουργία του νέου εργοστασίου για να μειωθεί η δυσοσμία με τις λίμνες με τα λύματα στην περιοχή του Καϊμακλίου. Το έργο ολοκληρώθηκε επί δικής μας δημαρχίας και τελέσαμε τα εγκαίνια με τον Μεχμέτ. Θεωρώ συνεπώς ότι ναι, υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία.

Κύριε Δήμαρχε, προσωπικά ενθουσιάζομαι με την πολυπολιτισμικότητα, μεγάλη μερίδα όμως συμπολιτών μας σνομπάρουν την εντός των τειχών, επειδή είναι «γκέτο και γεμάτη με ξένους». Πώς τοποθετείστε; 
Είναι γεγονός πως υπάρχουν ορισμένες περιοχές που είναι πιο υποβαθμισμένες από άλλες στις οποίες έχουμε προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις όπως εξωραϊσμούς προσόψεων, επιδιόρθωση στεγών, αναπλάσεις οδών, υπογειοποίηση υπηρεσιών, κατασκευή αγωγών ομβρίων και ταυτόχρονα παροχή οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση επιχειρήσεων. Υπάρχουν απίστευτα θετικά αποτελέσματα σε αυτές τις περιοχές. Δείτε για παράδειγμα την Ερμού στην οποία αναφερθήκαμε και προηγουμένως, αλλά και την Πενταδακτύλου, την Πλατεία Δημαρχείας, την Αισχύλου, την Τρικούπη, και πολλές άλλες οδούς. Υπάρχουν όμως και οδοί που είναι ακόμα υποβαθμισμένες. Σύντομα όμως, κι αυτό είναι μια σημαντική ανακοίνωση, εντός ενός ή δύο μηνών, μάλλον μετά τα Χριστούγεννα, θα αρχίσει ο εξωραϊσμός των προσόψεων και η ανάπλαση ολόκληρης της οδού Τρικούπη από το ΟΧΙ μέχρι κάτω. Φανταστείτε το αισθητικό αποτέλεσμα της γειτονιάς Αισχύλου Τρικούπη, θα είναι από τις πιο εντυπωσιακές εισόδους στην εντός των τειχών πόλη.

Σε σχέση με συμπολίτες μας που για οποιουσδήποτε λόγους αποφασίζουν να μην επισκεφθούν την εντός των τειχών πόλη, θεωρώ ότι είναι λάθος τους. Πάρα πολύς κόσμος την επισκέπτεται και η πόλη σφύζει από ζωή. Δυσκολεύεσαι να περπατήσεις τα Σαββατοκύριακα στους πεζόδρομους, ενώ αν επισκεφτείτε απόγευμα καλοκαιριού την περιοχή, εδώ που είναι η Πλατεία Δημαρχείας, στην οδό Ερμού και άλλου, έχει πανέμορφες μικρές καφετέριες και μπαράκια γεμάτα νεολαία. Άρα, καλώ όλους, τουλάχιστον πριν αποφασίσουν για δικούς τους λόγους ότι δεν θέλουν να επισκέπτονται την εντός των τειχών, να μπουν στον κόπο να την επισκεφθούν μια φορά και να αποφασίσουν. Αναφορικά με τις φήμες για ανασφάλεια, να θυμίσω ότι υπάρχουν πόλεις στην Κύπρο που τα εγκλήματα που έχουν επισυμβεί είναι δεκάδες φορές σοβαρότερα και συχνότερα από οτιδήποτε έχει συμβεί στην εντός των τειχών πόλη. Γι’ αυτό λέω σε όλους, ελάτε να μας δείτε, να μας γνωρίσετε και να μας αγαπήσετε.

Να πούμε φυσικά και για την πολύ καλή συνεργασία μας με την Αστυνομία Κύπρου, που αποφάσισε πρόσφατα να λειτουργήσει σταθμό στο τέρμα της οδού Λήδρας, κάτι που μέσω της παρουσίας των αστυνομικών εκεί και των αυξημένων περιπολιών τους έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Τα μεσαιωνικά τείχη δεν θα έπρεπε να αναδειχθούν περισσότερο;
Αν θυμάστε πριν καιρό τοποθετήσαμε φωτισμό. Μπορεί να μην το θυμάται πολύς κόσμος, όμως παλαιότερα το βράδυ τα ενετικά τείχη δεν φωτίζονταν και ούτε καν φαίνονταν. Πριν περίπου επτά χρόνια τοποθετήσαμε ειδικό φωτισμό στη βάση των τειχών και τώρα, αν προσέξετε, φωτίζονται πάρα πολύ όμορφα τα τείχη. Ιδιαίτερα στον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, που πολλοί είπαν ότι ως έργο θα έκρυβε τα τείχη, θα έλεγα ότι ακριβώς το αντίθετο είναι που συμβαίνει και πως με το έργο έχουν αναδειχθεί τα τείχη. Ταυτόχρονα αρχίζουμε ένα άλλο μεγάλο έργο, το έργο αναβάθμισης και ανάπλασης της οδού Στασίνου, που αφορά στον εξωραϊσμό και στην ανάπλαση του βόρειου πεζοδρομίου της λεωφόρου, με στόχο τη δυνατότητα ενός πολύ ωραίου και εκπνευστικού περίπατου με θέα τα ενετικά τείχη. Μία, ωστόσο, από τις καλύτερες ενέργειές μας για «γνωριμία» του κοινού με τα ενετικά τείχη αποδείχθηκε η απόφαση να δοθεί ως χρήση για πάρκο σκύλων το πάρκο της Πύλης Αμμοχώστου. Όταν είχα αναλάβει ως Δήμαρχος ήταν απλώς ένας άδειος πράσινος χώρος με τα πολύ ωραία έργα καλλιτεχνών βεβαίως που υπάρχουν εκεί και περιοδικά ορισμένες μεγάλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το ετήσιο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ. Στην καθημερινότητα όμως το πάρκο ήταν άδειο. Δώσαμε άδεια λοιπόν να το επισκέπτονται οι ιδιοκτήτες με τα σκυλάκια τους και από τότε κάθε απόγευμα είναι γεμάτο με κόσμο και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα ενετικά μας τείχη.

Καταλήγοντας, πώς βλέπετε τον εαυτό σας μετά τη δημαρχία;
Σε περίπου ενάμιση χρόνο ολοκληρώνεται και η δεύτερη μου θητεία και νιώθω ικανοποιημένος ότι θα φύγω αφήνοντας την πόλη μας λίγο καλύτερη από ότι την είχα παραλάβει. Οι σκέψεις μου για την ώρα επικεντρώνονται στο να ολοκληρώσουμε τη δημαρχία και τα έργα που έχουμε προγραμματίσει. Αυτό. Τίποτα άλλο.

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS
X